Някои от най-полезните съставки за борба с алергиите

Все повече хора са засегнати от неприятните симптоми, които причиняват алергиите. Очите ви се зачервяват, често кихате и кашляте… Това са наистина сериозни проблеми и те са свързани пряко с имунната ни система – обикновено организмът реагира по-силно към чуждото вещество като прашец или мухъл, освобождавайки в тялото химикали, които водят до алергична реакция. Няма как с магическа пръчка да премахнем алергиите, но има различни средства, чрез които можем да намалим техните симптоми. Хубавата новина е, че има и изцяло природни решения, които са наистина ефективни. Ето списък с някои от най-добре действащите средства за борба с алергиите. 

Астрагалус (Astragalus membranaceus)астрагалусът е радиционна китайска билка, която по естествен начин облекчава симптомите на алергиите. Освен това нейният прием подсилва имунната защита на организма. Има доста данни, подкрепени от научни изследвания, че астрагалусът може да намали значително симптомите на алергичен ринит.

Чобанка – Билката чобанка (Petasites hybridus) също може да облекчи сезонните ви алергични симптоми. Доказано е, че тя действа особено добре при сенна хрема. 100 mg на ден билков екстракт от чобанка може да увеличи пропускливостта на въздушния поток през носа. Това е възможно, тъй като чобанката притежава свойството да намалява левкотриена – съединение, което поставя началото на много от алергичните реакции. Според някои изследвания чобанката постига резултати, сравними с действието на антихистамина за облекчаване и потискане на алергичните симптоми.  

Масло от вечерна иглика Маслото от вечерна иглика действа в две посоки. От една страна, алергичните реакции предизвикват различни възпаления. Маслото от вечерта иглика притежава доказано противовъзпалително действие и потиска реакцията. От друга страна, то насърчава белите кръвни клетки, чиято функция е да регулират производството на антитела. Маслото от вечерна иглика е с изключително високо съдържание на гама линоленова киселина (GLA) и линолеинова (алфа линолеинова).

Гама линоленова киселина – Народната медицина отдавна е признало гама линоленовата киселина (GLA) като средство за лечение на алергии. Тази съставка може успешно да успокои някои от неприятните симптоми като сълзене на очите и кихане. Маслото от пореч е изключително богато на гама линоленова киселина. Хората, които страдат от алергии, обикновено имат нужда да приемат допълнително есенциални мастни киселини, а техните тела се затрудняват при превръщането на линоловата киселина в гама линоленова. Редица изследвания са установили, че жените и децата, които са страдат от алергии, имат по-ниски нива на GLA.

Зелен чай – Със сигурност едно от най-полезните неща, които можете да направите, е да пиете по една чаша зелен чай всеки ден. Той осигурява едно важно съединение – епигалокатехин галат. Това е мощен антиоксидант, който блокира производството на имуноглобулин Е и хистамин, които пък от своя страна предизвикват алергични реакции. 

Пробиотици – Доказано е, че по-високите нива на полезните бактерии в организма могат успешно да блокират алергичните симптоми. Пробиотиците подсилват имунната система на организма, с което всъщност и намаляват възможността за алергични реакции. 

Омега-3 мастни киселини Рибеното масло е известно традиционно средство за облекчаване на сенната хрема. Освен това то действа добре при синузит и може да намали алергичните обриви по кожата. 

КверцетинКверцетинът е естествен флавоноид, който се открива в лука, ябълките, черния чай и др. Той притежава добре изявено противовъзпалително действие. Освен това е доказано, че кверцетинът може да намали освобождаването на хистамина, което от своя страна намалява възможността за появата на алергични симптоми.

Скутелария – Тази билка има много дълга традиция на употреба в китайската медицина за лечение на сенна хрема. Тя притежава противовъзпалителни, антиоксидантни и антихистаминни свойства.

Спирулина – Тези синьо-зелени водорасли действат изключително благоприятно върху имунната система и по този начин могат да ни предпазят от появата на алергични реакции.

Коприва – Корените и листата на копривата са били използвани от дълбока древност за лечение на редица заболявания – тук се включват проблеми със ставите, простатата и т.н. Чаят от коприва освен това може да ви помогне значително за облекчаване на алергичните симптоми. 

Витамин СВитамин С е може би най-известният и широко използван антиоксидант. Той притежава свойството да понижава нивата на хистамин в кръвта, което може да предотврати успешно появата на алергични реакции. Доказано е, че по-високите дози на витамин С могат да намалят нивата на хистамин с до 40% и да подобрят значително дишането. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *