Защо витамин А е важно хранително вещество за майките и децата?

Витамините са изключително важни за нашето здраве – независимо на каква възраст сме. Но те са особено необходими за правилното развитие на бебетата и малките деца. 

Един от основните витамини е витамин А, който за съжаление обаче тялото ни не може само да произведе. Също така той донякъде е и пренебрегван – повечето потребители знаят много повече например за витамините С и D. Храната е основен източник на витамин А – той се среща в много видове листни зеленчуци, в черния дроб, яйцата и др. Важно е да кажем малко повече за неговите основни форми.

Срещат се два вида витамин А.

Първата е ретинолът, който се открива в животинските продукти като черен дроб, яйца, мазни риби и мляко.

Вторият е бета каротинът, както и други каротеноиди, които тялото може да превърне във витамин А. Каротеноидите са мощни антиоксиданти, които се срещат в оранжевите и тъмнозелените растения като моркови, сладки картофи, спанак, зеле и др. В природата съществуват стотици видове различни каротиноиди, но телата ни могат да превърнат само някои от тях (като бета каротина) в активна форма на витамин А. 

Витамин А е изключително важен за цялостното здраве на човешкия организъм. Той е особено необходим на бъдещите майки, тъй като подкрепя ембрионалния растеж на бебето и развитието на много основни органи, както и на кръвоносната, дихателната и централната нервна система.

Да видим какви са ползите от витамин А за малките деца. 

1. Антиоксидант.
Витамин А е мощен източник на антиоксидантна защита за цялото тяло. Антиоксидантите се борят със свободните радикали, за да поддържат тялото в отлична форма. 

2. Насърчава развитието на костите.
Витамин А насърчава силата и здравината на костите, както и растежа при малките деца.

3. Здраве за очите.
Витамин А е от съществено значение за здравето на очите. Той играе ключова роля при формирането на очите още в утробата на майката.

4. Коса, кожа, нокти.
Витамин А подпомага развитието и поддържането на здравето на косата, кожата и ноктите. 

5. Имунитет.
Витамин А насърчава здравето на имунната система. Силната имунна система е важна за цялостното здраве на организма, това особено важи за малките деца, които са по-податливи на вируси и инфекции. 

Обикновено не е толкова трудно човек да получи нужните му количества витамин А от храната, но в забързаното ни ежедневие ние често пренебрегваме точно тези храни, като листните зеленчуци, които са богати на витамин А. Затова ние от Суонсън ви предлагаме чудесен продукт с бета каротен, за да бъдете сигурни, че получавате отлична защита и подкрепа за вашето здраве. Освен това в специалната ни комбинация от витамини за деца също се съдържа премерено количество витамин А, който ще се погрижи за здравето на костите, очите и имунната защита на вашето дете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *