Червените боровинки намаляват риска от кръвни съсиреци и не само

Червените боровинки (Vaccinium myrtillus) са популярна суперхрана. Хората могат да ги приемат под формата на сок, сушени или като хранителна добавка, тъй като те са силни антиоксиданти и притежават много полезни за човешкото здраве свойства.
Проведените изследвания свързват хранителните вещества в боровинките с по-нисък риск от инфекция на пикочните пътища (UTI), профилактика на някои видове рак, подобрена имунна функция и понижено кръвно налягане. Освен това приемът на червена боровинка намалява риска от кръвни съсиреци, с което понижава риска от инфаркт и инсулт. В тази статия ще разгледаме ползите от червените боровинки за здравето.

Боровинките са малки горски плодове, богати са на витамин С, витамин К и манган. Изследванията показват, че те са сред най-богатите на антиоксиданти плодове и са естествен източник на антоцианини, които подкрепят по изключителен начин човешкото здраве.

Намаляват възпалението
Боровинките от Суонсън могат да помогнат в борбата с възпалението, което се смята за основната причина за много заболявания. Това свойство може да се дължи именно на съдържанието на антоцианини, които са вид антиоксиданти със силно противовъзпалително свойство. В едно 3-седмично проучване хората, приемали добавка с 300 mg боровинка ежедневно, са постигнали 38–60% намаление на възпалителните си маркери в сравнение с 4–6% намаление в плацебо групата.

Подобряват зрението
Боровинките също така са популярно средство за подобряване на зрението, особено на нощното зрение. Двегодишно проучване при хора с глаукома, която причинява постепенна загуба на зрение, установява, че приемът на 120 mg боровинка дневно подобрява зрението с близо 30%. Друго проучване стига до заключението, че екстрактът от боровинка може да намали сухотата в очите, както и умората, причинена от работа с компютър. Някои добавки комбинират червената боровинка с лутеин за още по-добър ефект върху зрението.

Понижават нивата на кръвната захар
Боровинките от Swanson могат да бъдат много ефективни за понижаване на кръвната захар при хората с диабет тип 2. Учените са установили, че тези плодове предотвратяват разграждането и усвояването на въглехидратите в червата, подобно на някои лекарства за понижаване на кръвната захар. Антоцианините в боровинките могат също да стимулират секрецията на инсулин. 8-седмично проучване установява, че диета, обогатена с пресни боровинки, повишава секрецията на инсулина при възрастни с метаболитен синдром – състояние, което увеличава риска от диабет тип 2, инсулт и сърдечни заболявания.

Подобряват здравето на сърцето
Боровинките могат да са от полза и за здравето на сърцето. Това се дължи на съдържанието им на витамин К, който помага за предотвратяването на кръвни съсиреци, с което намалява риска от инфаркт и инсулт. Освен това антоцианините в боровинките ефективно понижават кръвното налягане. 8-седмично проучване заключава, че хората, приемали от този плодове, подобряват нивата на тромбоцитите, кръвното налягане, както и добрия холестерол. В друго проучване прималите антоцианини от боровинки са повишили с 11% нивата си на добрия холестерол, като същевременно са намалили лошия с 14%.

Защитават здравето на пикочните пътища
Червената боровинка от Суонсън е чудесно естествено средство за поддържане на здравето на пикочните пътища особено при хора, които страдат от чести инфекции. Допълнителният прием на екстракт от червена боровинка намалява честотата на заболяванията на пикочните пътища и това установява проучване, проведено през 2014 г. с 516 участници. Високото съдържание на антиоксидантни проантоцианидини (PACs) в тези суперплодове предотвратява прикрепването на определени бактерии по стените на пикочните пътища.

Благодарение на съвременните достижения в производството на добавки, силата на червената боровинка е достъпна за всички. Можете да я намерите и на нашия сайт. А ние Ви пожелаваме да бъдете винаги здрави!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *