С какво да комбинирате CoQ10, за да имате здраво сърце, енергия и красива кожа?

Коензим Q10, известен още като убихинон или убихинол, е хранително вещество, което се среща естествено в организма. Неговата основна роля е да помага за генерирането на енергия. CoQ10 участва в производството на аденозин трифосфат (ATP) – вещество, което е отговорно именно за правилното транспортиране на енергията в клетките. 

Друга важна роля на CoQ10 е неговото силно антиоксидантно действие, което предпазва клетките от увреждане, причинено от оксидативния стрес. Прекомерното количество свободни радикали води до окислително увреждане, което може да попречи на правилното функциониране на клетките. Известно е, че този процес може да причини сериозни заболявания. Като се има предвид, че ATP се използва за изпълнение на всички функции в организма, а окислителното увреждане е разрушително за клетките, не е изненадващо, че някои хронични заболявания се свързват точно с ниските нива на CoQ10. CoQ10 присъства във всяка клетка на човешкото тяло, но е в най-висока концентрация в органите, които имат най-голяма нужда от енергия – сърцето, бъбреците, панкреаса и черния дроб. Ето защо недостигът на CoQ10 може да доведе до увреждане във функциите на тези органи. Поддържането на оптимални количества CoQ10 е признат от здравните специалисти начин за подпомагане на здравето на сърцето, нервната система, мускулната и физическата издръжливост. Оказва се, обаче, изключително трудно да увеличите приема на CoQ10 само с подобрения в диетата си, защото храните, които съдържат това вещество, не го доставят в достатъчно високо количество. CoQ10 се произвежда и по естествен път в човешкото тяло, но пък това производство намалява с възрастта, както и заради приема а някои лекарства – напр. доказано е, че лекарствата за намаляване на нивата на холестерола отслабват значително нивата на CoQ10. За щастие можете да получите това важно за здравето вещество чрез хранителните добавки, които гарантират необходимите  количества в организма. 

Ето какво трябва да знаете за различните форми на CoQ10 и за веществата, с които CoQ10 най-добре се комбинира, за да покрие Вашите ежедневни здравословни нужди. 

Убихинон срещу Убихинол

Когато разглеждате своите опции за добавка с CoQ10, ще забележите, че този антиоксидант се открива в две форми: убихинон и убихинол. Убихинолът е активната форма на CoQ10 – тялото Ви превръща убихинона в убихинол. И двете форми са изключително ефективни и можете спокойно да им се доверите. Някои медицински експерти, обаче, твърдят, че убихинонът е по-добър за по-младите хора, докато за възрастните оптималният ефект може да се постигне чрез убихинол.

Кои вещества се комбинират най-добре с CoQ10?

Подобно на много хранителни добавки, CoQ10 може да допълни или подсили действието на някои други хранителни вещества. Ето пет от най-добрите начини за комбиниране на CoQ10 с други важни хранителни добавки. 

# 1 CoQ10 + витамин К2 за здравето на сърцето
    
CoQ10 и Витамин К2 не са единствените хранителни вещества, от които се нуждаете, за да имате здраво сърце, но определено са едни от най-важните, особено с напредването на възрастта и ако приемате лекарства за намаляване на холестерола. Вече знаем, че CoQ10 помага на тялото Ви да преобразува храната и да я превърне в полезните за определени органи хранителни вещества. Това важи с особена сила за сърцето, тъй като  CoQ10  насърчава снабдяването му с важните за него мастни киселини, които поддържат изпомпващата функция на сърцето. Медицинските специалисти са на единодушно мнение, че в съчетание със здравословна диета и упражнения, CoQ10 предпазва по изключителен начин здравето на сърцето и понижава значително риска от сърдечни атаки и инфаркт. Изследванията също така показват, че ежедневното получаване на достатъчно количество Витамин К2 (или менахинон-7) е друг важен начин за поддържане на здравето и функцията на сърдечно-съдовата система. К2 е мастноразтворим витамин, който играе съществена роля за здравето на костите, коагулацията на кръвта и сърцето. Той помага на костите Ви да абсорбират калция от кръвообращението, подсилвайки в този процес артериалното и сърдечно-съдовото здраве. Подобно на CoQ10, синтезът на Витамин К2 в тялото може да бъде забавен от употребата на лекарства за понижаване на холестерола. Ето защо добавянето на Витамин К2 в съчетание с CoQ10 е от решаващо значение за поддържане на здравето на сърцето. 

# 2 CoQ10 + Б-витамини за клетъчна енергия

Както CoQ10, така и Б-витамините са важни хранителни вещества, които поддържат здравословното производство на клетъчна енергия във Вашето тяло. CoQ10 работи в митохондриите, отговорни за силата на всяка една клетка. По този начин CoQ10 помага за производството на клетъчна енергия от храната, която приемате, която след това се използва за захранване на мускулите и за изпълнение на редица важни функции в организма. Семейството на Б-витамините, което се състои от 8 различни витамина, също поддържа клетъчния метаболизъм. Докато всеки витамин от група Б притежава свой уникален списък от предимства, всички те помагат да преобразувате храната в енергия, необходима на Вашето тяло. Витамините от Б групата също са разтворими във вода, което означава, че тялото Ви не ги съхранява, както прави с мастноразтворимите хранителни вещества. Ето защо трябва непрекъснато да поддържате снабдяването на организма си с Б-витамини, като най-сигурният начин е да ги приемате като хранителни добавки. 
За да помогнете на тялото си да извлече възможно най-ефективно клетъчната енергия от храните, които приемате всеки ден, помислете за комбинация  CoQ10 и Б-комплекс. Вероятно ще се наложи да ги приемате поотделно, но Суонсън предлага различни и достъпни опции и в двете категории. По този начин можете да изберете точните формули и дозировки, които работят най-добре за Вас.

Прочетете още за Б-витамините в нашия блог в статията „Б витамините предпазват от мозъчни заболявания„. 

# 3 CoQ10 + витамин Е за здравето на кожата

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Той е и най-широко изложен на вътрешни и външни фактори, които могат да допринесат за нейното преждевременно стареене.  За щастие, както CoQ10, така и Витамин Е може да поддържа и да съхрани младостта на кожата. Всичко от излагането на слънце до  замърсяването на въздуха и небалансираните хормони може да повлияе на клетките на Вашата кожа, което води до намаляване на влагата, до обезмасляване и до неутрализиране на други нейни важни защитни свойства. CoQ10 помага значително за увеличаване на производството на енергия в кожните клетки и може да насърчи антиоксидантната защита. Много проучвания вече установиха, че CoQ10, приеман и като хранителна добавка, намалява окислителните щети, причинени от околната среда и дори заличава дълбочината на бръчките. Витамин Е осигурява същите ползи. Това е мастноразтворимо хранително вещество, което лесно се абсорбира в кожата, действа като естествен овлажнител и може да поддържа по изключителен начин нейното здраве. Ето защо ние Ви препоръчваме да комбинирате приема на CoQ10 с Витамин Е, за да съхраните младостта, еластичността и красотата на своята кожа. 

# 4 CoQ10 + Л-карнитин за физическа издръжливост

Както CoQ10, така и Л-карнитинът подпомагат производството на енергия в митохондриите на клетките, но те действат и в други тъкани на човешкото тяло. Докато CoQ10 е по-отговорен за сърцето, черния дроб, бъбреците и панкреаса, Л-карнитинът се открива предимно в мускулните Ви тъкани. Тъй като и двете вещества помагат за производството на клетъчна енергия, комбинацията между CoQ10 и Л-карнитин може да подобри значително спортните Ви постижения. Изследванията показват, че CoQ10 е изключително ефективен за спортуващите, тъй като подобрява митохондриалните функции, а освен това намалява оксидативния стрес, което води както до увеличаване на мощността, така и до намаляване на умората. Л-карнитинът може да увеличи количествата кислород към мускулите Ви. Той също така намалява умората и съкращава времето за възстановяване след натоварване и спорт. Непременно помислете за комбинацията CoQ10 и Л-карнитин, ако искате да подобрите издръжливостта си при физически упражнения. 

# 5 CoQ10 + Л-глутатион за здравословно стареене

Л-глутатионът е един от най-мощните антиоксиданти в човешкото тяло. Той се открива в различна степен във всички клетки, тъкани, телесни течности и системи на организма. Л-глутатионът е трипептид, състоящ се от три аминокиселини – глутамат, цистеин и глицин. Той се произвежда естествено от тялото и може да бъде получен чрез някои храни, но нивата му се понижават драстично с напредването на възрастта, както и поради неправилна диета и наднормено тегло. Л-глутатионът притежава мощни антиоксидантни свойства, които защитават клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. CoQ10 има много сходно действие и също е силен антиоксидант. Комбинацията между Л-глутатион и CoQ10 e ефективен начин да противодействате на процесите, които състаряват човешкия организъм и да съхраните своята сила и издръжливост за по-дълго време. 

Ако тази статия Ви е била полезна, можете да прочетете още за CoQ10 в нашия блог в статията „Ползите от CoQ10”. А ние Ви желаем да бъдете здрави и винаги в отлична форма. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *