Какво е пироло-хинолин-хинон (PQQ) и защо учените го наричат „извор на младостта”?

Дълголетието е възможно и изследователите в последните години насочват все повече вниманието си към съкращението PQQ – пироло-хинолин-хинон. Вече съществуват много доказателства, които дават основание PQQ да бъде определяно за едно от най-мощните съвременни антиейдж средства, което е от съществено значение за устойчивостта на човешкия организъм към различни видове заболявания – особено за съхраняване на паметта и за здравето на сърцето. Но за да разберем повече за него, трябва да кажем първо какво представляват митохондриите, защото всичко започва от тях.

Митохондриите са части от човешките клетки, които изпълняват ролята на батерии и захранват тялото с енергия. Цялата енергия на човешкото тяло – движенията, дишането и дори мислите произтичат от митохондриите. Те присъстват във всяка клетка на човешкия организъм, но митохондриалната плътност е най-голяма в онези части, които изискват най-много енергия – мозъкът и сърцето. Ето защо голяма част от науката за PQQ е всъщност наука за здравето на мозъка и сърцето. И показва някои наистина обещаващи резултати. Защото колкото по-възрастен става един организъм, толкова повече намаляват броят и ефективността на митохондриите, което води до онези многобройни неблагоприятни симптоми, които отдаваме обикновено на старостта. Но се оказва, че ако можем да поддържаме количеството на митохондриите в клетките и тяхната активност, можем да съхраним по-дълго младостта и силата на човешкото тяло. Особено на мозъка и сърцето. И това изглежда вече е възможно, благодарение на PQQ – пироло-хинолин хинон.

Какво точно означава PQQ и какво е неговото действие?

Пироло-хинолин-хинонът (PQQ) е изолиран за първи път като кофактор за ензимните реакции в някои микроогранизми, в които изпълнява функция, подобна на тази на витамините от група В при хората. Това, че е определен като „кофактор”, означава, че подпомага ензимите в осъществяването на техните функции. При хората изглежда, че PQQ функционира като невитаминен растежен фактор, който се съдържа в особено високи концентрации в майчината кърма. Тъй като може да се свърже с протеините в човешкото тяло, наречени хинопротеини, PQQ може да модифицира тяхната активност. Установено е, че това е един от най-силните антиоксиданти и е 100 пъти по-ефективен от витамин С по отношение на способността за елиминиране на свободните радикали, които причиняват редица хронични заболявания. Тъй като е естествено съединение, което вече се среща в нашите клетки, PQQ се предлага като хранителна добавка от Суонсън, като неговите ползи за здравето се изразяват най-вече в повишаването на енергията, увеличаване на продължителността на живота, подобряване на умствените възможности и концентрацията, както и в укрепването на здравето на сърцето.

За какво е полезен PQQ?

Поддържа митохондриалната функция

Митохондриите са като електрически централи за човешкия организъм. Цялата енергия, която поддържа функционирането на човешкото тяло, идва от тези малки микроскопични органели. С напредването на възрастта броят на здравите митохондрии в тялото намалява. Доказано е, че само след три дни прием на PQQ под формата на хранителна добавка функцията на митохондриите в тялото се увеличава.

Изследователите са открили, че при хората над 70 годишна възраст уврежданията на митохондриите са 15 пъти повече в сравнение с хората, които са на 40. PQQ може да поддържа производството на нови митохондрии и по този начин да защити здравето на клетките в човешкия организъм.

Защитава здравето на мозъка

Не много отдавна беше времето, когато учените вярваха, че увредените неврони (нервни клетки) не могат да се възстановят. След това изследователите откриха фактор за растеж на нервите (NGF) – малък протеин, който защитава съществуващите неврони и насърчава растежа на новите. Оказва се, че молекулата PQQ стимулира нормалните нива на производство на фактора на растежа на нервите, което от своя страна защитава нервните клетки и поддържа техния растеж.

В едно предварително проучване резултатите показват, че PQQ защитава мозъчните клетки от увреждания, причинени от токсини. С други думи, PQQ може да изпълнява невропротективна функция, което означава, че може да защитава здравето на мозъчните клетки.

Подобрява концентрацията и паметта

Знаете ли, че свободните радикали могат да повлияят на Вашата концентрация и на уменията Ви за запаметяване? С напредването на възрастта мозъкът ни става по-уязвим към уврежданията, които могат да причинят свободните радикали, проникващи от околната среда. А това може да повлияе негативно върху паметта и концентрацията. Приемът на PQQ от Swanson може да подобри паметта и да ограничи вредите, които свободните радикали могат да причинят на клетките. Изследване, проведено в продължение на 12 седмици показва, че приемът на PQQ изостря вниманието, подобрява способността за запомняне на информация и подпомага концентрацията.

Укрепва здравето на сърцето

Сърцето съдържа повече митохондрии от всеки друг орган в човешкото тяло. Това е така, защото сърцето функционира непрекъснато, и изисква изключително много енергия, за да работи правилно. Тъй като е силен антиоксидант и освен това поддържа количеството на митохондриите, PQQ защитава ефективно здравето на сърдечно-съдовата система. Проучванията са установили, че PQQ поддържа нормални нива на липопротеините с ниска плътност (LDL), известни още като „лош холестерол”, което е съществен фактор за доброто здраве на сърцето.

Намалява оксидативния стрес

Говорим за оксидативен стрес тогава, когато попадналите в тялото ни свободни радикали от околната среда не могат да бъдат обезвредени от антиоксидантите, които приемаме чрез хранителния си режим и които би трябвало да се справят с това. Оксидативният стрес може да доведе до множество хронични заболявания особено при възрастните хора. PQQ на Swanson е антиоксидант, който може да повиши устойчивостта на организма към оксидативния стрес и по този начин да увеличи продължителността на живота ни. PQQ е 100 пъти по-силен като антиоксидант от витамин С.

Подобрява съня

Оказва се, че PQQ може да се справи и с безсънието, както и да увеличи продължителността на качествения и непрекъснат сън през нощта. Направено е проучване при хора, които са страдали от преумора и безсъние. Те са получавали PQQ като хранителна добавка в продължение на осем седмици и са съобщили за значително подобряване на състоянието си. Все още изследователите не са съвсем сигурни на какво се дължи това действие, но се предполага, че PQQ поддържа хормона на стреса кортизол в нормални граници, което подобрява съня и повишава настроението.

Увеличава нивата на енергия

Животът в съвременния свят изисква много сили и енергия. Приемът на PQQ от Суонсън снабдява организма с веществото пироло-хинолин-хинон, което засилва способността на клетките в човешкото тяло да произвеждат митохондрии и така да поддържат високи нива на енергия. С напредването на възрастта митохондриите намаляват, което отслабва силите на организма и увеличава риска от редица заболявания. Хората, приемащи PQQ, съобщават за силен прилив на енергия през целия ден.

Подсилва имунната защита

Вероятно знаете, че витамин С е едно от най-ефективните средства за подсилване на имунната система и за противодействие срещу вирусните инфекции. Забележително е, че PQQ притежава 100 пъти по-силна антиоксидантна ефективност от витамин С, което го превръща в революционен начин за укрепване на здравето на имунната система.

Насърчава отслабването

Приемът на храна на растителна основа и редовните упражнения са двата най-добри начина за отслабване. Някои хранителни добавки също могат да подпомогнат програмата за контрол на теглото, тъй като стимулират метаболизма. Насърчавайки организма към производство на повече митохондрии в клетките, PQQ на Суонсън засилва метаболизма и по този начин може да помогне за намаляването на телесното тегло.

Вече знаете какво се крие зад съкращението PQQ и как можете да използвате този продукт като част от здравословната си програма. Ние Ви пожелаваме да бъдете здрави и винаги да намирате най-доброто решение, за да се чувствате здрави, бодри и изпълнени с енергия!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *