Чудодейната гъба, която поддържа мозъка и нервната ни система в отлично здраве


Гъбата лъвска грива (Hericium erinaceus) получава това свое причудливо име заради своята форма, която наподобява грива на лъв. От много години тя се използва при различни здравословни проблеми, заради богатото си съдържание на ценни за здравето биоактивни вещества, които благоприятстват цялото тяло, но особено много мозъка, сърцето и стомашно-чревната система. Гъбата лъвска грива е сред най-богатите природни източници на антиоксиданти и е особено ефикасна при когнитивни заболявания, безпокойство и депресия. В тази статия ще разгледаме всички нейни доказани ползи, с което се надяваме да я открием и за тези от вас, които още не са запознати с нейните наистина чудодейни свойства.

Поддържа здравето на мозъка
Човешкият мозък започва да работи по-бавно с времето. Обикновено симптомите като загуба на памет или липса на концентрация, които хората отдават на стареенето, се дължат всъщност на свиването на невроните и на увредените мозъчни клетки. Проучванията показват, че гъбата лъвска грива може да подпомогне здравето на мозъка, като стимулира производството на две важни съединения: растежен фактор за нерви (NGF) и мозъчен невротрофичен фактор (BDNF).
NGF и BDNF са протеини, които стимулират производството на нови клетки и укрепват съществуващите. NGF също играе важна роля в образуването на миелин, обвивката около нервните клетки, която поддържа функцията на мозъчните клетки. BDNF увеличава пластичността на мозъка, което помага на мозъчните клетки да останат устойчиви при стрес, както и в процеса на стареене. Стимулирайки производството на тези две важни съединения, гъбата лъвска грива защитава здравето на мозъка, увеличава неговия живот, подпомага остротата на мислене и концентрация и предпазва от загуба на памет.

Предпазва от деменция
Способността на мозъка да расте и да създава нови връзки обикновено намалява с напредването на годините, което може да обясни защо психическото здраве при много хора се влошава с възрастта. Редица проучвания са установили, че гъбата лъвска грива съдържа две специални съединения, които могат да стимулират растежа на мозъчните клетки: хериценони и еринацини. Някои изследователи също така смятат, че гъбата лъвска грива предпазва от болестта на Алцхаймер, която представлява дегенеративно мозъчно заболяване, изразяващо се в прогресивна загуба на паметта. Със сигурност може да се твърди, че екстрактът от гъбата лъвска грива на Суонсън засилва функцията на мозъка и подобрява психическото здраве. Скорошно проучване при възрастни хора установи, че приемането на 3 грама гъба лъвска грива на ден под формата на хранителна добавка в продължение на четири месеца подобрява умствените възможности. Способността на гъбата лъвска грива да стимулира растежа на нервите и да предпазва мозъка от увреждания превръща в препоръчвано от специалистите средство за профилактика срещу когнитивен спад, включително и срещу болестта на Паркинсон.

Помага за облекчаване на леките симптоми на депресия и безпокойство
Близо една трета от хората, живеещи в развитите страни, проявяват симптоми на тревожност и депресия. Въпреки, че има много причини за това, една от най-съществените е хроничното възпаление. Ново проучване установи, че екстрактът от гъба лъвска грива притежава противовъзпалително действие, което може да намали тежестта на симптомите при тревожност и депресия. Заключенията насочват изследователите към извода, че тази гъба може да регенерира мозъчните клетки и да подобри функционирането на хипокампуса – част от мозъка, който е отговорен за обработката на емоционалните реакции. Учените вярват, че подобреното функциониране на хипокампуса може да обясни намаляването на тревожното и депресивно поведение, установено след прием на екстракт от гъба лъвска грива. Особено положителен е нейният ефект при жени в менопауза, като голяма част от тях отчитат спад на раздразнението и безпокойството. Гъбата лъвска грива на Swanson подобрява също така и качеството на съня.

Може да ускори възстановяването при заболявания на нервната система
Нервната система се състои от мозък, гръбначен мозък и други нерви, разположени в цялото тяло. Тези компоненти работят заедно, за да изпращат и предават сигнали, които контролират почти всяка телесна функция. Нараняванията на мозъка или гръбначния мозък могат да доведат до много сериозни последици. Те често причиняват парализа или загуба на психични функции, които в повечето случаи изискват много дълъг период за излекуване. Екстрактът от гъба лъвска грива може да ускори възстановяването при такъв вид наранявания, тъй като стимулира растежа на нервните клетки. Проведени изследвания доказват, че лъвската грива намалява времето за възстановяване с 23–41%. Тя може да бъде от изключителна помощ за хората, прекарали инсулт.

Предпазва от язви в храносмилателния тракт
Язвите могат да се образуват навсякъде по храносмилателния тракт, включително в стомаха, тънките черва и дебелото черво. Два основни фактора предизвикват язвата на стомаха: свръхрастеж на бактерията H. pylori и увреждане на лигавицата на стомаха, което често се дължи на продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства. Екстрактът от гъба лъвска грива на Суонсън може да намали риска от язва на стомаха, тъй като тя инхибира растежа на H. pylori и защитава стомашната лигавица от увреждания. Няколко проучвания са установили, че екстрактът от лъвска грива може да предотврати растежа на H. pylori в епруветка, като предстоят да бъдат направени по-задълбочени изследвания. Изследователите смятат, че този природен екстракт не причинява странични ефекти и е много по-ефективен от лекарствата, които намаляват киселинността в стомаха. Гъбата лъвска грива може също така да намали възпалението и да предотврати увреждания на тъканите в други области на червата. Всъщност тя може да помогне за лечение на възпалителни чревни заболявания като улцерозен колит и болест на Крон. Едно проучване при хора с улцерозен колит установи, че приемането на добавка от гъби, съдържаща екстракт от лъвска грива, значително намалява симптомите и подобрява качеството на живот след три седмици употреба.

Намалява риска от сърдечни заболявания
Основните рискови фактори за сърдечни заболявания са затлъстяването, високи нива на триглицеридите, висок холестерол и повишена склонност към образуване на кръвни съсиреци. Изследванията показват, че екстрактът от лъвска грива може да повлияе на някои от тези фактори и да намали риска от сърдечни заболявания, тъй като подобрява метаболизма и намалява нивата на триглицеридите. Резултатите сочат, че нивата на триглицеридите могат да намалеят до 27%, а 42% от изследваните наддават по-малко на тегло за период от 28 дни. Проучванията с епруветки също установяват, че екстрактът от лъвска грива може да помогне за предотвратяване на окисляването на холестерола в кръвта. Окислените молекули на холестерола са склонни да се прикрепят към стените на артериите, което увеличава риска от инфаркт и инсулт, а намаляването на окисляването благоприятства здравето на сърцето. Освен това гъбата лъвска грива съдържа съединение, наречено хериценон В, което може да намали скоростта на съсирване на кръвта и да предпази от инфаркт или инсулт.

Подпомага болните от диабет
Диабетът е заболяване, което се проявява тогава, когато тялото загуби способността си да контролира нивата на кръвната захар. В резултат на това нивата са постоянно повишени. Високата кръвна захар уврежда основно бъбреците, нервната система и зрението. Гъбата лъвска грива може да подобри състоянието на болните от диабет, тъй като намалява нивата на кръвната захар. Това нейно качество се дължи на способността да блокира активността на ензима алфа-глюкозидаза, който разгражда въглехидратите в тънките черва. Когато този ензим е блокиран, тялото не е в състояние да усвоява въглехидратите толкова ефективно, което автоматично понижава нивата на кръвната захар.

Намалява възпалението и оксидативния стрес
Смята се, че хроничното възпаление и оксидативният стрес са в основата на много заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, автоимунни заболявания и рак. Изследванията показват, че гъбата лъвска грива съдържа мощни противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, които могат да ограничат разпространението на тези заболявания. Проучване, проведено през 2012 г., сравни качествата на 14 различни вида гъби и установи, че лъвската грива е на четвърто място по антиоксидантна активност. Проучвания върху животни са установили, че гъбата лъвска грива намалява маркерите за възпаление и оксидативен стрес и може да бъде особено полезна за лечение на възпалителни заболявания на червата и черния дроб. Освен това гъбата лъвска грива може да ограничи вредните за здравето последици от затлъстяването, тъй като редуцира възпалителните процеси, които се предизвикват от натрупването на мастна тъкан в организма.
Антиоксидантните свойства на гъбата лъвска грива могат да подпомогнат и борбата с раковите заболявания. Вече са направени някои проучвания, които са особено обещаващи и насочват вниманието на специалистите към способността на гъбата лъвска грива да ограничава разпространението на рака на кръвта, дебелото черво и стомаха. Нужни са обаче допълнителни усилия в тази посока.

Засилва имунната система
Силната имунна система предпазва тялото от бактерии, вируси и други болестотворни патогени. От друга страна, слабата имунна система увеличава риска от развитието на инфекциозни заболявания. Проучванията показват, че гъбата лъвска грива на Swanson може да повиши имунитета и да увеличи способността на тялото да се бори с патогенните организми. Резултатите също така сочат, че лъвската грива насърчава растежа на полезните бактерии в червата, които също подсилват имунната система.

Ако лъвът е царят на животните, по всичко изглежда, че гъбата лъвска грива е една от цариците в страната на здравето. Нейните качества я превръщат в незаменимо природно средство за лечение на редица здравословни проблеми, които заедно разгледахме в тази статия. Надяваме се, че сме ви били полезни.

Автор: Swanson Bulgaria

1 коментар за “Чудодейната гъба, която поддържа мозъка и нервната ни система в отлично здраве”

  1. Магдалена Зехтинджиева

    Здравейте. Колко време се приема гъбата „Лъвска грива“.Има ли схема за пиене, освен ,че е 1×2 на ден?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *