Заредете ума и тялото си с енергия: Осем начина да получите повече енергия

Чувствате се изтощени? Статистиката сочи, че много хора в Европа работят все по-усилено и са все по-заети, но не получават достатъчно качествен сън. Освен това нужните години за пенсиониране непрекъснато се увеличават. Това са все предпоставки за натрупване на умора. Продуктивността е много хубаво нещо, но все пак трябва да мислим и за себе си. Личната грижа е много важна, ако искаме да постигаме повече, да сме по-здрави и по-щастливи. Подготвили сме ви списък, който съдържа здравословни и естествени начини за увеличаване на енергията. 

Осем съвета от Суонсън за повече енергия на ума и тялото

1. Намалете стреса с билков чай и етерични масла.

Това може да ви звучи непродуктивно, но билковият чай или терапия с етерични масла може наистина да ви помогне да постигате повече. Ако сте подложени на стрес, то със сигурност ще се справяте по-зле отколкото ако се чувствате спокойни, освежени и пълни с енергия. Билковите чайове и етеричните масла са два от най-добрите естествени начини за увеличаване на енергията.

Етерични масла от мащерка, лимонена трева и мандарина повишават енергията, но ако се нуждаете от намаляване на тревожността, опитайте лавандулови масла или бергамот. Билката йерба мате, както и различните видове зелен и черен чай съдържат енергизиращ кофеин и антиоксиданти. Японският зелен чай матча пък доставя повече антиоксиданти и хранителни вещества, отколкото традиционния зелен чай.

2. Сънят е по-добър с мелатонин

Ако спите малко през нощта, то със сигурност през деня няма да се чувствате добре и ще имате нужда от допълнителна енергия. Здравословният сън поддържа доброто общо състояние на организма, както и нивата на енергия. Добавки с мелатонин ще ви помогнат да сложите край на безсънните нощи и да възстановите вътрешния си часовник, за да можете да получите препоръчваните от 7 до 9 часа сън всяка нощ. Ето още няколко съвета за по-добър сън:

  • Избягвайте изкуствената светлина и светодиодите през нощта.
  • Избягвайте синята светлина от електронните устройства.
  • Всеки ден се старайте да получавате малко слънце и разходки.
  • Регулирайте приема на кофеин (никакво пиене на кафе следобед)
  • Отделяйте време за ежедневна медитация.
  • Яжте храни, богати на мелатонин, като горски плодове, череши, орехи, бадеми, ананас, домати, банани и портокали.

3. Приемайте магнезий

Опитайте някои добавки с магнезий, които помагат за намаляване на напрежението, стреса и тревожността, за да можете да спите по-добре през нощта и да сте по-спокойни през деня. Магнезият играе също така важна роля за производството на клетъчна енергия. Ако диетата ви е с ниско съдържание на магнезий, допълнителният прием на този минерал може да реши проблемите ви с липсата на енергия. Препоръчителната дневна доза на магнезия е 250 мг. А ето и кои храни са богати на този минерал: 

  • Спанак – 1 чаша, 157 милиграма
  • Тиквени семки – 1/8 чаша, 92 милиграма 
  • Кисело мляко или кефир – 1 чаша, 50 милиграма 
  • Бадеми – 30 g, 80 милиграма 
  • Черен боб – ½ чаша, 60 милиграма 

4. Увеличете активните си занимания. 

Един от най-добрите начини за увеличаване на енергията е всеки ден да имате някакви активни занимания. Това ще ви помогне да предотвратите стреса и да се чувствате изпълнени с повече сили. Направете си кратка разходка, ако се почувствате зле. Свежият въздух и промяната сред природата ще повдигнат духа ви, а физическата активност ще увеличи циркулацията на кръвта и ще енергизира тялото ви.  Редовните упражнения също ще ви помогнат да спите по-добре и да бъдете по-здрави, което допринася за по-доброто общо енергийно ниво. 

5. Грижете се за хидратацията

Вашето тяло представлява 60% вода. Когато сте дехидратирани, тялото ви задържа енергия и забавя кръвообращението. Така хидратацията е един от най-добрите съвети за увеличаване на енергията. Вашите нива на хидратация оказват влияние върху настроението ви и могат да намалят способността ви да се концентрирате. Недейте да чакате първо да ожаднеете, за да пиете вида, а я приемайте през целия ден и избягвайте да пиете колеми количества късно вечер, защото това ще наруши съня ви с чести пътувания до тоалетната. Ето някои предимства на водата:

  • Изхвърля отпадъците чрез урината, потта и  движенията на червата. 
  • Поддържа нормалната телесна температура. 
  • Смазва и възстановява ставите. 
  • Защитава чувствителните тъкани. 

Стремете се да пиете всеки ден около 15.5 чаши (3.7 литра) течности, ако сте мъж, и около 11.5 чаши (2.7 литра) течности, ако сте жена.

6. Приемайте повече протеини

Когато се почувствате уморени през деня, може да се подведете и да хапнете  някакъв снакс или сладкиш, което си е истинска енергийна катастрофа. Това може да се превърне в нездравословен навик. Протеинът ще ви предостави по-дълготрайна енергия, защото на тялото му е нужно повече време, за да го разгради, в сравнение с въглехидратите, а това благоприятства възстановяването на тъканите. 

Ето кои храни са с високо съдържание на протеини:

  • Животинското месо (телешко, свинско, птиче или дивечово), рибата, млякото и яйцата съдържат качествени нива на деветте основни аминокиселини. 
  • Растителни източници на протеини – киноа, елда, конопено семе, чия и соя.

Така че следващия път, когато усетите умора, вместо да се нахвърляте върху снакса, изберете пълноценни храни с високо съдържание на протеини, за да възстановите енергията си. 

7. Витамини и енергийни добавки

Витамин В-12, заедно с други витамини от групата B, помага на тялото ви да превърне храната в глюкоза и АТФ (аденозин трифосфат), което означава, че те играят важна роля в производството на клетъчна енергия. Ако се чувствате уморени през деня и имате проблеми със съня през нощта, опитайте следната комбинация от добавки, която ще ви помогне да поддържате енергията си през целия ден. 

  1. Сутрин – В-комплекс за силен енергиен старт
  2. Обед –  Пчелен прашец за поддържане на енергията
  3. Вечер – Л-теанин за лека релаксация  
  4. Преди лягане –  Мелатонин с двойно освобождаване за пълноценен сън

8. Кофеин и кафе

Сутрешната чаша с кафе ви дава повече енергия в сравнение с чистия кофеин. Кафето е богат източник на антиоксиданти, а кофеинът в него подобрява настроението, увеличава издръжливостта,  подпомага релаксацията и способността за концентрация. Естествените добавки с кофеин са алтернатива на кафето, от която също можете да се възползвате. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *