Основни добавки за поддържане на кръвната захар в нормални граници

Високите нива на кръвната захар са свързани с невъзможността на тялото ефективно да транспортира захарта от кръвта в клетките. Всички въглехидрати, които консумираме, се преобразуват в глюкоза – важен енергиен източник, който влиза в кръвта ни, за да достигне всички клетки. С помощта на инсулина, който е хормон, образуван в панкреаса, тялото абсорбира глюкозата и я използва за енергия. Въпреки че поддържането на достатъчно количество глюкоза е от решаващо значение за нашето здраве, ако кръвната захар остане висока за дълъг период от време, това може да повиши риска от развитието на някои заболявания – например диабет. Именно затова поддържането на кръвната захар в нормални граници трябва да бъде основна грижа за всеки, който иска да живее в хармония с тялото си. 

Най-новите проучвания показват ясно изявена връзка между процесите на стареене, здравето на сърдечно-съдовата система и нивата на глюкозата в кръвта. Поддържането на кръвната захар в нормални граници със сигурност се постига с добре подбрана и балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, зърнени храни и фибри. Има обаче изключително ценни природни съставки, които могат да ни помогнат, но които е трудно да си осигурим в достатъчни дози, разчитайки само на обичайното ежедневно хранене. Затова ще е полезно да погледнем по-отблизо кои хранителни добавки могат да поддържат нивата на кръвната захар. 

Канела

Канелата е изключително ароматна подправка, която се получава от кората на канеленото дърво (Cinnamomum verum), растящо в тропическите райони в Югоизточна Азия, Южна Америка и Карибите. Още древните цивилизации са използвали канелата като билка за облекчаване на симптомите на редица здравословни проблеми заради нейните силни противовъзпалителни, антимикробни и имуностимулиращи свойства. Съвременните проучвания показват, че канелата може успешно да регулира нивата на глюкозата в кръвта и да повиши чувствителността към инсулина – хормонът, който балансира нивата на кръвната захар. Тези си качества канелата дължи на свойството си да блокира определени ензими, наречени аланини, като по този начин намалява количеството на глюкозата, която влиза в кръвообращението. Важно е да се знае, че обикновените добавки с канела са трудни за усвояване от стомаха. Затова ви препоръчваме да търсите варианти с подобрена бионаличност, което гарантира добрата абсорбация. 

Хром

Хромът  е минерал, който е от съществено значение за човешкото здраве. Той е необходим за преработката на въглехидратите и мазнините и без него клетките на човешките тъкани губят своята чувствителност към действието на инсулина.  Доказано е, че хромът помага за регулиране на нивата на кръвната захар, тъй като с негова помощ инсулинът става значително по-ефективен при превръщането на глюкозата в енергия. Тривалентният хром се среща естествено в някои храни и се приема под формата на хранителни добавки.  Храните, богати на хром, са месото, яйцата, черният дроб, някои плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни и пивоварната мая. Количеството на този минерал обаче може да варира в зависимост от селскостопанските и производствените процеси. Хранителните добавки с хром са сигурен начин да допълните своята диета с този важен минерал, особено ако търсите средство за балансиране на кръвната захар. 

Гимнема Силвестре

Родното място на тази билка е Азия, а името, с което е известна там, означава в буквален превод „разрушителката на захар”. Основната активна съставка в Гимнема Силвестре е гимнемичната киселина – съединение, много сходно като структура с глюкозата, което обаче притежава свойството да блокира чувствителните към захарта рецептори. Това от своя страна води до ограничено желание за прием на сладко. Гимнемичната киселина доказано намалява усвояването на захарта от червата, увеличава количеството на  инсулина в тялото и насърчава растежа на клетките в панкреаса – органът, където се произвежда инсулинът. С всички тези свои ясно изразени качества билката Гимнема Силвестре се превръща в едно от най-предпочитаните природни средства за балансиране на нивата на кръвната захар. 

Алфа-липоева киселина

Алфа-липоевата киселина е мощен антиоксидант, който се среща съвсем естествено в някои храни. Доказано е, че тази съставка може да помогне за поддържането на кръвната захар в нормални граници, тъй като улеснява превръщането на глюкозата в енергия и увеличава изключително бързо чувствителността към инсулина. Изследванията освен това показват, че Алфа-липоевата киселина може да намали бъбречните и нервните увреждания, които често се срещат при хората, страдащи от диабет. 

Витамин Д

Серия от проучвания показват, че количеството на Витамин Д в човешкия организъм стои в пряка връзка с чувствителността към инсулина и нивата на глюкозата в кръвта. Ниските нива на Витамин Д водят до инсулинова резистентност и неправилна функция на панкреасните клетки, които помагат за производството на инсулин. Поради тази причина Витамин Д се нарежда сред водещите средства, важни за поддържането на кръвната захар в нормални граници. 

Семена от сминдух

Сминдухът е растение, което расте в някои части на Европа и в Западна Азия. Освен като подправка, неговите семена са известни отдавна като средство за поддържане на нормална кръвна захар, тъй като съдържат ценни химикали, които могат да забавят усвояването на въглехидратите в стомаха. Семената от сминдух също така увеличават количеството на освободения от тялото инсулин. И двете свойства регулират нивата на кръвната захар изключително ефективно.  

Вече знаем, че когато приемаме много захар или храни, които съдържат силно гликемични въглехидрати, нивото на глюкозата в кръвта ни бързо и рязко се покачва. Това изисква от нашия организъм да реагира много бързо, за да си възвърне баланса. Хранителните добавки в тези случаи наистина могат да помогнат за поддържане на кръвната захар в нормални граници. Това обаче не означава, че не трябва да се стремим да живеем колкото се може по-пълноценно. Напомняме ви, че спортът и балансираната диета са задължително условие за хармоничен и здравословен живот.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *