10 причини, поради които жените трябва да приемат пробиотици

Всички казват, че пробиотиците са полезни и това наистина е така, защото те са живи микроорганизми, които живеят в червата на човека като добри бактерии, унищожаващи много от болестотворните организми. Пробиотиците поддържат цялостното здраве по много начини, но за съжаление има много неща, които могат да нарушат спокойствието в тази малка екосистема, особено при жените. Бактериалните инфекции, паразитите, хроничният стрес, излишната захар и преработените храни оказват отрицателен ефект. Както се досещате, антибиотиците са друг виновник. Въпреки че понякога е необходимо да ги приемаме, те не просто унищожават „лошите“ бактерии, но и „добрите”. Установено е, че един курс антибиотично лечение може да наруши баланса в чревната флора за повече от 12 месеца.

„Все още има много какво да се открие за пробиотиците, казва д-р Холи Такер от клиниката в Кливланд. Сигурно е обаче, че здравето на стомашно-чревния тракт (GI) може да играе важна роля в много от телесните функции. Различни заболявания, като тръгнем от сърдечно-съдовете и стигнем до онкологичните и автоимунните, могат да зависят от храната, която приемаме. Очевидно има сложно взаимодействие между храната и бактериите в червата, които след това си взаимодействат с други вещества и чревни хормони, които тялото произвежда.“

Въпреки че дисбалансът на чревната флора може да се случи при всеки човек, жените имат причини да се отнесат с по-голяма тревожност към това, тъй като при тях нивата на стрес са по-големи от тези при мъжете и е установено, че по-често приемат антибиотици. Освен това жените страдат от вагинални инфекции, които са пряко свързани с количествата добри бактерии. Да видим защо са полезни пробиотиците за жените.

  1. Подобряват плодовитостта
    Доброто съотношение на някои пробиотични щамове може да подобри възможността за забременяване при жените, сочат последните изследвания. Ако се опитвате да забременеете, обърнете специално внимание на щамовете от рода Lactobacillus, които най-добре кореспондират с женската репродуктивна система. Специалистите смятат, че пробиотиците могат да подобрят плодовитостта, тъй като поддържат баланса на вагиналната микрофлора при жените.
  2. Ограничават вагиналните инфекции
    Повече от 200 бактериални вида се откриват във вагиналната микрофлора на жените. Най-преобладаващите видове са от рода Lactobacillus и се срещат при 70% от жените с нормална вагинална флора. Затова при вагинални и гъбични инфекции специалистите препоръчват прием на пробиотици, съдържащи лактобацили. Такива щамове са Lactobacillus rhamnosus и Lactobacillus fermentum, които целенасочено работят в подкрепа на женското здраве. Те се съдържат в продукта ФемФлора Пробиотик формула за жени от Суонсън, където са включени и още щамове от рода Lactobacillus.
  3. Подобряват външния вид на кожата
    Пробиотиците за жени изчистват кожните проблеми. Техните ползи не се ограничават само до вътрешното здраве. Изследванията на Американската академия по дерматология установяват, че независимо дали се прилагат локално или се приемат през устата, пробиотиците могат потенциално да помогнат на пациенти с кожни проблеми като акне, розацея и екзема.
  4. Подобряват храносмилането.
    Добрите микроби в долния чревен тракт са отговорни за храносмилането на храната, а приемането на пробиотици може да подпомогне този процес. Пробиотиците могат да намалят усещането за тежест в корема, подуването и чувството за дискомфорт.
  5. Те пазят здравето на останалите органи
    Органите в тялото са свързани по начини, които дори не осъзнавате. Червата, за които пробиотиците помагат най-много, взаимодействат с мозъка и много други системи, обяснява д-р Такер. „Приемането на пробиотици е ключът за справянето с много различни заболявания, а не само с тези на стомашно-чревния тракт“, казва тя.
  6. Подкрепят чревното здраве
    Както вероятно знаете, пробиотиците се използват най-вече за поддържане на здравето на стомашно-чревния тракт. Така че, ако имате заболяване на стомашно-чревния тракт, приемането на пробиотик може да бъде изключително полезно за вас.
  7. Предотвратяват възпаления на уринарния тракт
    Между 40 и 60% от жените страдат от сравнително чести инфекции на пикочните пътища. Затова, ако сте една от тези жени, можете да опитате прием на пробиотици, които доказано намаляват честотата на инфекциите на уринарния тракт и неприятните симптоми, свързани с тези състояния.
  1. Подсилват имунитета
    Ако често се разболявате, пробиотиците може да са онзи стимулатор за имунната система, който Ви е нужен. Тъй като допълват добрите бактерии в организма, пробиотиците намаляват риска от вирусни инфекции и подсилват защитните сили на тялото, което увеличава способността си да произвежда важни за функциите му ензими.
  1. Възстановяват добрите бактерии
    Знаете, че антибиотиците могат да помогнат в борбата с бактериалните инфекции, но употребата им унищожава добрите бактерии в червата. Ето защо лекарите препоръчват да не приемате антибиотици, освен ако наистина не се нуждаете от тях. Ако се наложи прием, говорете с Вашия лекар за добавянето на пробиотици, които могат да възстановят полезните микроорганизми и да поддържат съотношението между добрите и лошите бактерии.
  2. Предотвратяват стомашното разстройство

Пробиотиците за жени предотвратяват стомашното разстройство особено при хората, които пътуват. Следващия път, когато приготвяте чантата си за пътуване, не забравяйте за пробиотика. Потърсете такъв, който съдържа Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus sporogenes, Bifidophilus bifidum и Sacchromyces boulardii, за да предотвратите появата на стомашно разстройство.

Прочетете повече за пробиотиците в нашия блог. Ще бъдем щастливи, ако сме Ви помогнали с актуална и полезна информация.

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *