За какво е полезен глюкозаминът?

Ако чуете, че някой приема Глюкозамин, то в повечето случаи става въпрос за грижа за здравето на ставите. Това е естествено съединение, което химически се класифицира като амино захар. Глюкозаминът служи като градивен елемент за различни функционални молекули във Вашето тяло, но основно организмът ни го използва за развитието и поддържането на хрущяла в ставите. Тялото ни използва Глюкозамин и за да изгради сухожилията, връзките, хрущялите и гъстата течност, която заобикаля ставите и ги предпазва от увреждания. Допълнителният прием често се препоръчва за предотвратяване на ставни заболявания като остеоартрит. 

Какво прави глюкозаминът за ставите?

Глюкозаминът осигурява две важни ползи за здравето на ставите. Като компонент на хрущяла, той действа като естествен амортисьор, предотвратявайки появата на увреждания, причинени от ежедневните натоварвания при ходене, джогинг, изкачване по стълби, изправяне и т.н. С напредване на възрастта, хрущялите започват да се разрушават и да губят от своята гъвкавост и еластичност. Научните изследвания вече доказаха, че допълнителният Глюкозамин, приеман като хранителна добавка, може да забави този естествен процес. Глюкозаминът също така подпомага смазването на ставите, като допълнително насърчава мобилността, обхвата на движение и лекотата.

Артикуларният хрущял е вид гладка бяла тъкан, която покрива краищата на костите Ви там, където те се срещат, за да се образуват стави. Този вид тъкан – заедно със смазваща течност, наречена синовиална течност – позволява на костите да се движат свободно една върху друга, като намалява триенето и позволява безболезненото движение на ставите. Глюкозаминът помага за образуването на няколко химични съединения, участващи в създаването на ставния хрущял и синовиалната течност.

Някои проучвания показват, че допълнителният Глюкозамин може да защити ставната тъкан, като предотвратява разпадането на хрущяла. В изследване, в което са участвали 41 колоездачи, е установено, че приемът на 3 грама Глюкозамин дневно може да намали разграждането на колагена в коленете с 27 %. 

Добавките с Глюкозамин се предлагат в няколко различни разновидности, включително Глюкозамин сулфат, Глюкозамин хидрохлорид и Н-Ацетил-глюкозамин. Тяхното действие е много сходно и всички се използват за насърчаване на здравето на ставите, като също така често се комбинират с други поддържащи хранителни вещества като Хондроитин и МСМ. Хондроитинът (Ходроитин сулфат) e химическо вещество, което се открива в хрущяла около ставите в тялото. Обикновено се произвежда от животински източници, като хрущял от акула или други животни. Приемът му подобрява значително състоянието при болните от остеоартрит и катаракта. 

Метилсулфонилметанът, по-известен като МСМ, е популярна хранителна добавка, използвана за лечение на широк спектър здравословни проблеми. Това е съединение, съдържащо сяра, което се среща естествено в растенията, животните и хората. Може да се произвежда и в лабораторни условия. МСМ се прилага успешно при артрит, както и за облекчаване на болките в ставите и за намаляване на възпалението. Прочетете повече в нашия блог в статията „Ползите от МСМ: за здравето на ставите и повече”.

Някои хора предпочитат да приемат чист Глюкозамин, докато други използват комбинирани формули. Можете да разгледате всички продукти с Глюкозамин, които предлагаме, тук
Ако избирате продукт с Глюкозамин, имайте предвид, че повечето използват съставка, която се добива от черупките на мидите. Ние предлагаме и вегетарианска формула, при която не са използвани животински източници. 

Какви са останалите ползи от приема на Глюкозамин? 

•    Поддържане на храносмилането, пикочния мехур и гастроинтестиналния тракт
Някои специалисти съобщават, че Глюкозаминът може да помогне за подобряване на цялостната храносмилателна функция, като поддържа здравето на лигавицата на гастроинтестиналния тракт. Също така вече има проучвания, които показват, че Глюкозаминът може да подобри здравето на пикочния мехур и стомаха, особено ако се комбинира с Кверцетин и Рутин. 
•    Здраве на челюстта
Смята се, че Глюкозаминът помага при проблеми с челюстта, като подобрява движението и гъвкавостта
•    Общо здраве на костите

Като странична полза от приема на Глюкозамин за здравето на ставите, потребителите също отчитат подобрения в здравето на костите и костната плътност. Повишаването на гъвкавостта на ставите насърчава активността на цялото тяло, а това оказва благоприятно действие върху костната система. Предполага се също така, че Глюкозаминът може да помогне за запазването и поддържането на хрущяла около костите, като осигурява защитен ефект.
Движението е в основата на нашето съществуване. Вече знаете как да се погрижите за Вашите стави, за да бъдете активни и пълноценни.  А ние Ви желаем винаги да бъдете здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *