Проблеми със съня? Ето как да ги разрешите

Заспивате трудно, независимо от това колко сте уморени? Събуждате се често посред нощ, а след това дълго време не можете да заспите отново? Станали сте по-изнервени отпреди, вече Ви е трудно да вършите дори най-обикновените си задачи през деня? Ако имате някои от тези оплаквания, то най-вероятно страдате от безсъние (медицински термин “инсомния”).

Едно от най-често срещаните оплаквания в съвремието е липсата на качествен и пълноценен сън. По последни данни, приблизително 90% от хората в света се оплакват от проблеми със съня. Факт е, че липсата на пълноценен сън през нощта води до: намаляване на запасите от енергия в тялото, спад в настроението, неработоспособност и честа умора през деня. От друга страна, хроничното безсъние може да доведе до възникване на сериозни здравословни проблеми. Но знаете ли как да сложите край на безсънните нощи, при това без да е нужно да приемате шепи със сънотворни? 

Кога разбираме, че страдаме от „инсомния”?

Безсънието (или т.нар. инсомния)  не се изразява само в невъзможността да заспите нощем, към това състояние се отнасят и проблеми, свързани с липсата на пълноценен и качествен сън. Всеизвестен факт е, че всеки човек се нуждае от различно количество сън. Това е причината, поради която безсънието се диагностицира спрямо качеството на съня и начина, по който индивидът се чувства след събуждане, а не по часовете, в които спим. Може да спите между седем и осем часа нощем, но на сутринта да се чувствате уморени. Именно това състояние означава, че имат проблеми със съня. Въпреки че безсънието е едно от най-честите оплаквания, то съвсем не е единственото сънно разстройство, с което бихте могли да се сблъскате. По-скоро липсата на качествен сън е “сигнал” за по-сериозни проблеми в бъдеще. 

Кои са факторите, които биха могли да доведат до безсъние? 

Статистиката показва, че безсънието може да се дължи на много и различни причини, като част от тях са: употребата на кофеинови напитки или алкохол, дългите часове,  прекарани пред електронни устройства (екрани със синя светлина, таблети, телефони, лаптопи и смартфони), прекомерното количество стрес в ежедневието, помещението, в което спите, различните източници на изкуствена светлина, вредните хранителни навици, удобството на леглото и т.н. 

Кои са симптомите на безсъние? 

Като такива се класифицират следните проблеми: затруднение при заспиване, въпреки силната умора, честото събуждане през нощта, липсата на ефективен и възстановяващ сън, използването на хапчета за сън или алкохол, ранното събуждане сутрин, недостатъчните часове за почивка, поява на сънливост през деня, умора или раздразнителност, затруднено съсредоточаване при извършването на обикновени задачи. 

Защо не мога да заспя?

Проблеми със съня може да срещнете,  ако имате – емоционални проблеми, стрес, безпокойство и депресия, при лоши хранителни навици, ако чувствате рутина в ежедневието, при влошаване на физическото Ви здраве и др. Тези фактори влияят пряко върху качественото наспиване. В скорошна статистика се твърди, че от безсъние най-често се оплакват хора над 35 години. Това се дължи на факта, че след тази възраст производството на мелатонин намалява, в резултат от което в организма може да се появи дефицит.

Защо мелатонинът е важен за заспиването и качеството на съня?

Мелатонинът е хормон на съня, а неговата функция е да регулира циркадния ритъм (преминаването от будно състояние към сън). Производството на мелатонин се дължи на работата на епифизата (пинеалната жлеза), която преобразува натрупания през деня серетонин в мелатонин през нощта. При възрастния индивид, средното производство на нормалното количество хормон,  варира между 30 мг – 35 мг, при по-ниски нива,  се получава дефицит в организма. Пикът на преобразуването му,  протича в часовете между 00:00 ч. – 04:00 ч., това е и една от причините, поради които редица специалисти препоръчат по-ранното лягане. Когато количеството на мелатонин е в нормални нива, Вие се радвате на здрав, качествен и пълноценен сън. Нивата му на производство имат и пряко отношение с протичането на някои важни процеси в организма. Когато сте отпочинали и заредени, Вие се радвате на: по-здрав имунитет, работата на Вашата стомашно чревна, нервна, периферна и сърдечно-съдова система е добра, разполагате с по-добра физическа активност, имате нормално кръвно налягане, кожата Ви изглежда по-млада, чувствате се по-жизнени и др. 

В някои скорошни проучвания,  дори се твърди, че количеството на мелатонин има пряко отношение и върху ограничаването на растежа на туморни клетки и служи за превенция срещу рак. Ето защо е толкова важно да имате здрав и пълноценен сън. 

Как да преборя безсънието?

Преди да посегнете към рецептата за сънотворни лекарства, опитайте да се справите с този проблем по естествен начин. За начало е добре да започнете с прием на хранителни добавки, обогатени с мелатонин. Това е сигурен метод, който не води до пристрастяване (за разлика от сънотворните лекарства). Хранителните добавки с мелатонин ще регулират нивата на хормона в тялото, ще регулират биоритмите на съня, гарантирайки Ви по-спокоен и дълготраен сън, както и ще намалят времето, необходимо за заспиване. 

Препоръчваме Ви да започнете с прием на хранителни добавки с постепенно освобождаване на мелатонин. Този метод дава сигурна гаранция за по-дълготраен ефект, поддържа нивата на хормона през цялата нощ и спомага за Вашия по-добър и качествен сън. Време е да се сбогувате с нарушенията в съня и да обърнете внимание на Вашето здравословно състояние. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *