За какво е полезен Цинкът и какви са различните видове цинкови добавки?

Цинкът се счита за основно хранително вещество, което означава, че тялото Ви не може да го произвежда или съхранява. Поради тази причина трябва ежедневно да получавате достатъчно количество от него. Всъщност Цинкът е вторият най-разпространен минерал в организма, след желязото, и присъства във всяка клетка. Той е важен микроелемент, необходим за здравето на имунната система, както и за множество процеси в човешкото тяло, сред които синтеза на протеини, синтеза на ДНК и др. Нещо повече – растежът и развитието на тялото разчитат също в голяма степен на Цинка поради неговата роля в деленето на клетките. Цинкът също така е необходим за дейността на над 300 ензими, които подпомагат метаболизма, храносмилането, нервната функция и много други процеси. Неговата липса може значително да увеличи риска от бактериални и вирусни инфекции. Защо това е така – ще разгледаме в настоящата статия, в която ще Ви запознаем и с други ползи на Цинка.

Укрепва имунната система
Според изследване, публикувано в Европейското списание за имунология, човешкото тяло се нуждае от Цинк, за да активира Т-лимфоцитите (Т-клетките). Т-клетките помагат на тялото по два начина: контролират и регулират имунния отговор и атакуват заразени или злокачествени клетки. Дефицитът на Цинк може сериозно да влоши работата на имунната система. Редица проучвания вече са доказали, че лицата, които страдат от недостиг на Цинк, имат повишена чувствителност към различни патогени.

Регулира кръвната захар
Цинкът е добре известен с ролята си в контрола на кръвната захар и секрецията на инсулин. Инсулинът е хормонът, отговорен за транспортирането на захарта от кръвния поток към тъканите ви. Някои изследвания предполагат, че Цинкът може да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар в норма и да подобри чувствителността на тялото Ви към инсулина. Добавките с цинк са ефективни за засилване както на краткосрочния, така и на дългосрочния контрол върху кръвната захар при хора с диабет.

Стимулира паметта
Изследвания, проведени в Университета в Торонто и публикувани в списание „Neuron”, предполагат, че Цинкът има решаваща роля за регулиране на начина, по който невроните комуникират един с друг. По този начин Цинкът влияе върху нашата способност да учим и да запомняме, като подобрява умствените ни възможности.

При настинка
В проучване, публикувано в списание „Open Respiratory Medicine”, беше установено, че приемът на Цинк намалява продължителността на симптомите при настинка с до 40 процента. Когато се започне прием в рамките на 24 часа след появата на симптомите, Цинкът може значително да редуцира продължителността и тежестта на заболяването.

Намалява възпалението
Изследване на учени от държавния университет в Орегон установи, че допълнителният прием на Цинк може да намали значително риска от възпалителни заболявания. От десетилетия е известно, че Цинкът играе значителна роля в имунната функция. Недостигът на този микроелемент се свързва с увеличение на възпалението при хронични заболявания и с предизвикване на нови възпалителни процеси. Установено е, че добавянето на 45 mg Цинк на ден може да намали риска от инфекция при възрастните хора с близо 66%. Освен това хората, които приемат Цинк, подобряват своята реакция след поставяне на ваксина срещу грип и показват намален риск от пневмония.

За предотвратяване на свързаната с възрастта макулна дегенерация
Цинкът се оказва изключително полезен и за здравето на очите. Той предотвратява клетъчното увреждане на ретината, като забавя прогресията на макулната дегенарация и предпазва от загуба на зрението.

Увеличава плодовитостта
Няколко проучвания свързват дефицита на Цинк с ниското качество на семенната течност при мъжете, от което следва и тяхната намалена плодовитост. Добавянето на Цинк увеличава количеството на сперматозоидите и способностите за възпроизводство.

За заздравяването на рани
Цинкът обикновено се използва в болниците при лечение на изгаряния, както и при други кожни наранявания. Тъй като този минерал играе критична роля в синтеза на колагена, имунната функция и възпалителната реакция, той е необходим и за здравето на кожата. Всъщност човешката кожа съдържа относително високо количество Цинк – около 5% от общото съдържание в тялото Ви. Докато дефицитът на Цинк може да забави зарастването на раните, неговият допълнителен прием ускорява възстановяването на кожата при наранявания.

Защитава сърцето
Сърдечните заболявания са сериозен проблем и представляват около 33% от смъртните случаи в световен мащаб. Някои изследвания показват, че приемането на Цинк може да подобри няколко рискови фактора на сърдечните заболявания и дори да понижи нивата на триглицеридите и холестерола. Преглед на 24 проучвания установи, че добавките с Цинк спомагат за намаляване на нивата на общия и „лош“ LDL холестерол, както и на триглицеридите в кръвта, а това може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания.

Видове добавки с Цинк

Когато избирате добавка с Цинк, вероятно ще забележите, че има много различни видове. Това са различни форми на Цинка, които влияят на здравето по различни начини. Ето какви са техните особености:

Хелатирани форми на Цинк

Хелатираните форми на Цинка са вид добавки, при които Цинкът се свързва с хелатиращ агент, обикновено аминокиселина, за да се увеличи степента на усвояване на активното вещество от организма. Хелатираните форми на Цинка са: цинков пиколинат, цинков цитрат, цинков ацетат, цинков глицинат, цинков монометионин, цинков оротат и цинков глюконат. Тъй като се усвояват по-добре от организма, Суонсън предлага добавки, които използват само хелатираните форми на Цинк.

Цинков пиколинат: Някои изследвания показват, че цинковият пиколинат се усвоява по-добре в организма от останалите форми на Цинка, включително цинков глюконат и цинков цитрат. Цинковият пиколинат е хелатирата форма, при която Цинкът е свързан с пиколинови аминокиселини. Това позволява на активното вещество да премине по-лесно в червата и да се усвои по-пълноценно от организма.

Цинков цитрат: Цинковият цитрат е форма на Цинка, при която той е свързан с лимонена киселина за по-пълноценно усвояване от организма.

Цинков ацетат: Подобно на цинковия глюконат, цинковият ацетат често се предлага под формата на таблетки и капсули за намаляване на симптомите на настинка и ускоряване на оздравителните процеси. Цинковият ацетат се усвоява в същата степен, както и цинковият цитрат.

Цинков глицинат: Цинковият глицинат е също хелатирана форма на Цинка, при която Цинкът е свързан с аминокиселината глицин за по-лесно и пълноценно усвояване от организма.

Цинков монометионин: При тази форма Цинкът е свързан с аминокиселината метионин, за да се увеличи степента на усвояване от организма.

Цинков оротат: Тази форма свързва Цинка с оротовата киселина и се усвоява най-пълноценно от организма. Поради тази причина при цинковия оротат съдържанието на Цинк в една капсула е по-малко, отколкото при другите форми.

Цинков глюконат: Като една от най-често срещаните форми на Цинк, цинковият глюконат често се влага в лекарствени продукти като таблетки, капсули и спрейове за нос. Цинковият глюконат е хелатирана форма на Цинка, която лесно се усвоява от организма.

Нехелатирани форми на Цинк
Цинков сулфат: Освен че възстановява нивата на Цинк в организма, цинковият сулфат подобрява здравето на кожата при хората, страдащи от акне. Цинковият сулфат е водоразтворима форма на Цинка, което означава, че лесно се абсорбира от тялото.

Вече знаете повече за един от най-важните микроелементи за човешкото здраве. Надяваме се, че сме Ви били полезни. Продължавайте да следите нашия блог и за други новини от света на здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *