Пробиотиците – здраве за стомашно-чревната система

Стомашно-чревната система на човешкия организъм е изключително важна, тъй като от нейната правилна функция зависи степента на усвояване на храната, т.е. колко и какви полезни вещества приемаме. Оказва се също така, че здравето на червата ни е свързано пряко с мозъчната функция, но за това ще стане дума след малко. Със сигурност сте наясно, че червата изпълняват важна роля. На какво по-точно? На първо място те абсорбират хранителните вещества, т.е. отговарят за тяхното усвояване. Освен това ни защитават от атаките на множество бактерии, които иначе биха причинили доста неприятни поражения. 

Стомахът е истинско средище за микробите. В него могат да се открият над трилион добри и лоши микроби, които съжителстват заедно, дишат и дори се бият помежду си. Всъщност повече от 70% от имунната ни система се намира в храносмилателния тракт! Най-разпространени в червата са бактериите, те се срещат предимно в дебелото черво. А там се откриват още и гъбички, както и други микроорганизми.  Когато всичко това е в синхрон, този деликатен баланс на добри и лоши бактерии подпомага храносмилането, като превръща храната в енергия. Освен това се поддържа здравословния имунен отговор, както и правилната функция на нервната система. Подобно на пръстовите отпечатъци, микробиологията на червата е уникална за всеки един човек и обикновено е отражение на начина му на живот, както и на факторите на околната среда като диетата, замърсяването, стресът и някои видове антибиотици. Пробиотиците представляват живи дрожди и бактерии, които се измерват в единици, образуващи колонии (CFUs) – микробиологичен термин, който описва плътността на жизнеспособните бактерии в продукта. По принцип той показва колко богата на пробиотици е хранителната добавка и степента ù на полезно действие. Има разнообразни щамове на пробиотици и всички имат своите уникални предимства. 

Възможно ли е да разгадаете всички видове пробиотици? За начало е важно да знаете, че повечето произлизат от един от следните два вида: 

1 . Лактобацили.
Лактобацилите произвеждат ензима лактаза, който разгражда лактозата – известна още като млечна захар. Тези добри бактерии също така произвеждат млечна киселина, която помага да се контролира популацията на лошите бактерии. Млечната киселина служи като енергия за мускулите, като същевременно увеличава усвояването на минерали в организма. Лактобацилите обикновено се срещат в устата или в тънките черва.

2. Бифидобактерия.
Този вид се среща най-често в храни и хранителни добавки. Открива се в червата. Бифидобактериите поддържат имунната система и ограничават растежа на вредните бактерии в червата.

Има много различни видове щамове (в рамките на тези основни два вида), които допринасят за положителната микробиология. Но преди да решите какви пробиотици да започнете да приемате, трябва да знаете следните много важни неща.

Хранете се здравословно.
Целта на пробиотиците (независимо дали са в храната или под формата на добавки) е да увеличат количеството полезни бактерии в червата. Но преди пробиотиците да започнат да работят ефективно, те трябва да имат на разположение здравословна чревна среда. Здравословното хранене – без преработени храни и рафинирани захари – допринася за положителната чревна флора.

Информирайте се.
Киселото мляко е традиционен източник на добри пробиотични бактерии за червата. Трябва обаче да сте наясно, че някои от продуктите, които масово се произвеждат, са склонни да губят пробиотичните култури, които благоприятстват здравето на червата. Това обаче не означава да спрете да се наслаждавате на любимите си храни – пробиотичната добавка може да допълни менюто ви така, че да имате на разположение достатъчно пробиотици, без да се лишавате от любимите си вкусове. 

Пробиотиците могат да поддържат както здравето на тялото, така и на ума.  
Може би не сте и предполагали, но дебелото черво има пряка връзка с вашия мозък. Всъщност отношението е такова – това, което може да влияе на здравето на стомашно-чревния ви тракт, влияе на мозъка ви и обратно. Някои пробиотици в червата създават съединения, наречени невропептиди, които пряко засягат мозъчната функция. Нездравословните микроби могат да нарушат както вашето настроение, така и психическото ви здраве, имунната ви система и мозъчната ви дейност. 

Не всички пробиотични добавки са еднакви. Обикновено се препоръчват пробиотици с активност от 50 милиарда CFU или по-висока. Добре е обаче винаги да се консултирате с лекуващия ви лекар, преди да започнете прием на пробиотици.  

Здравето на червата оказва огромно влияние върху начина ни живот. Затова ние от Суонсън ви предлагаме няколко различни пробиотични продукта, от които да изберете подходящия за вас. Максималната ни пробиотична формула съдържа над 66 милиарда организми в една капсула, а Пробиотик-4 включва четири различни бактериални щама. Специално за здравето на децата предлагаме пробиотик за дъвчене и такъв, който е в прахообразна форма за лесно разтваряне във вода. Пребиотиците от своя страна осигуряват нужната хранителна подкрепа на полезните бактерии в червата. Затова на ваше разположение е и Нутри флора подобрена формула. 

Защото няма нищо по-важно от здравето, ние ви го желаем от все сърце!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *