Маслото от вечерна иглика и неговите ползи за човешкото здраве

Маслото от вечерна иглика се извлича чрез студено пресоване от семената на растението и осигурява широк спектър от ползи за човешкото здраве. Традиционната му употреба обикновено включва лечение на различни кожни заболявания, сред които екзема, псориазис и акне, а също така се използва и при проблеми с костите, като ревматоиден артрит и остеопороза. 

Маслото от вечерна иглика е богато на изключително ценните омега-6 мастни киселини: линолова киселина, гама-линоленова киселина и глутамин, които осигуряват важни градивни елементи за здравето на клетките. Линоловата киселина се счита за основна мастна киселина, тъй като нашето тяло не може само да я синтезира. Омега-6 мастните киселини имат редица ясно изразени ползи за здравето. Те осигуряват важни градивни елементи за здравето на клетките, с което стимулират техния растеж и развитие; подпомагат репродуктивната система; регулират метаболизма; поддържат здравето на костите и се грижат за здравето на косата и кожата.

За да знаете как да приемате маслото от вечерна иглика, трябва да сте добре запознати с неговите основни ползи за здравето. Нека ги разгледаме отблизо. 

1.    Акне и кожни раздразнения

Акнето се причинява обикновено от хормонален дисбаланс и може да се прояви както при тийнейджърите, така и при възрастните хора. Това важи особено за жените, които преминават през определени периоди на хормонални колебания. Такива са менструалният цикъл и менопаузата. За лечението на акнето не са достатъчни само добрите козметични грижи за кожата. Важно е да се стигне до корена на проблема, а именно – хормоналния дисбаланс. Тук идват на помощ омега-6 мастните киселини, които се съдържат в маслото от вечерна иглика. Доказано е, че те могат да регулират хормоналните нива и така да подпомогнат ефективно борбата с акнето. Освен това маслото от вечерна иглика има способността да намалява възпалението на кожата, както и броя на клетките, причиняващи неприятните лезии.
Според съвременните проучвания маслото от вечерна иглика подобрява като цяло епидермиса и спомага за пълноценното възстановяване на кожата при раздразнения и екземи. Това свойство се дължи на богатото съдържание на гама-линоленова киселина, която е изключително необходима за поддържането на идеалната структура на кожата, за запазването на нейната еластичност, хидратация и устойчивост на влияния от околната среда. 

2.    За млада кожа

Гама-линоленовата киселина и антиоксидантите, които се съдържат в маслото от вечерна иглика, комбинират своите усилия, за да имате здрава, млада и сияйна кожа. Те успешно изглаждат бръчките, като неутрализират свободните радикали, предпазвайки кожата от опасното за нея окисляване. Включването на маслото от вечерна иглика в ежедневното ви меню под формата на хранителна добавка определено ще подобри Вашето самочувствие и ще Ви доближи до мечтания външен вид. 

3.    Косопад

Косопадът е проблем както за мъжете, така и за жените.  По време на физически или емоционален стрес човешкият организъм може да наруши цикъла на растеж на косата, като насочи своите ресурси към други части на тялото.  Към стресовите фактори могат да се причислят също и хранителните дефицити, хормоналните нарушения и физическите травми. Лечението на косопада обикновено включва ползването на специализирана козметика и правилна диета, подпомогната от прием на добавки. Маслото от вечерна иглика, както разбрахме, е богато на омега-6 мастни киселини, а те от своя страна успешно стимулират здравето на косата, като неутрализират причините които могат да доведат до нейната загуба. Противовъзпалителните свойства на този ценен растителен екстракт подобряват здравето на скалпа, което е важна предпоставка за всяка една красива и здрава коса.   

4.    Предменструален синдром 

Предменструалният синдром при жените се свързва с неприятни усещания като депресия, раздразнителност, подуване на корема и др. Специалистите се установили, че тези състояния се дължат на по-голямата чувствителност към пролактина в тялото. Гама-линоленовата киселина, която се съдържа в маслото от вечерна иглика, се превръща след усвояването си от организма във веществото простагландин Е1, което от своя страна намалява чувствителността към пролактина и не позволява на предменструалния синдром да се активира и прояви. 

5.    При болка в гърдите

Появата на циклична болка в гърдите е изключително неприятно усещане, което се отразява на цялостното състояние на организма и пречи на пълноценния живот. Редовният прием на масло от вечерна иглика инхибира простагландините, които причиняват цикличната болка в гърдите, и облекчава значително това състояние, като намалява тежестта и напрежението. 

6.    При горещи вълни

Горещите вълни са едни от най-тежките странични ефекти при менопаузата. Доказано е, че редовният прием на масло от вечерна иглика може значително да неутрализира тези неприятни усещания. 

7.  За здравето на сърцето

Добре известен факт е, че рибеното масло е богато на омега-3, което го прави чудесно средство за поддържане на здравето на сърцето. Но има и други есенциални мастни киселини, чиито ползи не са по-малки. Такива се омега-6 мастните киселини, които според последните проучвания успешно помагат за регулиране на кръвното налягане, което от своя страна намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. А както вече разбрахме, маслото от вечерна иглика е чудесен начин за набавяне на омега-6.     

8.  Ревматоиден артрит 

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, което причинява силна болка в костите. Маслото от вечерна иглика може значително да намали болката и сутрешната скованост при хората, страдащи от ревматоиден артрит, без да причинява странични ефекти. Този растителен екстракт като цяло подобрява общото състояние в тези случаи и възвръща свободата на движенията, като отстранява дискомфорта и неприятните болезнени усещания. 

9.  Остеопороза

Остеопорозата е заболяване, при което в костите се образуват малки отвори или отслабени участъци, които могат да доведат до фрактури и болки. Основна причина за остеопорозата е хормоналният дисбаланс, който обаче може да бъде преборен по напълно естествен начин. Особено ефективно в такива случаи е маслото от вечерна иглика. Някои проучвани показват, че хората, които не приемат достатъчно количество от основните мастни киселини, са изложени на по-голям риск от загуба на костна плътност. Приемът на масло от вечерна иглика в комбинация с рибено масло и калций предпазва от костна загуба и увеличава костната плътност, което намалява риска от развитието на остеопороза.  

Вече знаете повече за ползите, които притежава маслото от вечерна иглика за Вашето здраве. Ние Ви съветваме винаги да се консултирате с Вашия лекар или диетолог, преди да започнете прием на която и да е хранителна добавка. Защото правилният прием, съобразен с Вашите индивидуални нужди, е важно условие за доброто Ви здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *