Добавки, които повишават настроението и нивата на допамина

Допаминът е вещество, което се открива в мозъка и спомага за по-доброто запаметяване на информация, насърчава концентрацията, мотивацията и настроението. Допаминът също така подпомага взимането на решения и регулира съня. При нормални обстоятелства производството на допамин се управлява по естествен начин от нервната система на тялото. Въпреки това някои външни фактори и заболявания могат да доведат до рязкото понижаване на нивата на това важно за мозъка вещество.
Симптомите при недостиг на допамин се изразяват в липса на настроение, апатия, загуба на радост от обичайните занимания и липса на мотивация. В настоящата статия ще разгледаме 10 допаминови добавки за повишаване на настроението и нивата на допамин.

  1. Пробиотици

Пробиотиците са живи микроорганизми, които покриват храносмилателния тракт. Те подпомагат нормалните функции в тялото, затова често се определят като „добри бактерии”. Отдавна на науката е известно, че пробиотиците укрепват не само здравето на храносмилателната система, но също така могат да регулират и настроението и да лекуват различни видове депресивни разстройства.

  1. Кадифен боб

Кадифеният боб е вид тропически боб, който произхожда от Африка, Индия и Южен Китай и се използва традиционно като хранителна добавка. Най-значимото съединение, открито в кадифения боб, е аминокиселината леводопа (Л-допа), която се използва от мозъка за производството на допамин. Изследванията показват, че кадифеният боб повишава нивата на допамин у хората, които именно заради ниските му нива страдат от нарушения на нервната система и Паркинсон.

  1. Гинко билоба
    Гинко билоба е растение, произхождащо от Китай, което се използва от стотици години като лекарство при различни здравословни проблеми. Проучванията показват, че гинко билоба подобрява умствените резултати, мозъчната функция и настроението. Проведени изследвания установяват, че тази билка повишава в дългосрочен план настроението, паметта и мотивацията, тъй като увеличава секрецията на допамин, като същевременно намалява оксидативния стрес върху мозъка.
  2. Куркумин
    Куркуминът е активната съставка в куркумата, която се предлага и като хранителна добавка от Суонсън. Установено е, че куркуминът действа ефективно против депресия, тъй като увеличава освобождаването на допамина в кръвта. Контролирано проучване установи, че приемането на 1 грам куркумин дава резултати близки до тези на конвенционалните антидепресанти при хора, страдащи от тежко депресивно разстройство. Обобщените данни показват, че куркуминът повишава нивата на допамина и спомага за по-доброто настроение.
  3. Масло от риган
    Маслото от риган на Swanson притежава различни антиоксидантни и антибактериални свойства, които се дължат на действието на неговата активна съставка карвакрол. Едно проучване показва, че приемът на карвакрол насърчава производството на допамин и в резултат предотвратява успешно депресивните разстройства. Друго проучване установява, че добавките с масло от риган подобряват поведението и предизвикват положителни емоции.
  4. Магнезий
    Магнезият играе жизненоважна роля в поддържането на тялото и ума. Смята се, че липсата на магнезий може да понижи нивата на допамин и да повиши риска от депресия при някои хора. Андепресивните свойства на магнезия все още не са добре проучени, но предварителните наблюдения сочат пряката връзка между неговия прием и подобряването на настроението.
  5. Зелен чай
    Зеленият чай отдавна се рекламира заради неговите силни антиоксидантни свойства и богатото му съдържание на полезни за здравето хранителни вещества. Зеленият чай съдържа аминокиселината Л-теанин, която действа върху мозъка, като увеличава нивата на някои невротрансмитери, включително на допамина. Множество проучвания показват, че Л-теанинът действа като антидепресант и подобрява когнитивната функция.
  6. Витамин D
    Витамин D регулира множество функции в човешкото тяло, включително производството на допамин. Едно проучване показва намалени нива на допамин при хора с дефицит на витамин D. Предварителните проучвания са обещаващи, на са необходими още изследвания, за да се разбере по-добре връзката между приема на този витамин и доброто настроение.
  7. Рибено масло
    Добавките с рибено масло съдържат предимно два вида омега-3 мастни киселини: ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Много проучвания са открили, че рибеното масло оказва антидепресивни ефекти и подобрява психичното здраве, когато се приема редовно. Тези ползи могат да се дължат отчасти на влиянието на рибеното масло върху регулирането на допамина. Едно проучване констатира, че диета, богата на рибено масло, повишава нивата на допамин с до 40% и подобрява когнитивните умения.
  8. Женшен
    Женшенът се използва в традиционната китайска медицина от древни времена. Коренът му може да се приема суров или приготвен на пара, но се предлага и под формата на чай или хранителна добавка. Проучванията показват, че женшенът може да подобри мозъчната функция, поведението и паметта. Вероятно това се дължи на действието на гинзенозидите в женшена, които благоприятстват когнитивната функция и повишават нивата на допамина.
    Едно проучване за ефектите на корейския червен женшен върху хора с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) наблюдава, че по-ниските нива на допамин повишават честотата на симптомите. Участващите в проучването са приемали по 1500 mg корейски червен женшен дневно в продължение на осем седмици. Резултатите са показали, че женшенът изостря концентрацията и регулира поведението.

    Надяваме се, че тази статия ще Ви помогне да планирате по-добре идващите празници. Прочетете повече в нашия блог за връзката между храната и доброто настроение. А ние все така Ви желаем да бъдете здрави!
    Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *