Прегненолонът – какво представлява и какви са ползите от неговия прием

За да бъдете в добро здраве, е важно да обръщате внимание на всеки възможен фактор, който може да ви доведе до неразположение и загуба на форма. Един от важните стероидни хормони, с който трябва да сте добре запознати, е прегненолонът. Когато той е правилно балансиран, ползите му за здравето са неоспорими.

Прегненолонът е основният стероид, който се синтезира в човешкото тяло. За производството му се използва холестерол, а органите, в които се отделя в най-голяма степен, са мозъкът, половите жлези и надбъбречните жлези. Важно е да се подчертае, че този стероид е естествено вещество, което човешкото тяло самостоятелно произвежда. Прегненолонът също така е основното базово вещество за отделянето на други важни стероидни хормони, включително алопрегнанолон, прогестерон, DHEA и естроген.

Доброто настроение, паметта и пълноценният сън са само част от ползите, които прегненолонът на Суонсън оказва върху човешкото тяло. Затова той се предлага и като хранителна добавка, но е много важно приемът му да бъде съгласуван с лекар, за да се гарантира правилната му употреба.

Нека разгледаме какви са основните ползи от приема на прегненолон.

1. Памет и когнитивна фунция

Предварителните изследвания сочат, че прегненолонът може да предпази паметта от уврежданията, свързани със стареенето. В доклад от 2001 г., публикуван в Brain Research Reviews, например, изследователите анализират наличните данни за стероидните хормони и тяхното въздействие върху паметта в застаряващия мозък.

Резултатите показват, че приемът на прегненолон може да окаже положителен ефект върху когнитивната функция, тъй като помага за увеличаване на растежа на невроните в мозъка. Прегненолонът засилва производството на мастния слой миелин, който изолира нервите, като същевременно засилва тяхната функция, води до образуването на нови синапси и действа като навропротектор. Проучванията показват, че прегненолонът подобрява способността за учене, паметта и концентрацията.

2.Подобрява настроението и ограничава депресията и тревожността

Доказано е, че ниските нива на прегненолон и алопрегнанолон водят до депресия и тревожност. Следователно допълнителният прием на прегненолон  може да подобри настроението и цялостното качество на живот. Има данни, че това вещество контролира емоциите, намалява негативните емоционални реакции и подобрява социалните умения в кризисни ситуации.

3.Шизофрения

Прегненолонът показва потенциал за намаляване на риска от развитие на шизофрения според доклад, публикуван в Neuroscience през 2011 г. и базиран върху редица проучвания, включително изследвания върху животни и няколко пилотни изследвания върху хора. В своя анализ авторите на доклада установяват, че  прегненолонът може да бъде от полза за пациентите с шизофрения, защото повлиява върху стероидните съединения в мозъка. Данните също така показват, че прегненолонът действа в тези случаи, тъй като повишава нивата на гама-аминомаслената киселина в мозъка.

4.Подобрява ефективността на съня

Проучванията показват, че прегненолонът и неговото производно алопрегнанолон могат да стимулират и подобряват съня. Това свойство може да помогне на всички, страдащи от нарушения на съня и безсъние. Резултатите от изследванията при хора са категорични, че приемът на прегненолон увеличава времето, което човек прекарва в състояние на дълбок сън. Това от своя страна действа положително върху настроението и паметта и спомага за ефективното проявление на другите свойства на веществото.

5.Подпомага загубата на тегло

Прегненолонът на Swanson инхибира производството на хормона на стреса кортизол, което е една от причините неговият прием така ефективно да противодейства на тревожността. Това свойство може да е свързано със загубата на тегло, тъй като кортизолът увеличава нивата на мазнините в стомаха. Тъй като намалява количествата на кортизола, прегненолонът по естествен път повишава тестостерона, което стимулира метаболизма и намалява телесната маса.

Странични ефекти

Както при всички добавки, препоръчваме те да се приемат под наблюдението на лекар или квалифициран експерт, тъй като неправилната употреба може да причини нежелани странични ефекти. При прегненолона това е особено важно, тъй като той изпълнява ключова роля в ежедневната функция на организма.

Когато се приема през устата, прегненолонът на Суонсън е безопасен за повечето хора при прием до 12 седмици. Понякога могат да се появят нежелани реакции като кожен обрив, стомашно-чревно неразположение, безпокойство, изпотяване и др. Съветваме Ви да се консултирате с лекар, ако получите реакция, свързана с приема на прегненолон.

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *