Бета-глюканите в подкрепа на имунната система

Може би сте чували, че фибрите са полезни за здравето, но знаете ли, че не всички фибри са еднакви? Има две основни категории: разтворими и неразтворими, като всяка форма се представя от различни видове.

Бета-глюканите са разтворима форма на диетични фибри. Подобно на много влакна, те се предлагат и под формата на хранителна добавка. По своята същност бетаглюканите от Swanson са захарни съединения, които се откриват в  бактерии, дрожди, гъби, водорасли и растения като овес и ечемик. Изследванията показват, че могат да предпазят от вирусни инфекции и грип, да намалят високия холестерол, да защитят здравето на сърцето и да регулират кръвната захар.

Холестерол

Тъй като са разтворими влакна, бета-глюканите не се усвояват, но забавят преминаването на храната в червата. В резултат на това въглехидратите се възприемат от организма по-бавно, което води до стабилизиране на кръвната захар. В допълнение бетаглюканите се движат бавно през храносмилателния тракт и по този начин отнемат излишния холестерол.

Според доклад от 2011 г. бета-глюканът може да помогне за поддържане на холестерола в нормални граници. Преглеждайки проучванията, проведени през предходните 13 години, авторите на доклада установяват, че тези фибри могат значително да намалят нивата на общия и LDL („лош“) холестерол с до 7%. Мета-анализ от 2014 г. откри подобни резултати. Изследователите се фокусираха върху проучвания, които включват най-малко 3 грама (g) бета-глюкан дневно, и установиха, че той намалява общия холестерол и LDL холестерола, но не повлиява на нивата на HDL холестерола и триглицеридите.

Диабет

Изследванията също така показват, че бетаглюканът може да помогне при диабет, тъй като контролира нивата на кръвната захар, понижава холестерола и поддържа кръвното налягане. Изследване от 2014 г. потвърждава тези констатации, но отбелязва, че само бета-глюканът не е достатъчен за постигане на нормални показатели на кръвната захар при пациенти с диабет и трябва да се използва като допълнение към стандартното лечение.

Имунитет

Насърчавайки растежа на полезните бактерии в червата, бетаглюканите от Суонсън могат да подобрят имунната защита и да предпазят от настинки, вирусни инфекции и грип. Понастоящем обаче липсват клинични изпитвания в подкрепа на това твърдение, което не означава, че то не е вярно. Нужни са изпитвания, които да конкретизират предварителните предположения на изследователите.

Онкологични заболявания

Някои специалисти смятат, че бета-глюканите могат да бъдат полезни в борбата с раковите заболявания, тъй като повишават активността на естествените клетки убийци, които са част от имунната система и които разпознават и атакуват раковите клетки. Бета-глюканите също така са пребиотици и осигуряват храна за полезните бактерии, намиращи се в храносмилателната система на човека. Изследванията показват, че тези фибри не могат директно да унищожат раковите клетки, но косвено стимулират имунната система да ги атакува.  Бета-глюканите първо се абсорбират в тънките черва и се раздробяват на по-малки части. След това тези вещества влизат в циркулацията, където взаимодействат с костния мозък и различни части на имунната система.

Припомнете си в нашия блог за други начини да подсилите имунната си система и не забравяйте да се храните разнообразно и здравословно. Всяка грижа за здравето е от значение, а ние Ви пожелаваме да бъдете винаги здрави!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *