Здравето на мозъка и значимостта на литиевия оротат за него

Мозъкът е една от най-удивителните части от човешкото тяло. Чрез него ние изразяваме мислите и емоциите си, координираме движенията си, запазваме всичките си спомени и решаваме ежедневните си задачи. И това е малка част от всичко онова, което мозък ни извършва, защото той работи дори когато спим. Повечето хора започват да се грижат за неговото здраве едва след настъпването на определена възраст, когато се появят някои когнитивни проблеми. Но грижата за мозъка трябва да бъде осъзната като необходимост много по-рано. В тази статия ще разгледаме литиевия оротат и ще разберем по какъв начин това съединение защитава здравето на нашия мозък.

Литият е важен за здравето минерал, който в медицинската си форма от десетилетия се използва за лечение на някои психични нарушения, в това число маниакални състояния и биполярно разстройство. Съществуват различни форми на лития, които се образуват чрез лабораторно свързване на лития с друго вещество. Това е необходимо, тъй като литият самостоятелно не може да проникне в клетките на човешкото тяло и се нуждае от „преносител“. В зависимост от това вещество се образуват различните форми, като цитратна, карбонатна или оротатна. Цитратната и карбонатната са медицинските форми на лития, които се използват в медицината, под лекарски контрол, при сериозни маниакални епизоди и в много високи дози (900 – 1000 мг), поради тяхната неспособност да преминават ефективно кръвно-мозъчната бариера. Поради високите дози при тези форми се наблюдават странични ефекти и токсичност.

Оротатната форма на лития е значително по-различна. На първо място тя е хранителна добавка, което я прави напълно безопасна. Тя е органична, естествена форма на лития. Представлява съединение между лития и оротична киселина. Оротичната киселина се произвежда естествено в организма, което прави литиевия оротат толкова ефективаен. Благодарение на бионаличността си, тя свободно преминава през кръвно-мозъчната бариера, усвоява се над 97% от организма и задържа така необходимия литий по-дълго време в мозъка. Това позволява ефективност с ниска доза литий (5 мг), която не е токсична, няма никакви странични ефекти и е от съществена важност за здравето на мозъка и нервната система. Приемът на литиев оротат е напълно безопасен начин за снабдяване на тялото с така важния за здравето минерал. За разлика от другите форми, литиевият оротат се усвоява по-добре, не се натрупва в организма и не натоварва бъбреците.

Оказва се, че всеки орган и всяка тъкан в човешкото тяло съдържат минерала литий, който е изключително необходим не само за здравето на мозъка, но и за цялото тяло. Неслучайно литият е добавен в списъка на Световната здравна организация като съществен за здравето хранителен микроелемент.

Приемайки литиев оротат в малки дози под формата на хранителна добавка, той изпълнява защитна функция, като предпазва мозъка от токсини и увреждания и увеличава значително неговия живот и способности. Освен това ежедневният прием на литиев оротат води до следните ползи:

• поддържа здравето на централната нервна система;
• поддържа здравето на мозъка и го предпазва от деменция;
• поддържа и възстановява сивото вещество;
• подобрява настроението;
• изостря концентрацията;
• увеличава нашите способности за учене и запаметяване на информация;
• помага ни да овладеем ежедневния стрес и напрежение;
• премахва симптомите на депресия и тревожност;
• потушава симптомите на хипер активност;
• намалява риска от паник атаки и др.

Как точно литиевият орота ни прави по-щастливи?

Доказано е, че приемът на литиев оротат може значително да подобри качеството ни на живот. Това е така, защото това вещество:

• укрепва психическото ни здраве;
• увеличава нашата увереност в собствените ни способности;
• помага ни да мислим по-добре върху ежедневните задачи;
• прави ни по-способни и по-енергични;
• повишава самочувствието ни;
• помага ни да се почувстваме пълноценни.

Суонсън Литиев Оротат 5 мг може да премахне нашето безпокойство и тревога – две неприятни състояния, които водят до колебливост и нерешителност. Едновременно с това литиевият оротат защитава мозъка ни от увреждания, с което удължава времето на неговия живот и гарантира запазването на нашия потенциал с времето.

За какво още се ползва литиевият оротат?

Литиевият оротат може да подобри здравословното състояние на страдащите от Алцхаймер и Паркинсон. Този минерал може да бъде от изключителна помощ при някои невродегенеративни нарушения, а именно: болест на Алцхаймер, амиотрофична латерална склероза и болест на Паркинсон. Доказано е, че литиевият оротат блокира действието на ензима, който е отговорен за развитието на амилоидни плаки и неврофибриларни сплетения, свързани с болестта на Алцхаймер.

Литиевият оротат намалява агресивното поведение. Много психолози отчитат намаляване на агресивното поведение при хората, които приемат литиев оротат. Литиевият оротат се счита за невропротективно съединение, което помага за овладяване на психичните разстройства, тъй като засилва активността на мозъка.

Литиевият оротат повишава настроението и се бори с депресията. Някои наблюдения показват, че литиевият оротат може да повиши скоростта на неврогенезата, т.е. на производството на нови мозъчни клетки, което може да бъде един от отговорите на въпроса защо неговият прием повишава човешкото настроение.

Други ползи от приема на литиев оротат

  • Стареене: Приемът на литиев оротат може да забави процесите на стареене в организма, като полезните му свойства се изразяват най-вече в намаляване на риска от деменция и загуба на памет, които обикновено възникват с напредването на възрастта.
    Когнитивна функция: Литиевият оротат засилва когнитивната функция. Установено е, че литият повишава BDNF (мозъчен невротрофичен фактор), което е от съществено значение за поддържането на правилната функция на мозъка.
  • Имунна система: Литиевият оротат укрепва имунната система и увеличава защитата срещу вредните видове организми. Способността на литиевия оротат да засилва имунната система се дължи на способността му да намалява производството на простагландини (съединения, които причиняват системно подуване и зачервяване).
  • Главоболие: Тъй като поддържа психическото ни здраве, литиевият оротат не само намалява стреса, но също така може да помогне и при главоболие и мигрена.
  • Здраве на костите: Литиевият оротат е от полза и при проблеми с костите и ставите, тъй като запазва костната маса и намалява риска от фрактури.

Клинични проучвания

Според направени клинични проучвания, изследващи влиянието на литиевия оротат върху хората, е установено, че това съединение подобрява значително психическото състояние и възвръща доброто настроение. В продължение на 4 седмици 24 лица са приемали ежедневно малка доза литиев оротат (400 мкг), докато други 24 лица са били плацебо група – т.е. не са приемали нищо. В края на проучването хората, приемали всеки ден литиев оротат, съобщават за повишено настроение и намалена депресивна симптоматика.

В друго проучване са участвали 13 лица, страдащи от биполярно разстройство. Те са приемали по 50 мкг литиев оротат в продължение на 2 седмици, като в края на периода също съобщават за значително подобряване на душевното си състояние. Биполярното разстройство води също така и до мигрена, алкохолизъм и депресия – неприятни проявления, които доказано могат да бъдат успешно овладени чрез прием на литиев оротат.

Приемът на Литиев Оротат в малки дози като хранителна добавка има множество ползи за цялостното здраве на организма – както психическо, така и физическо. Напрегнатото ежедневие и забързаният начин на живот ни поставят в едно непрекъснато чувство на тревожност и притеснение, че пропускаме или забравяме нещо, че времето не ни е достатъчно и множеството заобикалящи ни „дразнители“ ни пречат да сме концентрирани и фокусирани върху наистина значимите неща за нас, било то в професионален или личен аспект. Всичко това ни отклонява от нашата цел, а именно да сме щастливи. Здравословният начин на живот и приемът на така необходимите ни микроелементи са от съществено значение за оптимален баланс на нашето тяло и психика. Литиевият оротат е жизненоважен хранителен микроелемент, който помага на организма да постигне този баланс и трябва да присъства в ежедневната ни диета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *