SAMe действа ефективно при депресия и остеоартрит

Ако имате проблеми със ставите или страдате от депресия и лошо настроение, тази статия със сигурност ще бъде полезна за вас. В нея ще научите повече за съединението SAM-e, известно още като S-аденозил L-метионин. SAMe изпълнява много функции в организма, като една от най-важните е, че участва в образуването, активирането и разграждането на други вещества в тялото, включително хормони, протеини, фосфолипиди и някои лекарства. Това съединение участва в един от последните етапи на производство на серотонин и допамин, наречен метилиране, и обикновено се препоръчва за подобряване на настроението, при депресия, безпокойство, както и при проблеми със ставите.

Какво е SAMe?

SAMe е естествена молекула, която се произвежда посредством реакция между аминокиселината метионин и съединението аденозин трифосфат. SAMe от Swanson действа като субстрат в много биологични реакции и е предшественик на някои незаменими аминокиселини.

Действие

Смята се, че дефицитът на метионин, фолат и витамин В12 допринасят за ниските нива на SAMe в организма. Някои състояния като остеоартрит и депресия също се свързват с недостига на това съединение. Установено е, че неговият прием подобрява състоянието на пациентите с тези две заболявания. След период на натрупване от 1-2 месеца SAMe показва същото действие, както и някои фармацевтични общоприети средства за лечение на остеоартрит и депресия. Въпреки че при болните от диабет също са наблюдавани ниски нива на SAMe, не е доказано, че това съединение може да регулира нивата на кръвната захар.

От досега направените проучвания е установено, че SAMe действа ефективно при следните състояния:

Остеоартрит

SAMe от Суонсън може да помогне при артроза на коленете и тазобедрените стави. Специалистите са изследвали, че това съединение облекчава болката и действа противовъзпалително. Освен това SAMe може да насърчи възстановяването на хрущяла. Тъй като поддържа колагена, SAMe може да насърчи комфорта и подвижността на ставите. Въпреки че са необходими допълнителни проучвания за определяне на неговата дългосрочна ефективност, s-аденозил l-метионинът показва обещаващи свойства да поддържа здравето на ставите.

Депресия

Едно от най-честите приложения на SAMe от Swanson е да поддържа доброто настроение. В изследване, публикувано в Cochrane Database of Systematic Reviews през 2016 г., учените са анализирани осем публикувани по-рано клинични проучвания, сравняващи SAMe с някои от най-често използваните антидепресанти. Установено е, че SAMе подобрява психическото състояние при хората, които са го приемали. Като естествено съединение, s-аденозил l-метионинът може да спомогне за насърчаване на психическото здраве и доброто настроение. Според д-р Джеймс Лейк, SAMe работи като донор на метила за много невротрансмитери и насърчава производството на серотонин и допамин. Проучванията показват, че неговата способност да подобрява настроението се дължи на свойството му да преминава през полупропускливата мембрана около мозъка, наречена кръвно-мозъчна бариера.

Фибромиалгия

В проучване, публикувано в Journal of Complementary and Alternative Medicine през 2010 г., учените са разгледали 70 публикувани по-рано клинични проучвания, оценяващи използването на различни видове терапии при синдром на хроничната умора и фибромиалгия. Авторите правят заключението, че SAMe притежава голям потенциал за ефективно действие при тези две състояния заедно с магнезия, L-карнитина, акупунктурата и някои медитационни практики.

Чернодробни заболявания

SAMe от Суонсън може да подобри чернодробната функция при хора с хронично чернодробно заболяване, твърди проучване, направено през 2015 г. Изводите се основават на заключението, че в черния дроб SAMe се превръща в глутатион, а глутатионът е най-мощният антиоксидант, който защитава функцията и здравето на черния дроб.

Винаги е препоръчително да се консултирате с лекуващия си лекар, преди да започнете прием на SAMe, особено ако сте бременна, кърмите, приемате антидепресанти или страдате от биполярно разстройство. Прочетете още в нашия блог каква е връзката между храната и настроението.

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *