Какво представялват Зелените храни и с какво те са толкова полезни за нашето здраве?

Зелените храни са изключително важна част от нашата диета. Те ни доставят вещества, който не можем да получим с никоя друга храна – като хлорофила, например. Зелените храни съдържат още много витамини и минерали като калций, магнезий, Витамини Б, А, К, Ц и много други, които въздействат върху отделни органи и системи на организма, като подпомагат имунната защита, здравето на мозъка, борят се със свободните радикали и канцерогенните вещества. Особено голяма е силата на зелените храни да прочистват и детоксикират тялото и да го предпазват от злокачествени заболявания. Противораковите свойства на зелените храни  са доказани вече с много изследвания и затова е изключително важно те да присъстват в ежедневното ни меню.  Има някои зелени храни, като спанака, броколите и магданоза, които можем да включим лесно в хранителния си режим, но трябва да консумираме много големи количества, за да доставим на организма си в достатъчно количество всички хранителни богатства, които се съдържат в тях. Има други зелени храни – като спирулината, от които не можем така лесно да се възползваме. Именно тук ни идват на помощ хранителните добавки, които могат да внесат това хранително богатство веднага в менюто ни. Зелените храни под формата на хранителни добавки са сигурен начин за защита на тялото ни от патогени и канцерогени. 

С какво зелените храни са толкова полезни за нашето здраве? 

На първо място те увеличават енергийните нива, подсилват имунната система и прочистват тялото от токсините. Освен това съдържат жизненоважни антиоксиданти, фитонутриенти, витамини и минерали като калций, магнезий, калий и витамини Б, Ц, Е и К и омега-3 мастни киселини – всички те необходими за доброто здраве. Зелените храни:

•    помагат и за понижаване на кръвното налягане и холестерола;
•    съдържат малко захари и са богати на фибри;
•    увеличават клетъчния метаболизъм;
•    подпомагат храносмилането;
•    действат благотворно върху кожата и косата;
•    регулират нивата на кръвната захар;
•    притежават антираково действие.

Нека разгледаме отблизо някои от най-популярните храни, можем да намерим под формата и на хранителни добавки. 

Броколи    

Броколите присъстват в почти всички списъци на здравословни храни.  Те са богати и на веществото сулфорофан, което притежава мощно противораково и антибактериално действие. Сулфорофанът може да предотврати растежа на раковите клетки и се препоръчва на хората, които страдат от рак или са застрашени от развитието на това заболяване. Сулфорофанът защитава тялото срещу различни видове рак (включително рак на дебелото черво, простатата, гърдата, кожата, белия дроб, стомаха и др.). Това вещество освен това намалява риска от невродегенеративни заболявания, очни заболявания, респираторни проблеми, сърдечни заболявания и др. Това негово свойство се дължи на силното му антиоксидантно действие. Освен всичко друго сулфорофанът поддържа мозъка и храносмилателната система. Броколите са богати и на много витамини, миненали и фибри, които благоприятстват храносмилането. Високите нива на витамин К в броколите са особено полезни за здравето на костите. Изследванията показват, че консумирането на храни, богати на витамин К, се свързва с по-голяма  костна плътност и намалена костна загуба при жените в менопауза. Освен това витамин К подпомага здравето на сърцето, кръвта и кръвоносните съдове и повишава енергийните нива. 

Аспержи

Аспержите изобилстват от хранителни вещества, които са полезни за здравето. Те са богати на аминокиселината аспарагин, която е важна за развитието и функцията на мозъка. Аспарагинът повишава концентрацията и паметта. Аспержите също така са богати на глутатион – детоксикиращо съединение, което може да помогне за унищожаването на канцерогените и да ни предпази от рак на костите, белите дробове и дебелото черво. Аспержите са добър източник на антиоксиданти, включително витамини Ц и Е, флавоноиди и полифеноли. Антиоксидантите предотвратяват натрупването на вредни свободни радикали и могат да намалят риска от хронични заболявания. Като добър източник на фибри, аспержите насърчават редовността и здравето на храносмилателната система и могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и диабет. Аспержите са с високо съдържание на фолат (витамин В9), важен хранителен елемент, който намалява риска от дефекти на невралната тръба по време на бременността. Те са богати и на калий – минерал, който може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане. В допълнение, изследванията върху животни са установили, че аспержите съдържат активно съединение, което разширява кръвоносните съдове, като по този начин допълнително могат да понижат кръвното налягане.

Спирулина

Спирулината е вид синьо-зелени водорасли, които съдържат редица хранителни вещества, включително витамини от група Б, бета-каротен и витамин Е. Спирулината изобилства също така с антиоксиданти и минерали и обикновено се използва като източник на растителен протеин. Според специалистите спирулината може да помогне при:  дефицит на вниманието, хиперактивност, злокачествени заболявания, умора, висок холестерол, високи триглицериди и вирусни инфекции. Спирулината повишава също така енергийните нива, стимулира здравето на имунната система и има силно противораково действие. Тази суперхрана съдържа много рядко срещан антиоксидант, известен като фикоцианин, който защитава клетките от окислително увреждане. Спирулината е богата и  на хлорофил, който притежава силни детоксикиращи свойства, подсилва имунната система, действа енергизиращо и прочистващо.

Магданоз

Магданозът е една от най-популярните подправки в света, която оказва много ползи за здравето. Именно те мотивират неговото предлагане и като хранителна добавка. Магданозът е естествено средство за детоксикация, което действа антисептично и противовъзпалително. Според доклад от 2013 г. в „Journal of Traditional Chinese Medicine”, магданозът е бил използван в традиционната китайска медицина като средство за лечение на стомашно-чревни разстройства, хипертония, сърдечни заболявания, уринарни заболявания, диабет и различни кожни заболявания. Магданозът е богат на фенолни съединения, антиоксидантни флавоноиди, етерични масла като миристицин и апиол, както и на различни ценни хранителни вещества като витамини К, Ц и А. Магданозът съдържа също така и флавоноидни антиоксиданти, които забавят процесите на стареене в тялото, борят се със свободните радикали и оксидативния стрес, както и с възпалителните процеси. Това е важно, защото свободните радикали могат да доведат до рак, сърдечни заболявания, невродегенеративни заболявания и нарушения на зрението. 

Хлорофил

Хлорофилът е пигмент, който присъства във всички зелени растения и е отговорен за усвояването на светлината и за процеса на фотосинтеза. Хлорофилът е богат на вещества, полезни за човешкото здраве, сред които много витамини и антиоксиданти. Хлорофилът е изключително средство за борба с рака, което притежава силно антиканцерогенно действие. През 1930 г. носителят на Нобелова награда Ото Варбург откри, че раковите клетки не могат да оцелеят в среда с алкално рН. Това доведе до силен интерес към храните, които насърчават алкалността в човешкото тяло. Един чудесен начин да направите това е да приемате хлорофил. Хлорофилът намалява киселинността в тялото, предизвиква алкално рН и по този начин предпазва организма от злокачествени заболявания. Освен това хлорофилът насърчава здравето на белите кръвни клетки, които са отговорни за имунния отговор, с което подпомага здравето на имунната система. 
Настоящият списък съвсем не изчерпва всички зелени храни, с които можете да обогатите Вашия хранителен режим, но са едно добро начало, ако искате да направите промяна в начина си на хранене. Вижте всички продукти в тази категория, които предлагаме. Не забравяйте да следите редовно нашия блог, за да се информирате за още полезни новини в областта на здравето. 

3 коментара за “Какво представялват Зелените храни и с какво те са толкова полезни за нашето здраве?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *