Кои добавки са ефективни при мигрена?

Ако сте имали поне пет пристъпа на главоболие, продължило между 4 и 72 часа, то може би страдате от мигрена. Мигрената също така се характеризира със следните особености: болката е концентрирана в една определена част; изразява се като пулсиране; интензивна е; главоболието се влошава при рутинни физически занимания; може да е съчетана с позиви за гадене или повръщане. Мигрената е неприятно състояние, което вреди на качеството на живот. Лекарите препоръчват определени медикаменти, които обаче могат да причинят нежелани странични ефекти. Някои витамини и добавки могат да бъдат полезни при мигрена, тъй като намаляват честотата на болката и тежестта на симптомите. Нека ги разгледаме.

Витамин B2 или рибофлавин

Витамин В2, наричан още рибофлавин, играе решаваща роля за превръщането на храната в енергия. Той се съдържа в някои храни като месото, яйцата, млякото, ядките и др., но може да се приема и като добавка от Суонсън. Има вече доста проучвания, които доказват, че този витамин може да бъде ефикасен при мигрена.
В проучване, публикувано в European Journal of Neurology, 23 участници са приемали витамин В2 в продължение на 6 месеца, в резултат на което продължителността на главоболието при тях е намаляло с около 50% след третия месец. Изследванията все още не са показали как точно рибофлавинът помага при мигрена, но предварителните анализи сочат, че той влияе върху начина, по който клетките метаболизират енергията. Такива наблюдения е направил д-р Марк У. Грийн, професор по неврология, анестезиология и рехабилитационна медицина в Медицинския факултет в Маунт Синай. Изследователски преглед, публикуван в International Journal for Vitamin and Nutrition Research, заключава, че рибофлавинът може да играе положителна роля за намаляване на честотата и продължителността на пристъпите на мигрена, без да причинява сериозни странични ефекти.

Магнезий

Магнезият е минерал, който е от съществено значение за функцията на нервите, кръвното налягане и контрола на кръвната захар. Има данни, че магнезият може да помага при мигрена.
Някои от най-силните доказателства за това му свойство идват от плацебо контролирано проучване от 1996 г, при което 81 участници са приемали 600 mg магнезий дневно или плацебо в продължение на 3 месеца. Хората, приемащи магнезий, са отчели с около 42% по-малко пристъпи на мигрена в сравнение с 16% в плацебо групата.
Според Американската асоциация за мигрена дневните дози от 400 до 500 mg магнезий могат да помогнат за предотвратяване на мигрената при някои хора. Магнезият на Swanson е особено ефективен при главоболия при жените, свързани с месечния цикъл. Някои изследвания съобщават, че в определени случаи мигрената може да се появи при дефицит на магнезий. Пероралният прием на този минерал може да намали честотата и интензивността на болката. Прочетете повече за различите видове магнезий в нашия блог.

Витамин D

Изследователите тепърва започват да изследват каква роля може да играе витамин D при мигрена. Няколко проучвания предполагат, че допълнителният прием на витамин D може да помогне за намаляване на честотата на пристъпите. Преди да започнете да приемате добавки, попитайте Вашия лекар от колко витамин D се нуждае тялото Ви.

Коензим Q10

Коензим Q10 (CoQ10) е вещество, което изпълнява важни функции в човешкото тяло, подпомага генерирането на енергия в клетките и ги защитава от окислително увреждане. Доказано е, че хората, страдащи от определени заболявания, имат по-ниски нива на CoQ10 в кръвта си. Поради тази причина изследователите проучват свойствата на CoQ10 при мигрена, но тези изследвания са все още ограничени. Проучване от 2005 г. установи, че приемането на 100 mg CoQ10 три пъти дневно може да намали честотата на мигрената с около 50%. Учените заключават, че това вещество може да намали честотата на главоболието. Необходимо е да се направят по-големи и обстойни проучвания, които да установят точния механизъм на действие. Прочетете повече за CoQ10 в нашия блог.

Мелатонин

Едно проучване, публикувано в „Journal of Neurology, Neurosurgery и Psychiatry” показва, че хормонът мелатонин, често използван за регулиране на циклите на съня, може да помогне за намаляване на честотата на мигренните пристъпи. Проучването показа, че мелатонинът като цяло се понася по-добре и в много случаи e по-ефективен от някои конвенционални лекарства, които могат да имат странични ефекти. Счита се, че мелатонинът е безопасен за употреба в рамките на препоръчителните си дози.

Релаксацията и липсата на стрес също могат да помогнат при мигрена. А ние сме до Вас, за да Ви информираме за всички новости в света на хранителните добавки. Бъдете здрави!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *