7 научнообосновани ползи от приема на Селен


Селенът е един от основните минерали, важни за здравето, което означава, че той трябва непременно да присъства във Вашата диета. Съдържа се в бразилските орехи, яйцата, пилешкото месо и морските дарове, но количеството му в храната зависи в голяма степен от богатството на почвата. Поради тази причина селенът, който приемаме, може да бъде в много малки и недостатъчни количества, тъй като почвите днес са бедни на микроелементи. Ето защо можете да намерите Селена и като хранителна добавка. Този минерал поддържа много от телесните процеси, включително имунната система и когнитивната функция. Селенът допринася за метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза и синтеза на ДНК и помага за предпазване от окислителни увреждания и инфекции.

В тази статия ще Ви запознаем със седемте научнопризнати ползи, които Селенът оказва върху човешкия организъм.

  1. Подсилва имунната система
    Имунната Ви система поддържа здравето на цялото Ви тяло, като идентифицира и се бори с потенциалните заплахи – бактерии, вируси и паразити. Селенът играе важна роля за имунитета. Като силен антиоксидант, той ограничава оксидативния стрес в тялото Ви, което намалява възпалението и повишава имунитета. Проучванията показват, че високите нива на Селен в кръвта засилват имунния отговор. От друга страна, показателно е, че дефицитът на Селен уврежда функциите на имунните клетки и може да доведе до по-бавен имунен отговор. Добавките със Селен могат да подобрят значително състоянието при хората, заразени с различни вирусни заболявания и грип.
  2. Действа като мощен антиоксидант
    Антиоксидантите са съединения, които се съдържат в някои храни и които предотвратяват увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са странични продукти на физиологичните процеси, като метаболизма например, които се образуват в тялото ни ежедневно. Свободните радикали застрашават здравето тогава, когато са в излишни количества. Тютюнопушенето, алкохолът и стресът могат допълнително да увеличат опасните нива в организма, а това води до оксидативен стрес, който уврежда здравите клетки. Оксидативният стрес се свързва с отключването на някои хронични заболявания, като болестта на Алцхаймер, и може да доведе до сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Антиоксидативните свойства на Селена намаляват оксидативния стрес, като конкролират нивата на свободните радикали.
  3. Може да намали риска от някои видове рак
    В допълнение към ограничаването на оксидативния стрес, Селенът може да намали риска от някои видове рак. Това се дължи на способността на Селена да намалява увреждането на ДНК, да засилва имунната система и да унищожава раковите клетки. Преглед на 69 проучвания, включващи над 350 000 души, установи, че високите нива на Селен в кръвта намалява риска от някои видове рак, включително рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво и простатата.
  4. Може да предпазва от сърдечни заболявания
    Диета, богата на Селен, може да Ви помогне да запазите сърцето си здраво, тъй като ниските нива на Селен са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Анализ на 25 наблюдателни проучвания показва, че 50% увеличение на нивата на Селен в кръвта намалява риска от сърдечно-съдово заболяване с 24%. Селенът може също да понижи маркерите на възпалението в тялото Ви – един от основните рискови фактори за сърдечните заболявания. Преглед на 16 контролирани проучвания, включващи над 433 000 души със сърдечно заболяване, показва, че приемането на добавки със Селен намалява нивата на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP). Освен това, Селенът повишава нивата на мощния антиоксидант глутатион пероксидаза. Това показва, че този минерал може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес в тялото Ви. Оксидативният стрес и възпалението повишават риска от атеросклероза и натрупване на плака в артериите. Атеросклерозата може да доведе до опасни здравословни проблеми като инсулти и сърдечни пристъпи. Включването на добавки със Селен към диетата Ви е чудесен начин да сведете нивата на оксидативния стрес и възпалението до минимум.
  5. Намалява риска от умствени увреждания
    Болестта на Алцхаймер е сериозно заболяване, което причинява загуба на паметта и се отразява негативно на мисленето и поведението. Алцхаймер е шестата водеща причина за смърт в Съединените щати. Броят на хората с тази болест нараства в световен мащаб и поради тази причина все повече се обръща внимание на средствата, които могат да намалят този риск. Счита се, че оксидативният стрес участва както в появата, така и в прогресирането на неврологичните заболявания като болестта на Паркинсон, множествената склероза и болестта на Алцхаймер. Няколко проучвания показват, че пациентите с болестта на Алцхаймер имат по-ниски нива на Селен в кръвта. Добавянето на Селен може значително да подобри мозъчната функция при хората с когнитивни увреждания.
  6. Поддържа здравето на щитовидната жлеза
    Селенът е важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза и я предпазва от оксидативно увреждане. Всъщност тъканта на щитовидната жлеза съдържа по-голямо количество Селен в сравнение с всеки друг орган в човешкото тяло. Този мощен минерал освен това играе съществена роля в производството на тиреоидни хормони. Щитовидната жлеза регулира метаболизма и контролира растежа и развитието. Ето защо нейното здраве е важно за цялостното здраве на човека. Дефицитът на Селен може да увеличи риска от Хашимото – вид хипотиреоидизъм, при който имунната система атакува щитовидната жлеза. Наблюдателно проучване, включващо над 6 000 души, установи, че ниските серумни нива на Селена повишават риска от автоимунен тиреоидит и хипотиреоидизъм.
  7. Може да намали сиптомите при страдащите от астма
    Астмата е хронично заболяване, което засяга дихателните пътища, които пренасят въздух във и извън белите дробове. Тези дихателни пътища се възпаляват и започват да се стесняват, причинявайки симптоми като хрипове, задух, стягане в гърдите и кашлица. Астмата е свързана с повишени нива на оксидативен стрес и възпаление в организма. Поради способността на Селена да намалява възпалението, някои изследвания предполагат, че този минерал може да помогне за намаляване на симптомите при хората с астма, които доказано имат по-ниски нива на Селен в кръвта. Чрез научни проучвания е установено, че добавянето на 200 mcg Селен на ден намалява употребата на кортикостероидните лекарства при астматиците.
    Вече научихте повече за свойствата на Селена. Вижте и кои други статии могат да Ви бъдат полезни, ако искате да подобрите имунната си защита: В сезона на грипа – кои витамини подсилват имунната система?, 20 витамини и добавки за имунитета.

1 коментар за “7 научнообосновани ползи от приема на Селен”

  1. Асен Василев Малинов

    МНОГО ДОБЪР АНАЛИЗ, НА РАЗБИРАЕМ ЕЗИК!КАТО ЛЕКАР ВИ ПРИВЕТСТВАМ!
    ФЕН СЪМ НА ВАШИТЕ ПРЕПАРАТИ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *