Тайната на здравата коса

Косата е може би един от най-важните аксесоари, допълващи безупречния ни външен вид. За разлика от бижутата и другите модни акценти обаче, които лесно можем да сменим и добавим, косата е част от тялото ни и повечето от нейните характерни черти са ни заложени още преди раждането. Ето защо е важно да се грижим за нейното здраве – не само да съхраним това, което природата ни е дала като специфична особеност, но и ако можем по естествен начин да го подобрим – за да бъде косата ни изпълнена с живот, витална, силна, бляскава и сияйна. И за да я предпазим от начупване и падане, като подобрим нейната устойчивост към вредното въздействие на околната среда и източниците на замърсяване, които я увреждат. 

Тук няма да говорим за начините, които противоречат на естественото развитие на косата като имплантирането и удължаването. Ще поговорим малко повече за това кои са тези естествени съставки, които оказват пряко влияние върху здравето на нашата коса. Най-малкото защото всички добре знаем, че природната красота винаги се разпознава и предпочита пред тази, придобита по начини, противоречащи на естествените. За да продължим към същината на нашата тема, нека да видим накратко от какво се изгражда косата и как расте тя. 

От какво е изградена косата?

Всеки косъм от нашата коса се закрепва за тялото ни посредством космения фоликул, разположен в горния слой но кожата – дермата. Ето защо здравето на косата е пряко свързано с това на кожата, тъй като именно от кожата косата ни получава хранителните вещества, която поддържат нейния растеж и подпомагат възстановяването й. Иначе косата е изградена основно от кератин и меланин. Кератинът e протеин, който се грижи за нейната еластичност, водоустойчивост и поддържа дебелината на косъма, а меланинът определя цвета на косата и нейната яркост. Кератинът е жизненоважен протеин за здравето на човешката кожа, коса и нокти. В действителност около 95% от косата ни не е нищо повече от кератин. В косата обаче има също така и колаген, още един протеин, който е важен за здравината и растежа.

Как расте косата?

За да разберем кои съставки могат да подобрят здравето и красотата на косата, трябва да знаем как расте самата тя. 

1.    Фоликули
Косата расте от фоликулите, които се намират в кожата на главата. Фоликулите представляват обвивки от колаген, които държат косата на нейното място и я подхранват.

2.    Папила
Папилата свързва фоликула с косъма и също е съставена от колаген.

3.    Луковица
Тя се намира точно над папилата и осигурява на косата хранителните вещества за нейното обновяване и възстановяване. 

Само от тази кратка информация става ясно, че за да имаме красива, блестяща и изпълнена с живот коса, ние имаме нужда не само от кератин, но и от колаген, т.е. – от желатин. Сега ще ви помогнем да разберете защо.  

Желатин и силикон за здравето на косата

За да бъде косата истински здрава и красива, важно е фоликулът и папилата да са здрави. А от какво са направени те? Отговорът е – от колаген. Колагенът е вид протеин, който се състои основно от аминокиселините глицин, пролин, хидроксипролин и аргинин. А какво друго е колагенът? Точно така – желатин. Желатинът не е нищо повече от обработен колаген, който е изсушен и стрит на прах за по-лесно използване. В миналото хората обикновено приемали желатина предимно под формата на костен бульон. В днешно време обаче рядко консумираме точно тези части от животните, които са богати на колаген. В резултат на това не получаваме достатъчно от т.нар. колагенни аминокиселини, за които споменахме. Това е не само лоша новина за косата ни, но и за цялото ни здраве!
Чрез добавянето на желатин вие ще си осигурявате нужния източник на колаген за здравето на вашата коса.  Колкото по-големи и силни са фоликулите, толкова по-красива, блестяща и жизнена ще изглежда тя.  А комбинацията от желатин и силикон добавя още ползи към вашия красив и безупречен външен вид, тъй като е отдавна известно, че силиконът поддържа метаболизма на клетките, грижи се за съединителната тъкан в организма и дори забавя процеса на стареене. 
Ние в Суонсън имаме специален продукт, който комбинира тези две важни съставки за здравето на косата – желатин и силикон, в доказано ефективно съотношение.

Освен това продуктът Коса, Кожа и Нокти съдържа екстракт от хвощ, който е естествен източник на силикон. Това е един продукт, който комбинира няколко съставки и се грижи комплексно за добрата ви визия. 

Да се върнем още малко към нашата тема и да кажем нещо много важно за аминокиселините. Очевидно здравата коса изисква кератин и колаген. За да произведе тези структурни протеини обаче, тялото ни се нуждае от определени аминокиселини.

Ролята на аминокиселините в борбата с косопада.

Четири са ключовите аминокиселини, необходими за производството на кератин: цистеин, лизин, аргинин и метионин. Производството на колаген се определя от наличието на аминокиселините лизин, метионин, глицин и пролин. Чрез увеличаване на наличността на ключовите аминокиселини, участващи в производството на кератина и колагена, е възможно да се преборим с неприятната загуба на коса и да стимулираме нейното възобновяване. 

Допълването на хранителния ви режим със съставки, отговорни за здравето на косата, може да ви помогне да възстановите нивата на колаген, които е доказано, че намаляват с възрастта. Освен това ще увеличите протеините, от които основно е изградена косата. По този начин ще се погрижите за косата си отвътре, като предоставите на тялото си нужните вещества за нейната устойчивост и красота. Значително ще подобрите нейния външен вид, за да бъде тя силна, красива и впечатляваща. И още нещо важно – ще предпазите косата си от вредните фактори в околната среда, които със сигурност я увреждат и изтощават. 

В продължението на настоящата статия ще ви разкажем повече за други важни съставки за здравето на косата. Защото за да изглеждаме добре, трябва да бъдем и добре информирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *