20 витамини и добавки за имунитета

Не е тайна, че от здравето на имунната ни система зависи здравето на целия ни организъм. Затова е важно през цялата година да се грижим за способността на тялото ни да противодейства на вирусите и болестите, които го застрашават. Храненето, физическите упражнения, пълноценният сън, телесното тегло – всичко това са фактори, които влияят върху имунната ни система. Но храненето заема важно място, тъй като изгражда вътрешната среда на нашето тяло. Нека да видим кои са най-важните витамини и добавки за силен имунитет.  

1.    Пробиотици

Експертите казват, че 70% от имунитета ни се намира в червата. Ако микрофлората на храносмилателния ни тракт не е балансирана, това би могло да срине имунната ни система. Пробиотичните добавки гарантират, че добрите бактерии в червата ни превъзхождат като количество лошите, което подсилва имунната ни защита. Вижте всички пробиотични добавки, които предлагаме, в категорията ни „Пробиотици”. Прочетете повече за пробиотиците в нашия блог, в статиите „Пробиотиците – здраве за стомашно-чревната система” и „5 мита за пробиотиците”.

2.    Л-лизин 

Л-лизинът е една от 9-те важни аминокиселини, които тялото ни не може да произведе самостоятелно. Л-лизинът се грижи основно за здравето на тъканите, но може да стимулира производството на имунни клетки в тялото, з а да ускори възстановяването на мускулите и да блокира рецепторите, които се активират при стрес. С незаменимото си действие, Л-лизинът предотвратява отслабването на имунната ни система, което обикновено се случва при стрес. 

3.    Астаксантин

Астаксантинът е един от най-мощните антиоксидантни каротеноидни  в природата. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които могат да повлияят на здравето на клетките, включително и на тези, които отговарят за имунната ни защита. Освен тези свои специфични ползи, астаксантинът поддържа здравето на кожата и очите.  

4.    Есенциални мастни киселини

Клиничните изследвания доказват, че Омега-3 мастните киселини могат да подобрят функцията на имунните ни клетки и да стимулират производството на антитела, като по този начин подсилват здравето на имунната ни система. Дългият списък от ползи от приема на Омега-3 включва подобряване на здравето на сърцето и мозъка, така че този вид добавки със сигурност трябва да присъстват в списъка Ви със стъпки за по-здравословен живот.  

5.    Бета глюкани

Бета глюканите са вид разтворими фибри, които се откриват в овеса, ечемика и клетъчните стени на гъбите и дрождите.  Нови проучвания разкриват невероятните ползи от приема на Бета глюкани за здравето на имунната система, както и за това на сърцето.  Бета глюканите са изключително ефективно противогрипно средство и оказват благоприятно действие върху организма при настинка. 

6.    Епикор високометаболитни имуногени

Широкоспектърното действие на Епикор високометаболитни имуногени на Суонсън направи тази добавка предпочитано средство за подсилване на имунната защита. Имуногeн се нарича всеки антиген, който е способен да предизвика клетъчен имунен отговор. Тази способност е известна като имуногенност. Всяка капсула от нашия Епикор осигурява високометаболитни имуногени от пивоварна мая, комбинирани с пребиотик за подпомагане на храносмилането. Това е различен вид добавка, която се противопоставя на всички класификации до момента, за да подпомогне цялостното здраве на имунната ни система. 

7.    Витамин Ц

Имунните ни клетки се нуждаят от Витамин Ц, за да функционират правилно. Този витамин е определящ за нашето здраве и трябва да си го набавяме в достатъчно количество ежедневно. Специалистите твърдят, че по-голямото количество Витамин Ц в тялото ни увеличава ефективността на имунната ни защита. Ако смятате, че страдате от дефицит на този основен за тялото витамин, то непременно включете добавки с Витамин Ц в програмата си за здравословно хранене.

8.    Цинк  

Подобно на Витамин Ц, цинкът е от съществено значение за функцията на имунната ни система. Той участва активно в сигнализиращата система на клетките и действа като антиоксидант. Но с това не се изчерпват свойствата му за защита. Някои учени нарекоха цинка „Вратаря на имунната система“ и това говори достатъчно красноречиво за неговите ползи. 

9.    Витамин Д 

Може би знаете, че Витамин Д е основен за здравето на костите, тъй като от него зависи усвояването на калция. Но Витамин Д е от съществено значение и за здравето на имунната ни система. Той въздейства пряко върху способността за реакция на имунните клетки. Научете повече за двата основни вида Витамин Д в нашия блог. 

10.    Витамин Б 6 

Групата на Б витамините е от първостепенна необходимост за цялостното ни здраве и за производството на енергия в организма ни. Но един от тях е особено полезен за имунната ни система. Това е Витамин Б 6, известен още като пиридоксин. Той участва в повече от 150 ензимни реакции в организма, като подпомага способността на тялото да преработи протеините, въглехидратите и мазнините. Ето защо този витамин увеличава полезното действие на храната и подпомага по незаменим начин биохимичните реакции в имунната ни система. 

11.    Витамин Е

Витамин Е е първата добавка, с която Суонсън здравни продукти стъпва на пазара в САЩ през далечната 1969 г. Силата на този продукт не се е изгубила и днес. Витамин Е е силен антиоксидант, който има способността да модулира имунните функции и доказано подпомага здравето на имунната система. 

12.    Ехинацея 

Ехинацея е билка, която произхожда от Северна Америка и е била използвана като тоник от местните американци в продължение на дълги години. Eхинацеята съдържа сложна комбинация от активни вещества, някои от които притежават антимикробно действие, а други влияят директно върху имунната защита. Всички видове ехинацея съдържат специфични съединения, наречени феноли. Това са вещества, които контролират активността на редица ензими и клетъчни рецептори и предпазват растението от инфекции и ултравиолетови (UV) радиационни увреждания. Фенолите имат силни антиоксидантни свойства, които могат да бъдат полезни за човешкото здраве. Ехинацеята съдържа също алкамиди (с изключение на вида Echinacea pallida), които оказват благоприятен ефект върху здравето на имунната система. 

13.    Боровинки

Боровинките са били известни като средство за насърчаване на здравето още в Древен Египет. Съвременните изследвания изтъкват невероятните им ползи за имунната система. Боровинките съдържат Витамин Ц в изобилие, както и полезни антиоксидантни флавоноиди и фенолни киселини, които усилват съпротивителните сили на организма. Вижте повече за боровинките в нашия блог в статията „Ползите от червените боровинки (плюс 12 начина да ги използвате)”.

14.    Гъба пуешка опашка

Името на тази гъба произлиза от нейната форма, която наподобява пуешка опашка.  Тя притежава наистина невероятни ползи за имунитета, тъй като може да стимулира производството имуномодулиращите  клетки цитокини, които са пряко свързани с човешкия имунитет. Гъбата пуешка опашка е много богата на антиоксиданти, както и на имуномодулиращи полизахаропептиди, които увеличават моноцитите – видове бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите и повишават имунитета. Този вид гъба съдържа още и пребиотици, които осигуряват благоприятна среда за развитието на добрите бактерии в червата. Комбинацияте от всички тези вещества превръща гъбата пуешка опашка в мощно стимулиращо средство за имунна защита. 

15.    Рейши

Рейши е адаптогенна гъба с дълга история на употреба. Тя действа благоприятно върху здравето в много аспекти, но най-вече помага за справянето със стреса и нервното напрежение и насърчава имунитета. Рейши, известна още и като Ganoderma lucidum,  съдържа важни за здравето вещества – тритерпеноиди и пептидогликани. Пептидогликаните са важни за здравето на клетките, тъй като изграждат защитния слой на клетъчните стени. Тритерпеноидите са изследвани за тяхното противораково действие. Доказано е, че гъбата Рейши подсилва защитните сили на организма и може да повлияе благоприятно върху белите кръвни клетки, които са важен компонент на имунната система.  

16.    Семена от черен кимион

Това са всъщност семената на растението Nigella sativa, известно още като черен кимион. Основната и най-изследвана активна съставка на семената от черен кимион е тимохинонът.  Той защитава черния дроб, намалява възпалението и действа като силен антиоксидант. Семената от черен кимион са богати още на много витамини и минерали, като Мед, Фосфор, Цинк, Желязо, Витамин А и др. С комбинацията си от полезни вещества семената от Черен кимион насърчават по изключителен начин здравето на имунната система. 

17.    Маслинови листа

Същото растение, от което получаваме така полезния зехтин, ни предоставя възможност за естествено насърчаване на имунната защита. Маслиновите листа съдържат антиоксидантното вещество олеоропеин , което действа като силен тоник за подсилване на съпротивителните сили на организма. 

18.    Чесън

Чесънът е важна част от средиземноморската диета. Но поради силния му аромат много хора избягват неговата консумация. Ето защо чесънът се предлага под формата на хранителна добавка. Чесънът стимулира производството на естествените клетки убийци в кръвта, с което подсилва имунната защита. 

19. Чай Есиак 

Чай Есиак е билкова смес, съставена от четири билки: хлъзгав бряст, овчи киселец, индийски корен от ревен и корен от репей. Есиак е разработен от канадската медицинска сестра Рене Кейс в началото на 20 век, когато към оригиналните четири билки тя добавя още четири: червена детелина, магарешки бодил, кресон и водорасли.  Тази комбинация доказано подпомага здравето на имунната система. Освен това е доказано, че чаят Есиак влияе благоприятно на хора, страдащи от онкологични заболявания. 

20. Добавки за сън

Нищо не подпомага така добре съпротивителните сили на организма, както комбинацията от пълноценно хранене и сън. Погрижете са за това да получавате достатъчно часове почивка през нощта, за да бъде здрави. Липсата на сън потиска имунната функция и води до редица проблеми. Ако страдате от безсъние, опитайте някои от нашите добавки за сън.  Прочетете повече в нашия блог в статията „Проблеми със съня? Ето как да ги разрешите”.

Съпротивителните сили на организма са качество, което трябва да се поддържа целогодишно, не само през зимния сезон. Надяваме се, че тези съвети ще ви бъдат от полза, за да подпомогнете здравето на имунната си система бързо и ефикасно. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *