Лутеин и зеаксантин за здравето на очите

Лутеинът и зеаксантинът са основни антиоксиданти, които поддържат здравето на очите и доброто зрение. Те се откриват съвсем естествено в човешкото тяло и макар че изглеждат трудни за запомняне, тези две съставки са познати вече на много хора, които ги свързват с начините за природно съхраняване на младостта. Защото и лутеинът, и зеаксантинът са отговорни за много важна функция – зрението, което започва да отслабва с възрастта. Поради тази причина тези два антиоксиданта вече се нареждат в списъка с веществата, които могат да противодействат на стареенето по отношение на зрението. Така те застават в челните редици заедно с бета каротина и цинка, отдавна доказали своята сила за  подкрепа на очното здраве. 

Какво представлява лутеинът?

Лутеинът е известен още и като каротеноиден витамин. Той е един от двата основни каротеноида, които действат като цветен пигмент в макулата и ретината на очите. В този смисъл лутеинът е подобен на другите каротеноиди като бета каротина и витамин А. Сигурно сте срещали определението, че витамин D е „слънчевият витамин”. По същия начин можем да кажем за лутенина, че той е „витаминът на зрението”. Учените са установили, че той действа като естествен светлинен филтър за очите, като ги защитава от ултравиолетовите лъчи, както и от т.нар. „синя светлина”, която се отделя от екраните на компютрите. Естествени източници на лутеин са много от ярко оцветените плодове и зеленчуци, сред които броколи, спанак, зеле, царевица, чушки, киви, грозде, портокали, тиквички и др.

Какво е зеаксантин?

Зеаксантинът е компонентът, който доминира в самия център на макулата на окото за разлика от лутеина, който се среща в по-високи концентрации в ретината. Това е другият каротеноид, който заедно с лутеина е отговорен за оцветяването на очите. Всъщност тези два антиоксиданта се откриват в много по-голяма концентрация в очите, за разлика от другите части на тялото. 

Лутеин + зеаксантин: по-силни, когато са заедно!

Лутеинът и зеаксантинът както казахме,  действат като филтри за очите и блокират вредните ултравиолетови лъчи, както и други потенциално опасни лъчения. Като антиоксиданти те се борят с оксидативния стрес и неутрализират вредите, причинени от свободните радикали. На науката са познати около 600 каротеноида. Но само лутеинът и зеаксантинът се срещат в толкова големи количества в очите на човека. 

Лещата на човешкото око действа като телескоп. Тя събира и фокусира светлината върху ретината. А знаете, че замъгленият и изцапан обектив на телескопа не може да произведе ясно изображение. По същия начин това се случва и с човешкото око. Необходимо е вашите лещи да бъдат чисти, а оксидативният стрес пречи изключително много в това отношение.  Окислението води до образуване на свободни радикали, замъглява лещите на очите и уврежда ретината. Антиоксидантите лутеин и зеаксантин се борят срещу свободните радикали, като неутрализират техните молекули, преди да са нанесли някакви поражения. 

Затова е важно да сте сигурни, че получавате достатъчно количество лутеин и зеаксантин, които да ви помагат в поддържането на здравето на очите. Въпреки че тези два антиоксиданта се откриват в редица плодове и зеленчуци, не винаги можем да бъдем сигурни, че ежедневно получаваме нужното количество от тях. Именно затова ние от Суонсън предлагамe лутеин и зеаксантин под формата на хранителни добавки. Освен това в продуктовата си гама сме включили чист лутеин, както и комбинацията от лутеин и черна боровинка, която е отдавна признато природно средство, подпомагащо доброто зрение.

Защитете още днес очите си, а ние ви пожелаваме да бъдете винаги здрави! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *