Семената на черния кимион – лек за всички болести

Терапевтичните свойства на семената на растението черен кимион (Nigella sativa) са били известни на хората още преди три хиляди години. Към това заключение насочват резултатите от археологически проучвания в Египет, както и данни, открити в древни ръкописи и исторически документи. Информация за изключителните лечебни качества на семената на черния кимион се среща и в известната древна медицинска енциклопедия „Канон на медицината” на Авицена, където пише, че те имат защитни и възстановителни функции, тъй като стимулират енергията на тялото и прогонват умората. В съвременния свят семената на черния кимион намират широко приложение под формата на хранителни добавки и са наричани „лек за всички болести”, като това определение е подкрепено от множество вече направени медицински проучвания. В тази статия ще разгледаме свойствата на черния кимион и ще обърнем внимание на разликата между семената на черния кимион на прах и добавките, които го предоставят под формата на масло.

За какво са полезни семената на черния кимион?

Семената на черния кимион са естествено противовъзпалително и антибактериално средство, което дава обещаващи резултати и в борбата с раковите заболявания. Те са мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали в организма. Силата на тяхното действие се дължи на няколко уникални съединения – тимохинон, карвакрол, t-анетол и 4-терпинеол, за които се счита, че предпазват от хронични заболявания, включително рак. Тимохинонът, който се открива в семената на черния кимион, е специално изследван за своите антиканцерогенни и противовъзпалителни свойства и вече съществуват редица доказателства, че това вещество има силен потенциал да се бори с онкологичните заболявания. Освен това семената на черния кимион съдържат съединението алфа-хедерин, което също се счита за потенциален противораков агент.

Счита се, че семената на черния кимион действат благоприятно при следните заболявания:

Рак. Семената на черния кимион притежават силни антиоксидантни свойства и се смята, че именно те са отговорни за резултатите от някои проучвания, които показват връзка между намаления риск от онкологични заболявания и приема на семена от черен кимион. Резултатите от проведените изследвания дават основание на учените да смятат, че семената от черен кимион намаляват туморния растеж при различни видове рак, включително рак на кръвта, на гърдата, дебелото черво, панкреаса, черния дроб, белия дроб, кожата и др. Активната съставка тимохинон увеличава чувствителността на раковите клетки към химиотерапията и така спомага за постигането на по-добър ефект при лечението.

Сърдечни заболявания. Семената на черния кимион влияят благоприятно на няколко параметъра, които са свързани с високия риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Това са лошия холестерол, възпалението, високото кръвно налягане и образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове. Като понижава риска от изброените симптоми, семената от черния кимион подкрепят здравето на сърцето и сърдечно-съдовата система.

Диабет. Проучване, проведено през 2017 г., води до заключението, че маслото от семената на черен кимион с течение на времето намалява показателя HbA1c, който дава информация за средните нива на глюкоза в кръвта. Семената на черния кимион увеличават производството на инсулин, намалява инсулиновата резистентност, стимулира клетъчната активност и намалява абсорбцията на инсулин в червата, като по този начин подобрява състоянието на болните от диабет тип 2.

Инфекции. Семената на черния кимион са силно изявено антимикробно средство, което притежава способността да неутрализира бактериите, паразитите, гъбичките и дори някои вируси. Семената на черния кимион показват активност спрямо сравнително устойчивия щам Staphylococcus aureus, който трудно се поддава на лечение с антибиотици. Някои изследвания показват, че семената на черния кимион могат да намалят вирусното натоварване и да подобрят някои други маркери при пациентите, болни от хепатит С.

Неврологични заболявания. Проведени проучвания дават основание да се смята, че семената на черния кимион защитават организма от развитието на някои неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер, депресия, епилепсия и болест на Паркинсон. Способностите за учене и запаметяване също се подобряват при прием на семена от черен кимион. Учените смятат, че тези свойства на растението се дължат на неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Имунни нарушения. Семената на черния кимион могат да бъдат от полза и за хората с автоимунни нарушения като болест на Хашимото и ревматоиден артрит, както и при страдащите от алергична астма, синузит и екзема. В плацебо-контролирано клинично изпитване, проведено през 2018 г., е установено, че антителата срещу TPO (тироидно-специфичната пероксидаза) намаляват от средно 295 на 148, а TSH (тироиден стимулиращ хормон) намалява от 6,42 на 4,13 при пациенти, получаващи 2 гр. на ден семена от черен кимион на прах за период от две седмици . Нужни са допълнителни изследвания, за да се проследи по какъв начин точно семената на черния кимион благоприятстват страдащите от астма, синузит и екзема.

Ревматоиден артрит. Приемането на семена от черен кимион под формата на хранителна добавка може да помогне за намаляване на симптомите на ревматоиден артрит.

Астма. Противовъзпалителното действие на семената на черния кимион разширява дихателните пътища, подобрява дишането и може да облекчи страдащите от астма. Тяхното свойство да намалява възпалението действа благоприятно и при бронхит и респираторни инфекции.

Заболявания на стомашно-чревната система. Семената на черния кимион могат да облекчат болката в стомаха, да намалят спазмите, подуването, газовете и да ограничат риска от язва.

Кандидоза. Семената на черния кимион могат да намалят риска от кандидоза, тъй като действат противогъбично срещу дрождите на Candida albicans.

Очевидно е, че семената на черния кимион са изключително полезни за здравето, но съществуват различни варианти, чрез които можете да се възползвате от тяхната природна сила. Под формата на хранителна добавка можете да намерите:

Стрити семена от черен кимион на прах.

Масло от семената на черен кимион.

Между тези форми съществуват три основни разлики. Нека ги разгледаме.

Семена от черен кимион на прах и масло от семената на черен кимион – какви са разликите?

Разлика № 1
Специалистите твърдят, че смлените на прах семена на черния кимион са с по-голяма хранителна стойност и доставят на организма по-голямо количество тимохинон. От друга страна обаче 500 мг масло от семената на черен кимион на Суонсън е еквивалентна като количество полезни вещества на 1000 мг стрити на прах семена на черен кимион. За повишаване на имунитета специалистите препоръчват прием на 500 мг масло от семената на черен кимион на Swanson, което се равнява на 1000 мг от същите семена на прах. При хора, страдащи от онкологични заболявания, препоръчителните количества могат да бъдат по-големи. В този случай, когато се избира добавка от стрити на прах семена на черен кимион, трябва да се приемат повече на брой капсули. Това се оказва проблематично за хората с онкологични заболявания, които понякога имат затруднения с преглъщането. Хранителните добавки, произведени с масло от семената на черен кимион, могат да бъдат по-удобни за прием в тези случаи, тъй като с по-малка доза осигуряват нужното количество на активните съставки.

Разлика № 2
За разлика от стритите на прах семена от черен кимион, маслото, което се извлича от тях, е особено концентриран източник на омега-6 линолова киселина, олеинова киселина (омега-9) и стеаринова киселина. Линоловата киселина подкрепя здравето на сърцето, регулира кръвното налягане и подобрява чувствителността към инсулина. Олеиновата киселина намалява нивата на триглицеридите и лошия холестерол. Хранителните добавки с масло от семената на черен кимион доставят в по-голямо количество полезни мастни киселини и са по-ефективно средство за насърчаване на здравето на сърцето и сърдечно-съдовата система.

Разлика № 3
Фитостеролите са важна част от хранителния ни режим и придобиват все по-голяма популярност предвид направените вече проучвания върху тях, които доказват способността им да понижават липопротеините с ниска плътност и общия холестерол в човешкия организъм. Това е допълнително полезно действие, което се добавя към общото и добре проучено свойство на маслото от семената на черен кимион да поддържа здравето на сърдечно-съдовата система и да намалява риска от коронарна болест на сърцето. Фитостеролите са важен маркер тогава, когато се оценява качеството на даден вид растително масло. Установено е, че маслото от семената на черния кимион може да съдържа между 18 и 42% растителни фитостероли, сред които с най-голяма концентрация са β-ситостерол (бета-ситостерол), кампестерол, стигмастерол и 5-авенастерол. Токоферолите, от своя страна, имат силен потенциал да неутрализират свободните радикали. Общото съдържание на токоферол в маслото от семената на черния кимион варира от 9,15 до 27,92 mg/100 g. Сред най-изявените токофероли, разпознати в семената на черния кимион, добре се разпознават α- и γ-токоферолът и β-токотриенолът. Маслото от семената на черен кимион на Суонсън е с отлично качество, като осигурява не само високо количество тимохинон, но също така и достатъчно високи дози полезни мастни киселини, фитостероли и токофероли, които подкрепят здравето на сърдечно-съдовата система.

Вече знаете защо наричат семената на черния кимион лек за всички болести. Следете нашия блог и за други интересни новини от света на здравето.

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *