Топ 15 витамини и добавки за жени над 30 и над 40 години

Остаряването е неизбежен процес и той не бива да ни плаши. Което не означава, че трябва да стоим със скръстени ръце и да не предприемаме нищо. Има толкова много начини, чрез които можем да подпомогнем нашето тяло да посрещне промените, които настъпват с възрастта. Ако сте жена над 30 или над 40 години, то непременно трябва да обърнете внимание на тази статия, в която ще разгледаме най-важните добавки за жените в тези възрастови групи. 

Всяко десетилетие в човешкия живот предопределя здравето в следващите десет години. Можем това определение да си го представим като стълба – колкото е по-здраво стъпалото, на което стъпваме, толкова по-устойчиво ще е следващото, което ще изкачим. Затова ако сте на 30 години, трябва да знаете, че годините до 40 ще бъдат определящи за здравето ви в следващия ви житейски период. Нека да видим кои вещества трябва да присъстват задължително във вашия хранителен режим. 

# 1 Мултивитамини

Независимо от това каква храна приемаме, ние трудно можем да задоволим хранителните си нужди, особено в съвременния свят, където храната не винаги е с високо качество и богата на полезни вещества. Последните проучвания показват, че повечето възрастни в Европа не получават ежедневно повече от 10 от най-необходимите хранителни вещества. Ако все още не приемате допълнително витамини, добре е да започнете да го правите. 

Нашата комбинирана формула Мултивитамини без желязо съдържа  най-важните за здравето витамини и минерали плюс ензими и билкови екстракти, които укрепват общото здраве на организма. Разгледайте и хранителните добавки, които предлагаме с екстракти от плодове и зеленчуци от серията ни „Зелени храни“. Те са чудесен начин да си гарантирате приема на всичко онова, което природата е създала за нас, за да бъдем здрави. Особено ако нямате възможност ежедневно да консумирате пресни плодове и зеленчуци в достатъчно количество. 

# 2 Калций и Витамин Д

Тъй като обикновено не можем да си набавим достатъчно количество с храната, която приемаме, то задължително трябва да добавяте допълнително тези вещества към диетата си, ако сте на възраст над 30 години.  Това е период, през който вашата скелетна система започва по-интензивно да се променя. По принцип регенерацията на костите, т.е. тяхното обновяване, продължава през целия човешки живот, но с възрастта костите стават по-крехки и чупливи и започват да губят калций. Затова е важно да получаваме достатъчно Калций в комбинация с Витамин Д, който подпомага пълноценното усвояване на калция и неговото натрупване в костите.  
Вижте всички добавки с Калций и Витамин Д, които предлагаме.

# 3 Родиола Розеа и Литиев оротат при стрес и за настроение 

Знаете ли, че между 75 и 90% от посещенията ни при лекарите се дължат на здравословни проблеми, свързани със стреса? Това е абсолютната истина! Стресът значително застрашава здравето ни и може да бъде причина за редица проблеми – като започнем със здравето на сърцето и стигнем до състаряването на кожата. Не винаги можете да контролирате стресовите фактори около себе си, но можете да подпомогнете тялото си в начина, по който то реагира на стреса, като добавите към диетата си адаптогенни билки като Родиола Розеа. Адаптогените са специален вид билки, които намаляват стресовите реакции, понижават нивото на хормона на стреса и като цяло ви помагат да се чувствате по-концентрирани и уравновесени. Дори в случаите, които стресът е продължителен. Чудесно средство за справяне със стреса е и Литиевият оротат. Тази добавка доказано се справя с признаците на депресия, подобрява общото психологическо състояние и възвръща доброто настроение. 

# 4 Чудотворният магнезий

Вие сте стресирани, уморени или в лошо настроение? Повечето хора свързват магнезия със здравето на костите и мускулите имат право, тъй като този минерал помага за абсорбирането на калция и подкрепя костното здраве. Магнезият се използва от всяка клетка в тялото и играе роля в стотици процеси, което го прави наистина жизненоважно хранително вещество за общото здраве. Магнезият намалява стреса и тревожността, подпомага  нервната система, подобрява съня, укрепва здравето на мускулите и сърцето и осигурява производството на достатъчно енергия . Това са само една част от ползите на този наистина чудодеен минерал. След като започнат да приемат магнезиеви добавки, много хора споделят, че се чувстват значително по-спокойни и уравновесени. Това определено ще е в помощ на жените над 30 и 40 годишна възраст, които често се чувстват заети и напрегнати. 

# 5 Фолиева киселина за пренатално здраве и повече 

Фолиевата киселина, известна още като фолат, е популярен и жизненоважен пренатален витамин. Жените, които приемат фолиева киселина и фолат, значително намаляват риска от раждането на дете с дефект на мозъка или на гръбначния стълб. Източниците на фолат включват плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, обогатени зърнени храни и хранителни добавки.

Важно е да се каже, че фолатът и фолиевата киселина предлагат много ползи за здравето извън пренаталните.  Те поддържат здравето на сърдечно-съдовата система и подпомагат доброто настроение. Доказано е, че хората, които приемат редовно фолиева киселина, са изложени на по-малък риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания. 

# 6 Аминокиселини 

Аминокиселините не са само фитнес добавка. Съществуват толкова много митове около тях. Аминокиселините са основните елементи, от които са изградени протеините, и са от изключителна важност за здравето на мускулите и тяхната способност да се възстановяват. Приемът на аминокиселини ще предотврати отслабването на мускулите, което неминуемо настъпва с възрастта, и ще ви даде повече енергия, от която тялото ви има нужда, за да поддържа своите системи и тъкани. Вижте тук всички аминокиселини, които предлагаме. 

# 7 Добавяне на желязо за цялостно благоденствие

Дефицитът на желязо е най-разпространеният хранителен дефицит в целия свят, засягащ 20-25% от хората. И това се случва по-често при жените и децата, отколкото при мъжете. Желязото е основно хранително вещество за производството на кръв и ви помага да поддържате цялостното си здраве и енергичност. Също така е важно за здравословното развитие на плода при бременните жени.

Съществуват два типа желязо, които получаваме от хранителните източници: хем и не-хем желязо. Хем желязото се съдържа предимно в месото, рибата и домашните птици, докато не-хем желязото се открива в млякото и някои растителни продукти и не се абсорбира по същия начин. Тялото ни абсорбира до 30% от приетото хем желязо и със сигурност консумацията на животински продукти увеличава нивата на желязо в организма ни. Но това не е достатъчно. 

Ако сте една от многото жени, които не получават нужното количество желязо всеки ден, започнете да го приемате под формата на хранителна добавка, за да бъдете сигурна, че няма да изпаднете в железен дефицит. 

# 8 Анти ейдж с Шизандра Бери

Знаете ли, че една най-обикновена билка може да ви помогне да се преборите с признаците на стареене на кожата, със стреса, да детоксикирате черния си дроб, да стимулирате имунитета си и да увеличите като цяло физическите си и умствени способности? Билката Шизандра Бери може да направи всичко това. Напоследък тя е обект на задълбочени проучвания най-вече заради своите ползи за здравето на кожата и адаптогенните си свойства. Тя доказано забавя стареенето на кожата, действа ефективно в борбата с фото-стареенето, дължащо се на дългото излагане на слънце. Нашата хранителна добавка с Шизандра Бери осигурява всички полезни вещества на тази билка. Това е един продукт, която всяка жена над 30 години трябва да опита, за да подобри външния вид на кожата си и да съхрани младостта си за по-дълго време.

# 9 Куркума

Не сте запознати какво може да направи куркумата с вашето здраве? Тази билка съдържа мощния антиоксидант, наречен куркумин, който подсилва организма по различен начин – като започнем от когнитивното здраве и стигнем до това на храносмилателната система. Куркуминът освен това може да подобри паметта, концентрацията и настроението. Освен това антиоксидантите в куркумата подпомагат ставите и сърцето!

# 10 Борба със стареенето с Витамин А 

Нормално е жените над 30 години да имат повече бръчки по лицето, които да се задълбочават с годините. Трябва да знаете колко е важен за кожата редовният прием на вода и хидратацията, но някои витамини и хранителни вещества също могат да бъдат изключително полезни в борбата със стареенето на кожата.  Витамин А, познат още като бета-каротин, е добре проучен в тази насока. Той доказано поддържа кожата здрава и забавя нейното стареене. Можете да го срещнете и под наименованието ретинол. В основата си Витамин А е каротеноиден пигмент, който се среща в някои ярко оцветени плодове и зеленчуци. Но можете да го получите и под формата на хранителна добавка. 

Когато се приема вътрешно, Витамин А действа като антиоксидант, който подпомага борбата със свободните радикали, за да поддържа клетките здрави (включително и тези на кожата). Витамин А намалява разграждането на колагена в кожата, което се получава при излагане на слънце. Този витамин освен всичко друго  поддържа здравето на очите и косата. 

# 11 Есенциални мастни киселини

Есенциалните мастни киселини са сред най-добрите добавки в борбата със стареенето и осигуряват подкрепа за сърцето, мозъка, кожата, ставите и др. Със сигурност сте чували за важните Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Но знаете ли повече за  гамаминоленовата киселина (GLA)?

GLA е форма на Омега-6 и често се пренебрегва, макар че е известна на билкарите от векове. GLA е от съществено значение за здравето на косата, тя стимулира нейния растеж, а освен това подпомага женското здраве по време на месечния цикъл, като отстранява неприятните симптоми. Вашето тяло може да синтезира GLA от диомогама-линоленова киселина (DGLA), но с възрастта този процес се забавя. Затова е важно да си осигурите прием на GLA, която се съдържа в богати количества в маслото от вечерна иглика, както и в спирулината

# 12 Мелатонин

Сънят определено може да се влоши с възрастта и това може да се случи даже около 30-тата година. Обяснението за това е следното: с остаряването на организма мозъкът започва да произвежда по-малко мелатонин.  Мелатонинът е хормон, който регулира нашия циркадиен ритъм (сън и събуждане). Върху намаленото производство на мелатонин в организма ни могат да повлияят и други фактори, като напр. излагането на синя светлина от електронните устройства преди лягане. Ако заспивате трудно или често се будите през нощта, причината може да бъде в ниските нива на мелатонин. Можете да си го набавите лесно чрез хранителни добавки. В началото можете да започнете с приемането на по-ниска доза, която да увеличите, ако се окаже, че не е подходяща за вас. Вижте всички наши добавки с мелатонин тук

# 13 Биотин

Забелязали ли сте, че косата ви става все по-тънка, след като сте навършили 40? А може би и ноктите ви са по-чупливи от преди… Опитайте тогава да приемате биотин. Биотинът е вещество, което подпомага сгъстяването на косата, поддържа здравето на ноктите и кожата. Биотинът е член на семейството на Б витамините и има още няколко други имена, сред които Витамин H и Витамин B-7. В допълнение към ползите за косата, кожата и ноктите, поддържането на адекватни нива на биотин регулира метаболизма и може да подпомогне психичното здраве. Препоръчително е възрастните над 19 години да получават най-малко 30 микрограма биотин на ден. Най-богатите източници на биотин са месото, черният дроб, яйцата, рибата и някои зеленчуци. Приемът на биотин под формата на хранителна добавка гарантира, че ще получавате достатъчно количество от това важно за организма вещество. 

# 14 Пробиотици

Проблемите с храносмилането могат да станат по-чести след 30-те и 40-те години. Върху това влияние могат да окажат и някои хормонални промени, които неминуемо настъпват с възрастта. Можете да подпомогнете храносмилането си чрез добавянето на подходящ пробиотик към вашия хранителен режим. Това, освен всичко друго, ще подсили и имунната ви система. 

Вашият храносмилателен тракт е екосистема, наситена от микроби, и макар че това може да звучи малко страшно, трябва да бъде точно така! Когато всичко е синхронизирано, добрите бактерии превъзхождат лошите и храносмилането протича гладко и нормално. Но понякога тази система може да наруши своята функция. Затова е добре да приемате пробиотици, които ще поддържат флората в храносмилателния ви тракт, за да бъдете здрави. 

# 15 Женската билка Донг Куай

След 30-те и 40-те години могат да настъпят някои промени в менструалния цикъл при жените. Това се случва поради хормоналните изменения, типични за възрастта. Точно тук билката Донг Куай може да бъде изключително полезна. Тя е известна още като женски женшен и от много години се приема при проблеми с менструацията, както и при навлизането в менопауза. Щастливи сме да ви предложим Донг Куай под формата на хранителна добавка. Нашият продукт е с изключително висока чистота и качество и доставя всички полезни вещества на тази билка за насърчаване на женското здраве. 

Бъдете здрави на 30 и на 40 години!

Трудно е понякога да балансираме правилно работата и отговорностите така, че да ни остава достатъчно време да се грижим за своето здраве. Ако сте жена, която наближава да навърши 30 или 40 години, трябва да превърнете здравето си в приоритет. Така тялото ви ще се чувства по-добре, ще имате повече енергия, ще бъдете по-работоспособни и не на последно място – здравето отвътре проличава и във външния вид. А това означава, че ще бъдете и по-красиви. Следвайте съветите, които ви дадохме в нашата статия, за да се чувствате в отлична форма. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *