Ползите от червените боровинки (плюс 12 начина да ги използвате)

Червените боровинки не получават вниманието, което заслужават. Много от нас знаят, че плодовете и зеленчуците са полезни, но червените боровинки са едни от най-големите претенденти за приза най-здравословна храна. Не ви се вярва? Прочетете повече, за да разберете защо този плод е антиоксидантът на вашите мечти. Добавили сме и някои полезни съвети за това как лесно да направите червените боровинки част от ежедневието си. 

Една четвърт от нужния ви Витамин С само в 1 чаша. 
Точно така – само 1 чаша сурова червена боровинка осигурява 25% от препоръчителния ви дневен прием на Витамин С, както и други полезни витамини и минерали. Витамин С действа като антиоксидант и поддържа здравето на имунната система. 

Червените боровинки преливат от антиоксиданти.  
Боровинките са много богати на антиоксиданти и това многообразие надхвърля в пъти силата на Витамин С. Червените боровинки не се различават; всеки един грам от тях съдържа повече антиоксиданти от всеки един друг вид боровинка. Затова те абсолютно заслужено са спечелили първото място. Антиоксидантите в тях ще ви помогнат да защитите тялото си от действието на свободните радикали, а това забавя стареенето. 

Освен това, червените боровинки притежават уникални антиоксидантни съединения със специфични ползи за здравето. Такова действие например притежава антоцианинът, който придава характерния рубинен цвят на тези плодове, но това е най-важното за него само на пръв поглед. Антоцианинът подпомага здравето на сърцето, понижава нивата на холестерола, може да регулира телесното тегло и др. 

Помощ при проблеми с пикочните пътища.
С това червените боровинки са най-известни. Те са били използвани в продължение на векове при проблеми с пикочните пътища и пикочния мехур. И всички съвременни изследвания подкрепят това твърдение. Кое превръща червените боровинки в толкова ефективно средство за здравето на пикочните пътища? Най-лесният отговор е: антиоксидантите. Но нещата са малко по-сложни. Червените боровинки са много богат източник на проантоцианидини (PAs или PACs). По същество това са кондензирани фенолни съединения, които действат като супер мощни антиоксиданти. Много плодове, зеленчуци и семена съдържат PAs, но червените боровинки имат в пъти повече. 

Как да добавите червените боровинки към вашето ежедневно меню?
Имате няколко начина за това. Червените боровинки се предлагат като цели плодове, сушени плодове, във вид на сокове, сосове и добавки.  Нещо много важно, което трябва да знаете – те са леко горчиви. Затова соковете, както и сушените плодове честно се предлагат с добавена захар, за да са по-приятни на вкус. Когато имате възможност, избирайте 100% сок без подсладители и добавена захар. Ето няколко идеи как да използвате червените боровинки всеки ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *