В сезона на грипа – кои витамини подсилват имунната система?

Отдавна е известна връзката между храненето и имунитета. Ежедневното присъствие на определени витамини в храните, които приемаме, гарантира устойчивостта на имунната ни система срещу вирусите и подсилва нейната защитна способност. С напредването на възрастта имунният отговор намалява, което от своя страна увеличава риска от вирусни и злокачествени заболявания. Дихателните инфекции, грипът и особено пневмонията са водещи причини за летален изход при хората над 65 години по света. Някои учени смятат, че този повишен риск се свързва с намаляването на Т-клетките, което се случва с напредването на възрастта. Затова подбрахме за Вас информация за най-важните витамини, които могат да подсилят защитните Ви сили и които можете да намерите като хранителни добавки, за да сте сигурни, че те присъстват в нужното количество в организма Ви. 

Витамин Ц

Витамин Ц е едно от най-мощните средства за подсилване на имунната система, което действа особено ефективно при респираторни инфекции. Неговата липса ни прави по-податливи на болести и вируси. От своя страна, поради засилените възпалителни процеси, инфекциите влияят значително върху нивата на Витамин Ц, като силно ги намаляват. Затова е важно, особено, когато сме болни, да приемаме допълнително Витамин Ц. Това е от съществено значение за доброто здраве, тъй като човешкият организъм не може да произвежда този витамин и не може да го съхранява. Много важна функция на Витамин Ц е, че той подпомага епителната бариера срещу вредните патогени и насърчава почистващата активност на кожата, като по този начин потенциално предпазва от окислителен стрес, причинен от околната среда. Доказано е, че приемането на поне 200 mg Витамин Ц на ден намалява продължителността на симптомите на настинка средно с 10% при възрастните и с 14% при децата. 

Витамин Б6

Витамин Б6 е жизненоважен за подпомагане на биохимичните реакции в имунната система. Той се съдържа в пилешкото месо, сьомгата и рибата тон, както и в зелените листни зеленчуци и нахута. Дефицитът на Витамин Б6 може съществено да намали производството в тялото на бели кръвни клетки, включително Т-клетки. Тези клетки регулират имунната функция, като ù помагат да реагира по подходящ начин. Освен това Б6 насърчава производството на протеин, наречен интерлевкин-2, който помага да се насочат действията на белите кръвни клетки.  Хората, които имат бъбречни заболявания или заболявания на тънките черва, са по-застрашени от дефицит на Витамин Б6. Недостигът на този витамин да доведе до объркване, депресия и отслабена имунна система.

Дефицитът на Б6 обикновено се съчетава с недостиг на други витамини от група Б, като фолат (витамин Б9) и витамин Б12. Ние Ви препоръчваме нашия Активен Б-комплекс, който съдържа всички важни витамини от група Б с гарантирана ефикасност. 

Витамин Е 

Когато тялото Ви е подложено на оксидативен стрес, имунната Ви система отслабва. Известно е, че излагането на UV лъчение, замърсяването на въздуха, тютюнопушенето и употребата на алкохол причиняват оксидативен стрес и освобождаване на свободни радикали. Вече доста изследвания доказаха, че приемът на  Витамин Е може да намали значително нивата на стреса, който се оказва върху имунните клетки. Всеки път, когато вирус или друг патоген навлиза в нашия организъм, определен клас имунни клетки – Т клетките – започват да действат, разраствайки се бързо. Тъй като клетките се делят на всеки осем до дванадесет часа, са необходими няколко дни, за да се съберат достатъчно клетки, способни да победят инфекцията. Този имунен отговор обаче не работи, ако значителен оксидативен стрес уврежда Т-клетките и лишава тялото от способността за тяхното възстановяване. Именно тук може да бъде полезен Витамин Е, който действа като антиоксидант, защитавайки клетъчните мембрани на Т-клетките от увреждане. По този начин Витамин Е подпомага функцията на имунната система, като подсилва нейните защитни сили. 

Прочетете още „Какво се крие зад Вашата имунна система и как да я поддържате силна?” в нашия блог. А ние Ви желаем да бъдете здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *