Това ли е първият нов витамин от 60 години насам?

През 2003 г. д-р Дерик Де Силва си почивал в кабинета си една неделя сутрин, когато взел скорошно издание на The Washington Postи прочел заглавието: „Първата нова хранителна добавка от 55 години насам!“ Естествено, той бил заинтригуван.

Д-р ДеСилва е практикуващ лекар, който е обявяван за един от най-добрите доктори в метрополния регион Голям Ню Йорк в продължение на 15 последователни години. Пионер в комплементарната медицина, д-р ДеСилва използва естествени продукти съвместно с фармацевтични и хирургични интервенции, за да лекува пациента цялостно. Той също така е приятел на Лий Суонсън, основателят на Swanson Health Products – водещата американска компания за хранителни добавки. Така че когато прочел за това ново откритие, д-р ДеСилва естествено се свързал със своя приятел, обичащ витамините.

Заедно Лий и д-р ДеСилва проучили изследването, открили производствен партньор и представили PQQ на масите. И така, какъв е този нов витамин и витамин ли е изобщо? 

PQQ (което е съкращение от Pyrroloquinolinequinone) е хранително вещество, свързано с В витамините, което списание Nature препоръча да се класифицира като нов витамин през 2003 г. Клиничните тестове предполагат, че това хранително вещество поддържа мозъка и психичното здраве, здравето на нервната система, основни клетъчни функции и други. PQQ не е официално класифициран като витамин, но много експерти смятат, че отговаря на определението. Доказано е, че играе съществена роля в човешкото хранене. PQQ е като другите В витамини и подобни хранителни вещества като фолиева киселина и биотин – нуждаем се само от малки количества, но тези малки количества са от съществена важност за нашето здраве и благосъстояние.

PQQ се среща в редица хранителни продукти. Боб, картофи, магданоз, зелен чай и ферментирали храни. Интересно е, че се съдържа в големи количества в човешката кърма. В тялото го намираме концентриран в жизненоважни органи с голяма необходимост от енергия като мозъка и сърцето, както и в червените кръвни телца.
Експертите оприличават PQQ на CoQ10 и това е уместна асоциация. PQQ е активен в клетъчните митохондрии – енергийният център на клетките. Това има особено значение за здравето на мозъка, нервната система и евентуално други системи, структури и функции в тялото. Това хранително вещество има антиоксидантно и неврозащитно действие и когнитивни ползи. Обхватът на влияние на PQQ е просто изумителен.

Сегашните проучвания се фокусират върху когнитивното здраве, защото се смята, че мозъкът е най-уязвим към влошаването на функциите на митохондриите, което настъпва с възрастта.PQQдоказано поддържа здрави митохондрии, както и нещо, наречено фактор за растеж на нервите, който е жизненоважен за растежа и поддръжката на здрави неврони и разклоняването на нервните клетки.

Какво означава това за нашето ежедневие? Означава, че PQQ може да има силата да поддържа мозъчната функция. Първоначални доказателства за това са представени през 2009 г. в изследване, публикувано в медицинския журналFoodStyle. В това двойно сляпо, плацебо-контролирано изследване 71 мъже и жени на възраст 45-65 са консумирали храни, подсилени с 20 мг PQQ (както присъства в нашата нова формула за максимален ефект), PQQплюсCoQ10или плацебо в продължение на 12 седмици. По време на изследването субектите са участвали в когнитивни тестове, създадени да измерват паметта и мозъчната функция.Показаната графика илюстрира резултатите. Подобни резултати са съобщени в последващо изследване от 2011 г., в което PQQе даван директно като хранителна добавка. PQQ е наличен като хранителна добавка, благодарение на специално партньорство между д-р ДеСилва и Swanson Health Products. Кликнете тук, за да научите повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *