Ползите от активния въглен

Активният въглен е като магнит за токсините във вашето тяло. Това пречистващо чудо се използва от повече от 150 години, за да абсорбира нежеланите вещества в организма. Всъщност неговите абсорбиращи свойства и потенциални ползи се споменават за първи път още в началото на XVIII в. Първите научни изследвания се появяват век по-късно. Свойствата на активния въглен са изследвани много пъти, но през 60-те години употребата му значително нарастна. Активният въглен в крайна сметка се превърна в едно от най-често използваните вещества за абсорбиране на токсините в тялото.

Заради своите силни детоксикиращи качества, активният въглен привлича вниманието на все повече специалисти по здравословно хранене. Днес това вещество е активна съставка в редица прочистващи напитки, сокове и добавки. Ето някои неща, които трябва да знаете, ако възнамерявате да добавите активния въглен към детоксикиращата си програма. 

Какво е активен въглен?

Активният въглен е нещо много по-различно от въгленчетата, които просветват в барбекюто на двора ви. За разлика от въглищата, които се използват за отопление или готвене, активният въглен съдържа изцяло нетоксични съставки и неговото производство преминава през строг контрол. Въглищата за горене са пълни с добавени химикали, които улесняват и способстват по-силното горене. 

Но в някои отношения активният въглен е точно това, на което прилича –  въглен, направен от нетоксични материали, сред които кокосови черупки, бамбукови или други растителни влакна, които се окисляват при висока температура в присъствието на газ. Полученият въглен е много по-пропусклив от стандартния. Този процес ефективно „активира“ въглена, създавайки силно абсорбиращо вещество, което е безопасно за консумация.

Съществуват и други начини да се осъществи този процес, като някои въглени се активират с пара или с други средства, но принципът остава същият. Въгленът, готов за консумация, поглъща токсините в тялото, което го прави изключително полезно средство за детоксикация. 

Как действа активният въглен?

Активният въглен действа, като привлича и задържа токсините. Това се получава, тъй като порестата структура на активния въглен притежава отрицателен заряд, което му позволява да привлича и задържа молекули, които са положително заредени. Това включва газ и вещества, които произвеждат газ. Представете си активния въглен като магнит. Той привлича веществата и ги издърпва от тялото. И тъй като тялото ви не може да абсорбира въглена, токсините преминават през вашите системи, за да бъдат елиминирани от него. 

Кой е най-добрият активен въглен?

Когато избирате добавки за здравето си, много е важно да знаете добре какво влагате в тялото си. Прочетете етикета и потърсете активен въглен на прах или добавки с активен въглен, произведени от съставки, които могат да се идентифицират – като кокосовите черупки или растителните влакна.

Активен въглен от кокос

Активният кокосов въглен, наричан понякога и въглен от кокосова обвивка, се получава от карбонизиращи кокосови люспи. Този вид въглен може да предложи някои предимства, тъй като притежава уникални абсорбиращи свойства. Той често се предлага под формата на прах и се разтваря във вода за пиене. 

Активен въглен под формата на хапчета

Таблетките с активен въглен са лесни за приемане. Така че ако търсите удобство или просто не харесвате вкуса на активния въглен на прах, имате чудесен начин да получите всички ползи на активния въглен в удобна форма. 

Къде да купя активен въглен?

Активният въглен често се предлага в магазините за хранителни добавки, но е важно да си купите марка, на която имате доверие, за да сте сигурни, че съставките са с високо качество, а методите на производство – екологично чисти. Възползвайте се от активния въглен на Суонсън, който предлагаме

Всяка капсула съдържа 260 мг активен въглен, който възвръща усещането за комфорт в стомаха. Това е изцяло естествено решение, което премахва газовете и усещането за подуване и тежест. Възползвайте се още днес

За какво е полезен активният въглен?

Активният въглен най-често се използва за изчистване на токсините и нежеланите вещества от организма, за подпомагане на отстраняването на отпадъците и за насърчаване на ежедневното здраве. Той също така е чудесно средство, ако страдате от газове и подуване на корема.

Активният въглен може също така да абсорбира някои хранителни вещества и лекарства, така че го приемайте най-малко един час преди или след приемането на други витамини, добавки или лекарства. 

Популярни употреби на активния въглен

Детоксикация

Активният въглен абсорбира токсините в червата. Той ги обвързва и ограничава тяхното усвояване. Освен това може да понижи серумните концентрации на някои токсини или вещества и да помогне на организма да ги елиминира. Но запомнете – активният въглен е най-ефективен за абсорбирането на токсини в стомашно-чревния тракт.

Намаляване на газовете

Съединения, които допринасят за образуването на газове в стомашно-чревния тракт, могат да бъдат привлечени от активния въглен, което спомага за облекчаване на дискомфорта. По същия начин, по който активният въглен привлича и се свързва с токсините, той обвързва газообразуващите съединения в храните. Редица научни изследвания доказват способността на активния въглен да облекчава неразположението, предизвикано от образувалите се газове, и да намалява подуването на корема.

Отстраняване на токсините и бъбречно здраве

Нашите бъбреци обикновено доста добре отстраняват токсините сами, но активният въглен може да намали отпадъците, които те трябва да обработят, именно поради способността си да се свързва с токсините. 
 
Активен въглен за здрави зъби

Хрумвало ли ви е някога, че можете да си миете зъбите с активен въглен? Всъщност това може значително да разкраси усмивката ви. Миенето на зъбите с активен въглен на прах или с паста за зъби, съдържаща активен въглен, прави зъбите по-бели и блестящи, а освен това и активно се бори с плаката.

И ако предпочитате по-традиционните пасти за зъби, потърсете такава с активен въглен, кокосово масло и бентонитова глина. Съставките работят заедно за почистване, полиране, избелване и детоксикация на зъбите.

Активен въглен за почистване на кожата

Ако активният въглен е добро средство за прочистване на тялото отвътре, защо да не го използвате и за външния си вид? Потърсете сапун с активен въглен, който притежава естествено овлажняващо действие. 

Детоксикираща маска за лице с активен въглен

Лицето ви ще придобие наистина изумителен вид с тази маска! Ето как да я приготвите: 
Смесете 1/2 чаена лъжичка активен въглен на прах с 2 супени лъжици куркума, 2 супени лъжици суров мед, 1/2 чаена лъжичка кокосово масло и достатъчно вода, за да се образува лесна за нанасяне каша. Поставете на лицето за 10-15 минути и изплакнете след това с хладка вода. 

Странични ефекти на активния въглен

Активният въглен се счита за безопасен за повечето здрави възрастни при краткосрочна употреба. Въпреки това има някои случаи на леки нежелани реакции, като по-сериозните нежелани реакции са рядкост. Не използвайте активен въглен, ако страдате от чревна обструкция или ако имате опасения за здравето си, които забавят усвояването на храната в червата, освен ако вашият лекар не препоръча това.

Тъй като активният въглен абсорбира веществата в стомаха и червата, той може също така да абсорбира лекарства и хранителни вещества, намалявайки количествата на тези вещества в организма. Приемайте активен въглен най-малко един час след приема на лекарства през устата. 

Препоръчителна доза

Активният въглен на Суонсън може да се приема два пъти дневно с вода. Всяка таблетка съдържа 260 mg активен въглен на прах от растителни влакна. 
Но винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да започнете приемането на активен въглен, въпреки че на етикета е означена препоръчителната дневна доза. 

Детоксикация с активен въглен

Активният въглен е чудесно допълнение към вашата програма за детоксикация. Той помага за прочистването на тялото и намалява газовете и подуването. Открийте още съвети за детоксикация в нашия блог. 

ВИЖТЕ ВСИЧКИТЕ НИ ПРОДУКТИ В КАТЕГОРИЯ ПРОЧИСТВАНЕ И ДЕТОКСИКАЦИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *