Поемете дълбоко дъх: топ естествени съставки за здравето на дихателните пътища

Респираторните инфекции често водят до сериозни усложнения. Можем да намалим този риск, ако се погрижим добре за здравето на дихателните си пътища, а то се влияе от множество фактори, сред които качеството на атмосферния въздух, различни видове алергени от околната среда, общото ни здравословно състояние и др. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че 91% от хората по целия свят живеят на места, където замърсяването на въздуха е над допустимите норми. Милиони хора в Европа всяка година изпитват чести респираторни проблеми.
Има много неща, които можем да направим за здравето на дихателната си система, но ние ще Ви представим едни от най-добрите естествени съставки, които подсилват устойчивостта на белите дробове.

  1. Астрагалус
    Астрагалусът се използва от китайските лечители от векове. Тази билка съдържа повече от 100 активни съединения, включително сапонини, полизахариди, аминокиселини, флавоноиди и други. Астрагалусът действа благотворно върху човешкия организъм по много начини – подсилва имунитета, забавя стареенето, действа противовъзпалително, укрепва сърцето, регулира нивата на кръвната захар и др. По отношение на респираторното здраве, Астрагалусът отдавна попада в полезрението на научните изследвания. Множество проучвания доказват, че тази билка намалява значително риска от инфекции на горните дихателни пътища и облекчава симптомите на болните от астма. Антиоксидантите в Астрагалуса подсилват имунната защита, като увеличават съпротивителните сили на организма срещу вирусите.
  2. Лопен
    Лопенът, известен още като Verbascum thapsus, е една от най-ефикасните билки срещу хронична кашлица, бронхит, пневмония и астма. Чаят от Лопен традиционно се прилага при настинка и грип, за да подпомогне здравето на дихателните пътища. Доказано е, че тази билка намалява значително хриповете и може да предотврати задух в следствие от хронична кашлица. Лопенът се приема и като хранителна добавка и действа, като намалява възпалението и отпуска мускулите на дихателния тракт, с което облекчава дишането.
  3. Кверцетин и Бромелаин
    Кверцетинът е мощен антиоксидантен флавоноид, който се съдържа в много храни и растения, в това число ябълки, зелен чай, червено грозде, лук, гинко билоба и др. Флавоноидите са особени естествени съединения, които осигуряват широк спектър от ползи за здравето, като една от най-големите им сили е, че спомагат за изчистването на токсините от тялото. Човешкият организъм не може сам да произвежда Кверцетин – това вещество може да се получава само чрез храната или да се приема като добавка. Антиоксидантните свойства на Кверцетина стимулират имунната защита, намаляват възпалението, намаляват риска от рак и поддържат здравето на синусите. Кверцетинът също така има силно антибактериално действие, с което подпомага предотвратяването на респираторни инфекции. Често в хранителните добавки Кверцетинът се комбинира с Бромелаин, тъй като това вещество засилва усвояването на Кверцетина в организма и увеличава неговите нива. Бромелаинът е също естествена съставка, която се извлича от ананаса и се отличава с впечатляваща гама от протеолитични ензими, които подпомагат храносмилането. Добре проучени са също ползите на Бромелаина за здравето на дихателните пътища. Ето защо тези две съставки в комбинация оказват много добро положително действие върху белите дробове.
  4. Риган
    Освен подправка, Риганът е често използвана билка с ясно изявени ползи за здравето. Оказва се, че само една щипка Риган може да задоволи 8% от дневните Ви нужди от Витамин К1, който укрепва здравето на костите, сърцето и мозъка. Маслото от Риган има силно антибактериално действие, намалява възпалението, като същевременно насърчава здравето на храносмилателната система. Тази билка съдържа три важни лечебни съединения: карвакрол, тимол и терпинен. Маслото от Риган може да помогне при треска и респираторни проблеми, тай като потиска вирусите и бактериите, които потенциално могат да причинят инфекции. Изследователите смятат, че това действие се дължи на съдържащия се в билката карвакрол. Приемът на Масло от Риган като хранителна добавка укрепва дихателните пътища, успокоява дразненето и намалява кашлицата.
  5. Коулус Форсколий
    Коулус Форсколий е eдна от по-екзотичните билки в подкрепа на респираторното здраве. Това растение е член на семейството на ментата и се използва от векове в Аюрведа за укрепване на дихателните пътища. Съвременната наука потвърждава тези ползи. Коулус Форсколий съдържа едно много важно съединение – форсколин. Форсколинът може да намали честотата на астматичните пристъпи при страдащите от астма и да подобри дихателната функция, като отпуска въздушните канали и успокоява гладката мускулатура на дихателните пътища.
  6. Н-Ацетил Цистеин
    Цистеинът е полуесенциална аминокиселина, което означава, че тялото Ви може да я произвежда от други аминокиселини, а именно от метионин и серин. Цистеинът се открива в повечето храни с високо съдържание на протеини – пилешко, пуешко, кисело мляко, сирене, яйца и др. Н-Ацетил Цистеинът (NAC) е най-изследваната форма на цистеина, която се използва за производство на медикаменти. Можете да я срещнете и под наименованието Н-Ацетил-Л-Цистеин. Н-Ацетил Цистеинът е мощен антиоксидант, който благоприятства здравето на дихателните пътища, като действа отхрачващо и подпомага възстановяването на нормалното дишане. Освен това NAC подпомага производството на глутатион в белите дробове, което е важно за овладяването на възпалителните процеси в бронхиалните тръби и белодробната тъкан.
    Опитайте и нашата Билкова формула за белите дробове. Освен Н-Ацетил Л-Цистеин, тя съдържа подбрани билки с доказан ефект върху дихателната система: листа от Лопен, Сминдух, Смирна, Коприва, Равнец и Люцерна.
    Научете още за респираторното здраве в нашия блог в статията „Естествени съставки за борба с респираторните инфекции”. Ние Ви пожелаваме да дишате винаги с пълни гърди и да се радвате на добро здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *