Няколко съвета за здравето на женските гърди

Гърдите са едни от най-деликатните женски органи, които често представляват заплаха за женското здраве. Стотици хиляди жени всяка година се сблъскват със страха от развитието на рак на млечната жлеза. Редовните профилактични прегледи са задължителни, ако искате да намалите рисковете за здравето си. Но не само това е достатъчно. Здравословният начин на живот е много важна част от общата грижа. Какви стъпки трябва да предприеме всяка жена, за да намали риска от развитието на рак на млечната жлеза? Нека да видим в следващите редове.   

# 1 Опознайте Вашето тяло

Много лекари препоръчват на жените да се самонаблюдават, за да могат бързо да установят, ако в гърдите им настъпи промяна, която може да е заплаха за тяхното здраве. Ежемесечните хормонални промени често водят до изменения в плътността на гърдите. Затова е важно да знаете как реагира тялото Ви, за да можете да разграничите обичайните за Вас промени от тези, които могат да се дължат на други фактори. Ако установите нещо необичайно, то непременно потърсете лекар. Навременното лечение може да бъде животоспасяващо. 

 # 2 Следете теглото си

Поддържането на телесното тегло в нормални граници допринася за здравето на целия организъм. То ограничава възможността за развитието на сърдечно-съдови заболявания, повишава енергията и тонуса и не на последно място благоприятства женското здраве. Изследванията показват, че жените, които имат индекс на телесна маса (ИТМ) 30 или повече от 30 са изложени на по-висок риск от развитието на заболявания на гърдите, отколкото тези, които имат ИТМ по-малко от 25. Здравословното хранене и редовните физически упражнения са задължителни. Можете да включите в режима си и хранителни добавки с доказан ефект върху регулирането на телесната маса и изгарянето на мазнините. Вижте всички продукти, които предлагаме в категорията „Контрол на теглото”.

# 3 Яжте истински храни!

Вашият ежедневен хранителен режим е важен както за Вашето тегло и цялостното Ви здраве, така и за здравето на гърдите Ви. Препоръчваме Ви  да се придържате към популярната в цял свят средиземноморска диета, която включва разнообразни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена, здравословни мазнини, както и крехко, не мазно месо. Този тип хранене осигурява широка гама от хранителни вещества, включително витамини, минерали, протеини, омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и полифеноли, които поддържат цялостното здраве на организма. 

Има някои храни, които доказано подпомагат здравето на женските гърди и това са: 

•    Карфиол
•    Броколи
•    Зеле
•    Растителни протеини от боб и бобени изделия 
•    Ленено семе и ленено масло (богати на омега-3 мастни киселини)
•    Риба, богата на омега-3 мастни киселини
•    Куркума

Избягвайте гладуването и ограничителните диети и се съсредоточете върху разнообразието. Ако се страхувате, че храната, която приемате, не може да покрие хранителните Ви нужди, то е добре да включите в диетата си прием на допълнителни витамини, омега 3-мастни киселини и зелени храни с екстракти от плодове и зеленчуци под формата на хранителни добавки.

# 4 Редовни упражнения

Доказано е, че при жените, които спортуват редовно, вероятността от  развитието на заболявания на гърдите е с 25 % по-малка от тези, които не водят активен начин на живот. Упражненията помагат за поддържането на теглото и костната маса – важна част от цялостната грижа. Центърът за контрол на заболяванията на САЩ препоръчва възрастните да спортуват най-малко 2 часа и 30 минути на седмица. Натоварванията трябва да са умерени.  Можете да разпределите това време като 5 тренировки по 30 минути седмично.  Препоръчителни са упражненията за укрепвани на всички основни мускулни групи, включително и такива, които са насочени към гръдните мускули.

# 5 Не пушете!

Милиони жени по цял свят пушат. Спирането на цигарите е огромно предизвикателство, но резултатът оправдава тези усилия. Жените, които пушат, са изправени пред допълнителни рискове за здравето, свързани със спецификата на женския организъм, сред които: фертилност и хормонални проблеми, вредни взаимодействия с контрацептиви, проблеми с костната плътност, сърдечни и цервикални проблеми. Освен това при жените пушачи рискът от развитието на заболявания на гърдите и значително по-висок. Затова едно от най-полезните неща, които можете да направите за здравето си, е да спрете цигарите.  

 # 6 Ограничете алкохола

Проведени са десетки проучвания относно влиянието на алкохола върху женското здраве. Резултатите показват, че ежедневният прием на повече от 45 гр. алкохол повишава с 1,5 риска от развитието на заболявания на гърдите. Казано по друг начин, всеки 10 гр. алкохол увеличава риска с 12 %. За съжаление по този начин се намалява възможността за прием на естествен ресвератрол – силен антиоксидант с доказани ползи за здравето, който се съдържа  в големи количества в червеното вино. Но добрата новина е, че ресвератролът вече се предлага под формата на хранителна добавка. Можете да приемате този антиоксидант, без да се налага да пиете алкохол. Освен това всички полезни съставки на червеното вино можете да намерите също под формата на хранителна добавка. Вижте нашия Екстракт от червено вино с доказан ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система. 

# 7 Витамини и добавки за здравето на женските гърди

Някои пропуски в ежедневното меню могат да повишат риска за женското здраве. Затова, ако не сте сигурни, че осигурявате всички необходими хранителни вещества на организма си, компенсирайте тези липси с добавки. Вижте кои са добавките, които благоприятстват здравето на женските гърди:

Витамин Д3. Ниските нива на Витамин Д3 се свързват с по-високия риск от развитието на заболявания на женските гърди. Освен това този витамин е важен за имунната система и здравето на костите. При жените приемът на Витамин Д3 предотвратява развитието на остеопороза. 

Фолиева киселина. Проучванията показват, че фолиевата киселина може да намали негативните последици, причинени от оксидативния стрес, които водят до редица усложнения при жените. 

Омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини доказано благоприятстват здравето на женските гърди и намаляват риска от развитието на рак на млечната жлеза.

 • Куркумин. Куркуминът е много силен антиоксидант, който се извлича от билката куркума, и благоприятства цялостното здраве на организма, но е особено полезен за женското здраве. 

Ако сте жена, която е отговорна за здравето си, то със сигурност ще обърнете внимание на тази статия и тя ще бъде част от програмата Ви за здравословен начин на живот.  Следете редовно нашия блог, за да бъдете винаги информирани за най-новото в света на здравето. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *