Вашият бърз справочник за билковите добавки

Търсите ли природен начин да поддържате здравето си в добра форма? Специално за Вас подготвихме този бърз справочник за билковите добавки. Те са един от начините, по който можете да използвате природната сила, за да се борите със стреса, да поддържате ставите си здрави, да се грижите за храносмилателната си система, сърцето и много други органи и системи във Вашето тяло. Със сигурност има билка, която съществува на този свят специално, за да удовлетвори Вашите нужни. И тъй като не претендираме, че този списък е изчерпателен, след като прочетете статията, не забравяйте да разгледате и цялата ни категория с билки, която предлагаме в нашия магазин

Ашваганда

Ашваганда е една от най-важните билки в Аюрведа – форма на алтернативна медицина, основана на индийските принципи за естествено, природно лечение. Ашваганда има много приложения, но най-често се използва като енергизиращ адаптоген за борба със стреса, повишаване на нивата на енергия и подобряване на концентрацията. Тази билка насърчава спокойствието и релаксацията, като същевременно повишава умствената и физическата жизненост. Тя може да намали нивата на кортизола, известен още и като хормон на стреса. Кортизолът се отделя от надбъбречните Ви жлези, когато сте под напрежение, както и когато нивата на кръвната Ви захар станат твърде ниски. За съжаление в някои случаи нивата на Кортизола могат да станат хронично повишени, което може да доведе до високи нива на кръвната захар и мазнините.  Проучванията показват, че Ашваганда може да помогне за намаляване на нивата на този хормон. Тази билка се използва още и за подпомагане на сексуалното здраве, както при мъжете, така и при жените. Тя може да повиши тестостерона и да увеличи фертилността при мъжете. Освен това Ашваганда може да регулира нивата на кръвната захар, действа като естествено противораково средство и потиска симптомите на депресия. 

Босвелия 

Босвелия серата е друга билка, която от много години се използва в Аюрведа. Тя се прилага за успокояване на болките в ставите, както и за укрепване на тяхното здраве. Проучванията показват, че Босвелия може да намали възпалението и може да бъде полезна за лечение на следните състояния: остеоартрит, ревматоиден артрит, астма, възпаление на червата. Тъй като Босвелия е ефективно противовъзпалително средство, тя може да бъде чудесен начин за успокояване на болката и може да предотврати костната загуба. Някои проучвания разкриват, че тази билка може да лекува някои видове рак, като левкемия и рак на гърдата.

Цейлонска канела

Тя е много повече от кулинарна подправка – канелата е изключително богата на антиоксиданти и предлага безкрайни ползи за здравето. Канелата подкрепя здравето на сърдечно-съдовата система, помага за поддържане на здравословните  нива на кръвната захар, когато те вече са в нормални граници, насърчава ефективната употреба на инсулина, осигурява метаболитна помощ и дори може да насърчи когнитивното здраве. Цейлонската канела притежава още противовъзпалително и антимикробно действие. Тези свойства означават, че тя може да поддържа чудесно здравето на имунната система. Едно от последните проучвания показа, че тази билка повишава антиоксидантната ензимна активност, благодарение на което може да предотврати или лекува някои видове рак.

Донг Куай

Донг Куай е билка, която принадлежи към същото растително семейство, както и магданоза, и е родом от Япония и Китай. Донг Куай насърчава по-високите нива на енергия и подпомага постигането на хармония в тялото, особено при жените в периодите на менструация. Донг Куай успешно се прилага при менструални спазми, предменструален синдром (PMS) и симптомите на менопауза. Използва се и като средство за пречистване на кръвта, при хипертония, безплодие, болки в ставите, язва на стомаха, както и за потискане на симптомите при различни видове алергични реакции. 

Бъз

Популярността на тази билка датира още от Древен Египет и тя остава едно от най-често използваните средства за тонизиране на здравето в световен мащаб. Плодовете на бъза са с високо съдържание на витамин Ц и са добър източник на антиоксидантни флавоноли и фенолни киселини. Тази билка съдържа много други вещества, които притежават свойството да поддържат здравето, и това я превръща в невероятно средство за насърчаване на имунната система. Започнете да приемате Бъз още преди да е настъпил рисковият зимен сезон, за да подготвите добре своето тяло срещу вирусите. Опитайте и нашата комбинирана формула Бъз, Агарикус и Ехинацея

Сминдух

Сминдухът е подобен на детелината и е родом от района на Средиземно море. Листата на тази билка се ядат в Индия като зеленчук, а семената й се използват за приготвяне на лечебни отвари. Сминдухът е особено полезна билка за мъжете, тъй като може да разреши някои сексуални проблеми, включително да поддържа тестостерона и да насърчи репродуктивното здраве. Сминдухът е особено богат на Магнезий, Манган и Желязо. Тази билка може да помогне при някои метаболитни състояния, като диабет например, тъй като подобрява функцията на инсулина. Сминдухът също така може да контролира апетита, да помогне за намаляването на приема на мазнини и да поддържа здравето на сърцето, тъй като редуцира нивата на лошия холестерол и триглицеридите. И не на последно място Сминдухът благоприятства здравето на стомаха и намалява неприятните симптоми като киселини и подуване. 

Джинджифил

Джинджифилът е изпитана във времето билка и има репутация на една от най-здравословните подправки в света. Джинджифилът съдържа биоактивни съединения, които имат силни антиоксидантни свойства. Той е с високо съдържание на гингерол – вещество с мощни противовъзпалителни качества. Джинджифилът успокояват стомаха и подобряват храносмилането. Проучванията показват, че той може също така да успокои мускулите след тренировка, да намали болката и да поддържа здравето на ставите. Джинджифилът е ефективно средство за намаляване на симптомите при остеоартрит, което е много често срещан здравословен проблем. 1-1,5 грама Джинджифил също така може да помогне за предотвратяване на различните видове гадене – от морска болест, след химиотерапия и операция, както и често разпространеното сутрешно гадене. 

Свещен босилек

Босилекът се счита за свещено растение от индусите. Той притежава адаптогенни свойства, които помагат за противодействие на стреса, а освен това е богат на много мощни антиоксидантни вещества. Свещеният босилек подпомага детоксикацията и може да защити тялото Ви от различни видове вредни токсични химикали. Той може също да намали риска от развитието на рак, тъй като потиска растежа на раковите клетки. Свещеният босилек е и един от най-добрите източници на Ниацин (витамин Б-3), който понижава лошия холестерол и триглицеридите, с което подпомага изключително добре здравето на сърцето. Ниацинът освен това може да подпомогне лечението на диабет тип 1, да защити здравето на мозъка и кожата и да намали неприятните симптоми при артрит. 

Плодове от Амла

Този древен аюрведичен тоник подпомага цялостното здраве на организма, тъй като е изключително богат на антиоксидантни фитонутриенти, които поддържат общото здраве и насърчават дълголетието. На първо място трябва да посочим флавонолите. Те са свързани със здравето на сърцето и могат да намалят риска от инсулт и инфаркт, да противодействат на някои видове рак, а освен това притежават и антивирусни ефекти. Следват антоцианините. Тези съединения са цветните пигменти в плодовете и са свързани със здравето на очите и пикочните пътища, подобряват паметта, насърчават  здравословното стареене и противодействат на някои видове рак. Плодовете от Амла съдържат и ароматни и органични киселини, които са отговорни за тръпчивия вкус на плодовете и могат да намалят риска от инсулт и болест на Алцхаймер. Плодовете от Амла са богати също така на Витамин Е, Витамин Ц, Витамин Б5, Витамин Б6, Мед, Манган, Калий, Танини, Фосфор, Желязо и Калций. Сами виждате, че тази билка е истинско природно богатство на полезни за здравето вещества. Нашите клиенти вече споделиха, че Плодовете от Амла са чудесно природно средство за поддържане на здравето на косата и кожата. 

Корен от Кудзу

Коренът от Кудзу е традиционен любимец на китайските билкари и се е използвал още преди 2000 години. Тази билка притежава силни антиоксидантни свойства, които могат да се окажат даже по-мощни от Витамин Е. Това превръща Корена от Кудзу в отлично средство за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система, черния дроб и цялостното общо здраве на организма. Коренът от Кудзу помага също така при симптоми на метаболитен синдром. Ако се борите с това състояние (което включва куп здравословни проблеми като високо кръвно налягане, висок холестерол и инсулинова резистентност), трябва непременно да помислите за прием на Корен от Кудзу. Тази билка съдържа изофлавони, които изглежда понижават нивата на холестерола, регулират кръвното налягане и кръвната захар. Коренът от Кудзу може също така да облекчи неприятните симптоми, свързани с менопаузата при жените. Не на последно място трябва да посочим, че Коренът от Кудзу се прилага успешно за лечение на алкохолизъм, тъй като доказано намалява желанието за консумация на алкохол. 

Маточина 

Маточината е много богата на редица активни съединения, включително антиоксидантни флавоноиди и полифеноли, които притежават редица ползи за здравето. Изследванията доказват, че Маточината може да помогне за модулиране на невротрансмитерната активност, като по този начин помага при стрес, тревожност и безсъние. Маточината е известна също така и като билка с карминативен ефект, което означава, че тя може да подобри храносмилането, да намали спазмите и да насърчи цялостния храносмилателен процес. Летливите масла в Маточината съдържат химикали, известни като „терпени“, които отпускат мускулите и намаляват газовете и подуването в корема. 

Мака

Мака притежава голям корен и на външен вид прилича на много на ряпата. Можем да я определим като суперхрана, тъй като притежава многобройни ползи за здравето.  Мака е адаптоген, който помага на тялото да се адаптира към стресовите фактори и така да ги преодолее. Също така се използва за повишаване на енергията, поддържане на либидото и сексуалната функция. Мака насърчава баланса при жените по време на менопаузата и също така подсилва по изключителен начин имунната защита. Изследванията показват, че тази билка освен всичко изброено до момента може да подпомогне и репродуктивното здраве при мъжете. 

Нони

Нони е плод, родом от Югоизточна Азия, който от хиляди години се използва като тоник за здравето на цялото тяло. Плодът на това растение съдържа мощни антиоксиданти, включително Бета каротин, Витамин Ц и Витамин Е. Нони насърчава здравето и редовността на храносмилателната система, подпомага здравето на мускулите, ставите, кожата, сърцето, подсилва имунитета и поддържа цялостното добро здраве на организма. Нони успешно помага при подагра. Тя се причинява от натрупването на пикочна киселина, а плодът Нони може да намали тези нива в кръвта и по този начин да намали риска от подагра. Нони помага също така и при артрит, тъй като намалява болката и притежава силно изявени аналгетични свойства. Според много специалисти този плод действа като естествено противораково средство и намалява риска от някои видове рак, като рака на гърдата, например. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *