Сулфорафанът и глюкозинатите в броколите – какво представляват и как действат?

Вече е добре известен факт, че броколите са изключително полезни растения. Те принадлежат към вида Brassica oleracea и са много богати на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Могат да забавят процесите на стареене в тялото, действат противовъзпалително, поддържат имунната защита, могат също така и да предпазват от някои видове онкологични заболявания. Именно поради тази причина екстракти от броколи се предлагат и като хранителни добавки. Тук обаче има различни видове добавки и в тази статия ще се опитаме да помогнем на потребителите да се ориентират по-добре когато избират такъв продукт. От една страна, можете да откриете продукт, който осигурява определено количество глюкозинати от броколи. От друга страна, има добавки, които съдържат концентрирано количество сулфорафан от броколи. Нека да видим каква е разликата между глюкозинати от броколи и сулфорафана.

Глюкозинати

Епидемиологичните проучвания показват, че кръстоцветните зеленчуци като броколи и цветно зеле предпазват от някои видове онкологични заболявания, като рак на белите дробове, рак на храносмилателния тракт и др. Кръстоцветните зеленчуци са хранителен източник на глюкозинати, на които се дължи в голяма степен тяхното благотворно действие. Глюкозинатите остават неактивни, освен ако не влязат в контакт с ензима мирозиназа, който се отделя тогава, когато структурата на зеленчуците се нарани от обработка като рязане или дъвчене. Същото се случва и когато вредител наруши тъканта на растението.

Установено е, че продуктите на разпадане на глюкозинатите: изотиоцианатите и индоловитевещества,забавят растежа на туморите чрез блокиране на ензима фаза 1, чрез промяна на метаболизма на естрогена и чрез блокиране на клетъчния цикъл. Те също така играят противовъзпалителна роля, като спират освобождаването на хистамин, а хистаминът сам по себе си води до образуване на възпаление в тялото. Сулфорафанът от броколи е именно вид изотиоцианат, т.е. преработен глюкозинат, който се отделя в процеса на мирозиназа и има антиканцерогенен ефект.

Глюкозинатобаче могат да бъдат изгубени от зеленчуците при тяхното съхранение или термична обработка или да останат в своята неактивна форма, без да претърпят процеса на мирозиназа. Хранителните добавки с броколи имат това предимство, че осигуряват гарантирано количество глюкозинати, които човешкият организъм ще преобразува в подкрепящи здравето хранителни вещества. Това е възможно, тъй като мирозиназата може да се активира от бактериите в стомашно-чревния тракт и по този начин да се образуват полезните изотиоцианати, включително и сулфорафан. Казано с други думи, няма особена разлика в това дали купувате продукт, който осигурява определено количество глюкозинати или продукт, стандартизиран да освобождава в тялото определено количество сулфорафан, тъй като видяхме, че глюкозинатите се трансформират в сулфорафан. Има разлика обаче в това от коя част от броколите е произведен продуктът – дали от цялото растениеили само от кълновете. Да видим защо.

Какво е сулфорафан и как действа?

Сулфорафанът е естествен природен продукт, който притежава удивителни свойства. От една страна е доказано, че той може да защитава клетките от клетъчна смърт, действа като невропротективно вещество при невродегенеративни заболявания, а от друга страна сулфорафанът притежава противораков ефект. Прегледът на научната литература показва, че високите дози сулфорафан действат като проапоптотични агенти и възможни HDAC инхибитори, водещи до смъртта на множество различни видове ракови клетки. Установено е, че кълновете от броколи могат да бъдат до 25 пъти по-мощни от обикновените сурови броколи, тъй като кълновете съдържат много повече сулфорафан.Важно е да се подчертае, че някои хранителни добавки са стандартизирани да осигуряват определено количествосулфорафан от кълнове на броколи, който е готов веднага да действа в организма.

Проведени проучвания установяват, че сулфорафанъте по-добър от своя прекурсор в модулирането на ензимните системи, метаболизиращи канцерогенните вещества. Това по всяка вероятност означава, че сулфорафанът от броколи може да намалява в по-голяма степен риска от онкологични заболявания в сравнение с глюкозинолатите. Прочетете повече за сулфорафана в нашия блог:

Нека се опитаме да обобщим. Когато избирате хранителна добавка с броколи, тя неминуемо ще съдържа полезни за здравето хранителни вещества, т.е. със сигурност ще съдържа глюкозинати, които ще се превърнат неминуемо в сулфорафан.

Разликата идва от това, че някои продукти са произведени от цялото растение, докато други съдържат само кълнове от броколи. Сулфорафанът е концентриран в кълновете, което означава, че такъв продукт, произведен само от кълнове на броколи, ще има вероятно повече сулфорафан. Но да не забравяме, че това не е единственото полезно вещество в броколите, които съдържат още и много витамин С, витамин К и фолиева киселина. Всяко едно от тези вещества оказва също своето благотворно действие върху здравето. Кълновете от броколи съдържат още и витамини А.

Изборът на правилния продукт зависи най-вече от вашите конкретни нужди. Хранителното разнообразие също трябва да залегне във Вашата здравословна програма. Затова и ние се стараем да Ви поднасяме разнообразни теми в нашия блог. Не забравяйте да го следите за още полезни новини.

Следете нашия блог за още здравословни новини!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *