Десет от най-често срещаните случаи на недостиг на витамини  и минерали

Стремежът към балансирана и здравословна диета може наистина донякъде да ни предпази от дефицит на витамини и минерали. Но има и други фактори, които оказват влияние върху нивата на важните за здравето ни хранителни вещества. Дори и да приемаме много плодове и зеленчуци, не можем да бъдем сигурни в техните качества, тъй като те зависят от химическия състав на почвата, в която са били отгледани растенията, както и от начините, по които са били съхранявани и обработвани. Влияние оказват също и възрастта, както и някои здравословни проблеми, които могат да повлияят на способността на организма ни да усвоява хранителните вещества. По-долу ще разгледаме основните витамини и минерали, при които най-често се открива дефицит. 

Витамин Б-12

Витамин Б-12 е от групата на Витамините Б и е известен още известен още и като витамина на енергията. Човешкото тяло го използва за редица жизненоважни функции, сред които са производството на енергия, образуването на кръвта, ДНК синтеза и др. Б-12 спомага за правилното функциониране на нервната система и кръвообращението, тъй като притежава свойството да предпазва нервните клетки и червените кръвни телца. Добавките с Витамин Б-12 са препоръчителни за всички, като са особено важни за тези над 50-годишна възраст, тъй като при тях често се среща такъв дефицит. Ниски нива на Б-12 се наблюдават и при страдащите от анемия и заболявания на храносмилателната система. Дефицитът на Б-12 може да причини умора, слабост, загуба на паметта и проблеми с нервната система. Този витамин се среща основно в храни от животински произход, като месото и яйцата, а това увеличава риска от недостиг особено при вегетарианците. Най-сигурният начин да си гарантираме достатъчни количества от Б-12 е да го приемаме под формата на хранителна добавка. 

Витамин Е

Витамин Е е особено важен за здравето на мозъка. Той действа  като естествен защитник срещу свободните радикали, а освен това може да поддържа холестерола в нормални граници. Неотдавнашни изследвания върху животни показаха, че дефицитът на Витамин Е увеличава риска от заболявания на мозъка, а редовният прием може да забави загубата на когнитивна функция. Доказано е, че Витамин Е подобрява еластичността на кожата и забавя нейното стареене. Същият благоприятен ефект той оказва и здравето на косата. Важно е да се знае, че с термина „Витамин Е“ се означава семейство от най-малко осем мастноразтворими антиоксидантни съединения, разделени на две основни категории: токофероли (които се считат за „истински“ Витамин Е) и токотриеноли. В идеалния случай Витамин Е трябва да се приема от смесени натурални токофероли и токотриеноли, за да се постигнат максимални ползи. Богати на Витамин Е са някои видове ядки, като лешници, бадеми и орехи, семената от слънчогледово семе, зехтинът, бобовите растения и броколите. 

Витамин К

Витамин К обхваща група съединения, най-важните от които са Витамин К-1 и Витамин К-2. Витамин К-1 се съдържа основно в листните зеленчуци, а К-2 се открива в яйцата, месото и сиренето. Витамин К е много важен за кръвосъсирването. Неговият дефицит увеличава значително риска от прекомерно кървене. 

Витамин А

Витамин А е основен мастноразтворим витамин, който поддържа здравето на кожата, зъбите, костите, клетъчните мембрани, очите и имунната система. Обикновено се открива в яйцата, млякото, черния дроб, зърнените храни, морковите и спанака. Доказано е, че при ниски нива на Витамин Д, Витамин А е недостатъчно ефективен. Затова е особено важно тези два витамина да се приемат заедно. Ако страдате от дефицит на Витамин А, с течение на времето това може да се отрази на здравето на очите ви, както и на способността ви да се борите с инфекциите. 

Витамин Д

Витамин Д е мастноразтворим витамин, който е необходим за растежа на костите, усвояването на калция, предотвратяването на възпалителните процеси и имунната защита. Недостигът на Витамин Д при децата води до омекване на костите, рахит и забавен растеж. При възрастните този дефицит се свързва със загубата на костна плътност и отслабване на мускулите.  Витамин Д се осигурява основно чрез умереното излагане на слънце, а хранителните източници, които го осигуряват, са най-вече яйчният жълтък, черният дроб и  мазните риби. Но тъй като това са храни, който не присъстват често в ежедневното ни меню, е необходимо Витамин Д да се приема допълнително като хранителна добавка.

Фолат (фолиева киселина)

Можете да срещнете и двата термина – фолат и фолиева киселина, които често се използват като взаимнозаменяеми. Фолатът е естествено срещащата се форма на Витамин В-9, който се открива предимно в листните зеленчуци. Фолиевата киселина е синтетичната форма на същия витамин. Проучванията показват, че много хора страдат от недостиг на фолат, който е важен за клетъчния растеж и метаболизма. Добавките с фолат (фолиева киселина) се препоръчват на всички бременни жени, както и на тези, които планират да забременеят, защото е доказано, че те намаляват риска от вродени дефекти на мозъка и гръбначния стълб на бебето (спина бифида и аненцефалия) с 50% до 70%. Дефицитът на фолат е по-чест при хората, които имат проблеми с храносмилането и които страдат от бъбречни и чернодробни заболявания. 

Цинк

Над 300 различни ензими, които присъстват в организма на човека, се нуждаят от цинк, за да могат да функционират. Цинкът е важен за правилната функция на храносмилателната и имунната система. Той също така контролира метаболизма и намалява нивата на стрес. Цинкът е от съществено значение за протеиновия синтез и за производството на клетките. Високите концентрации на цинк се съхраняват в очната ретина, панкреаса, черния дроб, червените и белите кръвни телца и бъбреците. Цинк се съдържа основно в месото, пълнозърнестите храни, какаото, някои видове ядки и гъби. Симптомите на недостиг на цинк се изразяват в ниско кръвно налягане, забавяне на растежа и загуба на апетит. Приблизително 2,2 милиарда души в света страдат от недостиг на цинк

Магнезий

Магнезият е основен минерал и е една от най-познатите и рекламирани хранителни добавки. Магнезиевият дефицит – известен също като хипомагнезиемия, причинява редица негативни състояния – мускулни болки, мускулни спазми, тревожност, промени в настроението, проблеми със съня и др. Въпреки това този вид дефицит често се пренебрегва, тъй като много хора не могат да разпознаят неговите симптоми. Магнезият участва в редица важни за здравето процеси. Той е особено необходим за здравето на зъбите и костната структура. Доказана е неговата ефективност в предотвратяването на сърдечни атаки, мигрени и мускулни спазми. Ниският прием на магнезий обикновено се свързва с болести като диабет, остеопороза, сърдечни заболявания и метаболитен синдром. Диетата, богата на магнезий, трябва да съдържа авокадо, спанак, черен шоколад и бадеми. Но количеството в храните е недостатъчно и за това основната причина е изчерпването на почвата, която става все по-бедна на полезни за човека хранителни вещества. Ако искаме да бъдем сигурни, че приемаме достатъчно магнезий, препоръчително е да си го набавяме под формата на хранителна добавка. 

Калций

Калцият е минерал, който е изключително важен за здравето на зъбите и костите, но освен това той поддържа мускулната функция и сърдечния ритъм. Тъй като калцият е основният гарант за силата на костите, неговият дефицит води до слаби и лесно чупливи кости и остеопороза. Препоръчително е калцият да присъства в ежедневната диета на всеки човек, като това е особено важно за жените в напреднала възраст. Добри източници на калций са броколите, зелето и млечните продукти. Изключително важно е калцият да се приема в комбинация с магнезий, което позволява да се проявят всички ползи на калция, като едновременно с това се гарантира добрата функция на мускулите. 

Йод

Йодът е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Дефицитът на йод засяга около една трета от населението на света и се проявява със специфичното подуване на щитовидната жлеза, известно като гуша, недостиг на въздух и ускорен сърдечен ритъм. Йодът може да се набави чрез някои морски водорасли, както и чрез млечните продукти, рибата и яйцата.

Тялото ни работи всяка секунда. Дори и когато си почиваме, редица важни процеси и реакции протичат в него. И ако на нас ни изглежда, че храненето заема една малка част от времето ни, то за нашия организъм това е от първостепенно значение.  Допълването на диетата с витамини и минерали би ни предпазило от недостиг на важни за тялото ни хранителни вещества, което от своя страна ни защитава от неприятни за здравето последици. Със сигурност вече знаете малко повече за основните витамини и минерали. Следете редовно нашия блог, за да бъдете винаги една идея по-близо до своята отлична форма. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *