Ползите от Витамин Ц и неговите различни форми – как да изберете най-добрата за Вас?

Витамин Ц е една от най-широко разпространените хранителни добавки. Повечето хора мислят, че този витамин е полезен единствено за имунната система, но той има още много важни за здравето функции. Витамин Ц действа като мощен антиоксидант, който насърчава сърдечно-съдовото здраве и подпомага образуването на Колаген и Л-карнитин, както и на някои невротрансмитери. Витамин Ц също участва в протеиновия метаболизъм и може да повиши усвояването на желязото.

Какви са ползите от приема на Витамин Ц?

Като  антиоксидант: Витамин Ц осигурява важна антиоксидантна подкрепа, защитава клетките от оксидативния стрес и въздействието на свободните радикали, а също така може да помогне за регенерирането на други антиоксиданти в тялото.

За здравето на сърцето: Изследванията показват, че високият прием на храни, богати на Витамин Ц, може да подобри значително здравето на сърцето. Тези  ползи са свързани донякъде и с антиоксидантните свойства на Витамин Ц.  

За отслабване: Хората с високи нива на Витамин Ц в организма окисляват 30% повече мазнини по време на умерени упражнения в сравнение с тези с ниски нива на Витамин Ц. Доказана е зависимостта между нивата на този витамин и телесната маса. Някои изследователи смятат, че ниските нива на Витамин Ц водят до задържане на мазнините в тялото. 

За здравето на кожата: По-високият прием на Витамин Ц може да забави стареенето на кожата, да намали бръчките и да предпази кожата от изсушаване. Тези ползи се дължат на ролята, която оказва Витамин Ц върху синтеза на колагена. 

Витамин Ц и Л-карнитин: Л-карнитинът е аминокиселина, която е свързана с производството на енергия в организма. Телата ни я произвеждат по естествен начин, но ниските нива на Витамин Ц водят до по-ниското  производство на тази важна аминокиселина.

Витамин Ц и невротрансмитерите: Витамин Ц е необходим за ензимната реакция, която синтезира невротрансмитера норепинефрин от допамин, а ниските нива на Витамин Ц могат да повишат уязвимостта на тъканите към свободните радикали и да увеличат негативните ефекти от окислителното увреждане.

Витамин Ц и метаболизма на протеините: Витамин Ц играе важна роля в разграждането на протеините в организма.

За мъжкото здраве: Витамин Ц е популярна добавка за мъжете поради много от предимствата, споменати по-горе, включително ползите за кожата, за сърцето, протеиновия метаболизъм и антиоксидантната подкрепа. Но последните проучвания свързват приема на Витамин Ц и с подобряването на сексуалното здраве.  

Коя форма на Витамин Ц е подходяща за Вас?

Видяхме, че Витамин Ц притежава много важни ползи за здравето. Затова не е изненадващо, че това е една от най-известните и употребявани хранителни добавки. Но ако сте сравнявали различни продукти с Витамин Ц, сигурно сте забелязали, че съществуват и различни форми. Обикновено изборът се определя от бионаличността, която е тази част от хранителното вещество, която реално се усвоява от Вашия организъм. И така, нека да видим различните форми на Витамин Ц, за да Ви помогнем да направите най-добрия избор спрямо Вашите лични нужди. 

Видове Витамин Ц

Аскорбинова киселина. Това е най-простата и разпространена форма на Витамин Ц, но при някои хора тя може да доведе до стомашни неразположения. В такива случаи е добре да се избере друга форма на Витамин Ц, която е по-нежна към стомаха или пък освобождава този витамин постепенно в рамките на няколко часа след приема. 

Буфериран Витамин Ц. Буферираните форми на Витамин Ц представляват минерални аскорбати, които са по-малко киселинни и често се препоръчват на хора, които изпитват стомашно неразположение след прием на обикновената аскорбинова киселина. Най-често срещаните минерални аскорбати са натриев аскорбат, калциев аскорбат, калиев аскорбат и магнезиев аскорбат. Минералните аскорбати обикновено са по-скъпи от аскорбиновата киселина и много по-нежни за стомашно-чревната система. 

Витамин Ц с биофлавоноиди. Биофлавоноидите са полифенолни съединения, срещащи се в храните, богати на Витамин Ц. Те повишават усвояването на Витамин Ц, когато се приемат заедно с него. Витамин Ц с биофлавоноиди увеличава нивата на усвоения в организма Витамин Ц. 

Витамин Ц с шипка. Шипката съдържа големи количества естествен Витамин Ц под формата на аскорбинова киселина, но освен това малките червени плодове са богати на феноли, флавоноиди, елагова киселина, ликопен и витамин Е. Тези допълнителни антиоксидантни вещества в шипката предпазват клетките в организма от увреждане и могат да предложат защита срещу сериозни хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания. Витамин Ц, комбиниран с шипка, предоставя всички ползи на чистия Витамин Ц, подсилен с природните хранителни богатства на шипката. 

Аскорбил палмитат. Аскорбил палмитатът е естер, образуван от аскорбинова киселина и палмитинова киселина, създаващ разтворима в мазнини форма Витамин Ц. Аскорбиновата киселина, най-често срещаната форма на Витамин Ц, е разтворима във вода, което означава, че се изхвърля от тялото сравнително бързо. За разлика от нея, Аскорбил палмитатът е мастноразтворима форма на Витамин Ц и се абсорбира в клетъчната мембрана, където аскорбиновата киселина не може да достигне. Аскорбил палмитатът се задържа и действа в организма за по-дълъг период от време в сравнение с останалите форми на Витамин Ц. 

Естествена или синтетична форма на Витамин Ц?

Аскорбиновата киселина се открива в много плодове и зеленчуци, но обикновено количествата не са достатъчни, за да запълнят дневните ни нужди. Затова често се препоръчва допълнителен прием на Витамин Ц под формата на хранителна добавка. Нека все пак да видим кои храни са най-богати на Витамин Ц и какво е количеството в тях:

•    Червени чушки (95 mg в ½ чаша)
•    Портокалов сок (93 mg в ¾ чаша)
•    Портокали (70 mg в 1 средноголям портокал)
•    Сок от грейпфрут (70 mg в ¾ чаша)
•    Киви (64 mg в 1 средноголямо киви)
•    Зелени чушки (60 mg в ½ чаша)
•    Броколи (51 mg в ½ чаша варени броколи)
•    Ягоди (49 mg в ½ чаша)
•    Брюкселско зеле (48 mg в ½ чаша)

Вече знаете каква е разликата между отделните форми на Витамин Ц и се надяваме, че сега ще можете да направите най-добрия избор сред всички продукти с Витамин Ц, които предлагаме. Можете да ги откриете тук. А ние Ви желаем да бъдете здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *