Сулфорафанът – мощно средство за борба с рака и не само

Сулфорафанът е природно фитохимично вещество, което се открива в някои кръстоцветни зеленчуци и най-вече в броколите и брюкселското зеле. Доказано е, че сулфорафанът защитава изключително ефективно човешкото здраве, като неговите най-големи ползи се приписват на антиканцерогенното му действие и способността му да предпазва човешкото тяло от онкологични заболявания.

В пресните храни това вещество е в своята неактивната форма глюкорафанин, която принадлежи към семейството на растителните съединения глюкозинолати. Сулфорафанът се активира, когато глюкорафанинът влезе в контакт с мирозиназата – семейство ензими, които играят роля в защитния отговор на растенията. Мирозиназните ензими се освобождават и активират само когато растението е наранено. Следователно, кръстоцветните зеленчуци трябва да се режат или дъвчат, за да се активира сулфорафанът. Освен това в най-голяма степен това съединение се съдържа в суровите зеленчуци. Научно проучване е установило, че суровите броколи имат десет пъти повече сулфорафан от тези, преминали през термична обработка. Ето защо най-сигурният начин да получите оптимално количество сулфорафан е да го приемате под формата на хранителна добавка от Суонсън. Нека разгледаме отблизо неговите ползи за здравето.

Противораково действие

Ракът е тежко заболяване, характеризиращо се с неконтролиран растеж на клетките. Доказано е, че сулфорафанът може да ограничи както размера, така и броя на различните видове ракови клетки, тъй като намалява способността на раковите клетки да се размножават. Това се дължи на неговото антиоксидантно действие, както и на способността му да освобождава специфични детоксикиращи ензими, които предпазват организма от канцерогени – вещества, които причиняват онкологичните заболявания. Освен това сулфорафанът защитава ДНК и блокира мутациите, които причиняват рак. При изследванията, доказващи антиканцерогенното действие на сулфорафана, е била използвана концентрирана форма на активното вещество. Човешкият организъм няма как да получи толкова много сулфорафан само чрез храната. Единствено хранителните добавки могат да гарантират приема на точно определено количество от тази полезна за здравето съставка.

Неутрализира токсините

Фитохимикалите като сулфорафана са антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. Свободните радикали са малки частици, които отслабват и увреждат здравите клетки в човешкото тяло. Образуват се в организма поради замърсяване, УВ лъчи, прием на консерванти и дори чрез някои естествени процеси като храносмилането. Сулфорафанът на Swanson блокира действието на свободните радикали, като по този начин защитава организма от тяхната разрушаваща сила.

Може да поддържа здравето на сърцето

Сулфорафанът действа благоприятно върху здравето на сърцето. Към това заключение насочват проведени изследвания, според които това съединение ограничава разпространението на възпалителните процеси. Възпалението води до стесняване на артериите, което е основната причина за появата на сърдечно-съдовите заболявания. Освен това някои наблюдения показват, че сулфорафанът може да намалява кръвното налягане, с което също благоприятства здравето на сърцето и играе важна роля в профилактиката на животозастрашаващи заболявания като инфаркта и инсулта.

Може да регулира кръвната захар

Диабет тип 2 е хронично заболяване, което засяга милиони човешки съдби по целия свят. Хората, които страдат от него, не могат ефективно да транспортират захарта от кръвта до клетките си, което затруднява поддържането на кръвната захар в нормални граници и води до редица усложнения. 12-седмично проучване при 97 души, болни от диабет тип 2, са спря върху начина, по който приемането на сулфорафан влияе върху нивата на кръвната захар. Резултатите са установили, че сулфорафанът може да намали кръвната захар с до 7%. Това действие е било особено добре наблюдавано при хората със затлъстяване. Благоприятният ефект на сулфорафана от Суонсън върху нивата на кръвната захар подобрява качеството на живот при хората, страдащи от диабет тип 2.

Други ползи за здравето

Проучванията показват, че сулфорафанът може да има и други ползи за здравето. Нека да ги видим.

Може да лекува определени симптоми на аутизъм. Проучване при 29 млади мъже с аутизъм установи, че сулфорафанът, приеман в продължение на 18 седмици, подобряват симптомите на аутизъм и подпомага социалното общуване и вербалните способности.

Може да предпазва от увреждания, причинени от слънцето. Проучванията показват, че сулфорафанът може да предпази кожата от разрушаващото действие на ултравиолетовите лъчи (UV лъчи). По този начин сулфорафанът съхранява свежестта и младостта на кожата, като същевременно с това я предпазва от рак.

Може да предпазва мозъка от увреждания. Според проучвания върху животни, сулфорафанът може да има потенциала да подобри възстановяването и да намали умствения спад след прекарана мозъчна травма. Необходими са още изследвания за действието на тази съставка върху човешкия организъм в тази посока.

Може да регулира стомашната дейност. 4-седмично проучване при 48 възрастни хора показва, че приемането на сулфорафан регулира функцията на стомашно-чревната система и намалява риска от запек. Това е особено полезно действие на сулфорафана, което намира приложение в профилактиката на рака на дебелото черво.

Защитава здравето на черния дроб. Поради своето антиоксидантно действие, сулфорафанът благоприятства здравето на черния дроб, като предпазва този важен орган от оксидативен стрес. Някои предварително проучвания показват, че сулфорафанът намалява риска от заболявания на черния дроб, които често се причиняват от лоша диета и прием на алкохол.

Вече знаете повече за полезното действие на сулфорафана и можете да го добавите към вашия здравословен хранителен режим. Вижте всички зелени храни, които предлагаме на нашия сайт. И бъдете винаги в отлична форма!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *