Кои са задължителните 6 витамина в ежедневното меню?

Когато сме здрави, рядко се замисляме колко и какви витамини приема нашето тяло. Когато обаче се разболеем, веднага се сещаме, че имаме нужда от тях и именно на този етап изникват въпросите: „Кои да са те?”, „Как да си ги набавим?”, „Какво ще стане, ако не си ги набавим?”. Ще отговорим на тези важни въпроси, за да може в края на статията да сте добре информирани и да може да вземете решение кои витамини трябва да са приоритет за вас и защо – без да е необходимо здравето ви да алармира за това.  

Витамин А

Този витамин е познат като витамин на доброто зрение, здравата коса, нокти и кожа. Той е отговорен за растежа, формирането на костите и кожата и доброто функциониране на имунната система. Много задачи за един малък витамин, нали? Именно затова не трябва да отсъства от менюто ви, защото липсата му може да доведе до проблеми с кожата, със зрението, намаляване на имунната защита на тялото и проблеми с черния дроб. 
Задайте си следните въпроси: „Виждате ли по-трудно в тъмното?”, „Секретите в носа и устата по-сухи ли са от обикновено?”, „Кожата лющи ли се и става ли на места по-твърда?”. Ако на два от въпросите сте отговорили с „да”, може би трябва да наблегнете на храни с по-високо съдържание на витамин А. Такива са тези, които имат оранжев цвят – моркови, тиква и сладки картофи. Може да го откриете и в храни като яйца, спанак, броколи и други зелененолистни зеленчуци.  Ако те не са любимата част от менюто ви, може да разчитате да си ги набавите чрез прием на 1 капсула Бета Каротен на ден. 

Витамин В

Това „семейство” е съставено от различни витамини, като всеки един от тях има различна функция в човешкото тяло, като започнем от зареждане с енергия, намаляване на стреса, защита от свободните радикали и стигнем до подпомагане на кръвообращението. Липсата им може да доведе до отслабване на имунната система, но трябва да имате предвид, че тя не винаги се дължи на недостатъчен прием. Дори да набавяме витамин В на тялото, е възможно той да не се абсорбита добре заради фактори като стрес, редовно използване на сънотворни или антибиотици, прекомерната консумация на кафе, захар и алкохол. За да възстановите баланса в организма и да си набавите всички витамини от групата В, е желателно да включите в менюто си следните храни, които ги съдържат:

В1:  бобови култури, грах, свинско месо, ядки, пълнозърнести храни
В2: яйца, ядки, свинско месо, пълнозърнести храни
В3: бобови култури, телешко месо, ядки, свинско месо, морски дарове, пълнозърнести храни
В5: авокадо, бобови култури, грах, броколи, яйца, мляко, гъби, морски храни, сладки картофи, кисело мляко, пълнозърнести храни
В6: нахут, плодове (без цитруси), картофи, сьомга, риба тон
В7: авокадо, карфиол, яйца, плодове, дроб, свинско месо, сьомга, пълнозърнести храни
В8: дроб, кафяв ориз, цитруси, ядки, зеленослистни зеленчуци
В9: аспержи, авокадо, бобови култури, грах, зеленослистни зеленчуци, портокалов сок
В12: млечни продукти, яйца, месо, морски дарове

Списъкът с храни е доста дълъг и със сигурност консумирате голяма част от тях, но ако не сте сигурни дали приемате достатъчно количество, може да набавяте нужните витамини под формата на капсули, в зависимост от индивидуалните нужди. 

Витамин С

Въпреки че е ценен най-вече, защото е считан за витамина на младостта, най-важната му функция в човешкото тяло е свързана със съдържанието на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. И да, този витамин може да забави процеса на стареене, защото спомага за формирането на колаген, който е основен компонент на съединителната тъкан. Чрез него също се подпомага абсорбирането на желязото, което се намира в растителните храни. Липсата му намалява имунната защита в организма и затова не трябва да пропускате да набавите в менюто си цитруси, киви, ягоди, броколи, брюкселско зеле и чушки. За да сте сигурни, че необходимото количество е част от вашето ежедневно меню или искате да засилите организма си при първи симптоми на настинка, може да приемате Ултра Ц формула, която осигурява 500 mg витамин С с приема само на 1 капсула на ден.  

Витамин D

Познат е като витамин на слънцето, защото тялото ни го произвежда, когато е изложено на лъчите му. Той е важен предимно за здравето на костите и зъбите, но също така е тясно свързан и с кръвоносните съдове, имунната и нервната система. Ако редовно включвате в менюто си риба, млечни продукти, говежди черен дроб, жълтък и гъби, може да сте сигурни, че набавяте необходимото количество. Ако стриктното следене на режим не е по вкуса ви, може да приемате различни комбинации на витамин D, за да предотвратите появата на проблеми с костите или червата. 

Витамин Е

Ползите от този витамин са много, тъй като той е силен антиоксидант, защитава клетките от свободните радикали, засилва имунната система и благоприятства кръвообращението. Обикновено се набавя в организма чрез прием на храни като пшеничен зародиш, слънчогледово олио, ядки, зеленолистни зеленчуци и др. Неговият недостиг може да бъде причина за нарушения в зрението и отслабване на имунната система. В тези случаи се препоръчва прием на Токомин СупраБио

Витамин К

Подобно на витамините от групата В, и тук има две разновидности – витамин К1 и витамин К2, които имат сходни функции, които взаимно се допълват. Те са свързани със здравето на кръвта и костите. Редовният прием на броколи може да ги набави в организма, но ако те не са любимата част от менюто ви, чудесна алтернатива са витамините под формата на капсули, за да оставите проблемите с костите и кръвоносните съдове в миналото. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *