Как да поддържате здравето на простатата си с натурални средства?

Простатата е жлеза с размерите на кестен, която тежи само 30 грама и е част от мъжката репродуктивна система. Освен че участва в производството на семенната течност и отговаря за плодовитостта на мъжа, в простатата се извършва трансформацията на мъжкия полов хормон тестостерон в биологично активната форма DHT, дихидротестостерон, който отговаря за развитието на някои типични мъжки полови белези. Грижата за здравето на простатата е от важно значение за мъжката сексуалност и потентност, както и за способността за създаване на поколение. Тази жлеза може да бъде засегната по няколко начина:

Простатит. Това е възпаление, което често се причинява от инфекции и изисква антибиотично лечение.

Увеличена простата. Нарича се още доброкачествена простатна хиперплазия и много често се открива при мъжете над 50 години. Изразява се в необичайно размножаване на клетките на тази жлеза, което увеличава нейния размер. Обикновено се проявява със затруднено уриниране и нарушена сексуална функция.

Рак на простатата. Това е най-честата форма на рак при мъжете, но вече има много съвременни успешни методи за лечението му.
Съществуват различни природни средства, които са се доказали с времето, че успешно могат да подпомогнат здравето на простатата. В тази статия ще ги разгледаме.

  1. Пигеум (екстракт от африканска слива). Пигеумът е африканско растение, което съдържа много ценни за здравето вещества, сред които полезни мастни киселини и стероли (като бета-ситостерол). Тези съединения притежават силен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект върху урогениталния тракт. Изследванията показват, че приемът на 100 до 200 мг екстракт от пигеум дневно може да помогне за намаляване на симптомите при увеличена простата. Пигеумът действа ефективно при: нощно уриниране (никтурия); често уриниране; инконтиненция (неволно и неволево изпускане на урина); болка; възпаление. Доскоро се смяташе, че екстрактът от това растение действа само симптоматично, но по-новите проучвания показват, че то може и да лекува заболявания на простатата, както и да предотврати появата на доброкачествената простатна хиперплазия.
  2. Сау палмето
    Сау палмето е вид палмово дърво, което расте по топлото югоизточното крайбрежие на САЩ. Още индианците са открили полезните свойства на това растение. Съвременните изследвания установяват, че сау палмето съдържа антиоксидантите епикатехин и метил галат – две съединения, които предотвратяват увреждането на клетките, намаляват възпалението и предпазват от хронични заболявания. Приемът на сау палмето може да подобри здравето на уринарния тракт и да потисне симптомите, свързващи се с доброкачествената простатна хиперплазия като често уриниране или затруднено уриниране. Според проведени изследвания, сау палмето потиска размножаването на раковите клетки в простатата, както и спомага за овладяването на възпалителните процеси, причинени от инфекции. Освен това тази билка е естествено средство за увеличаване на нивата на тестостерона при мъжете, което от своя страна благоприятства настроението, физическата активност и сексуалното желание. Нивата на тестостерона намаляват с възрастта и могат да доведат до известно неразположение, включително и до проблеми със сърцето. Сау палмето на Суонсън действа, като забавя активността на 5α-R – ензим, отговорен за превръщането на тестостерона в дихидротестостерон (DHT). Дихидротестостеронът е друг полов хормон. Като намалява неговите нива, сау палмето подпомага запазването на нивата на тестостерон в организма.
  3. Бета-ситостерол
    Бета-ситостеролът е вещество, което се съдържа в някои растения. Специалистите го наричат „естерен растителен стерол“. Предлага се и като хранителна добавка и се използва най-често за понижаване на нивата на холестерола и за подобряване на симптомите на увеличена простата. Бета-ситостеролът действа ефикасно при простатит, може да облекчи болката и да реши проблемите с уринирането, които възникват в следствие на увеличаването на простатата. Това растително съединение намалява отока и възпалението, а проведени изследвания установяват, че приемът на бета-ситостерол отстранява количеството на урината, която обикновено са задържа в пикочния мехур при простатна хиперплазия.
  4. Ликопен
    Ликопенът е естествено съединение, пигмент, който се съдържа в яркочервените плодове и зеленчуци като доматите, динята и грейпфрута. Ликопенът е много силен антиоксидант, който благоприятства здравето по много начини. Неговият прием защитава от вредното въздействие на слънцето, поддържа нормалната функция на сърцето и намалява риска от някои видове рак. Проведени изследвания показват, че ликопенът може да намали от 30 до 40% риска от рак на простатата. Това негово действие се дължи на способността му да понижава простатно-специфичния антиген (PSA), който се свързва с възпалението на простатата, нейното уголемяване и възникването на карциномни изменения.
  5. Масло от тиквено семе
    Според проучване от 2014 г., самостоятелният прием на масло от тиквено семе, както и комбинирането му с екстракт от сау палмето, може да намали неприятните симптоми при доброкачествена простатна хиперплазия. Изследователите правят заключението, че маслото от тиквено семе е безопасен и алтернативен начин за нейното лечение. Едно от обясненията е, че дихидротестостеронът, мощен метаболит на тестостерона, се натрупва в простатата и предизвиква нейния неоконтролиран растеж. Фитохимикалите в тиквеното семе могат да намалят ефектите на дихидротестостерона върху простатата. Те могат също да блокират превръщането на тестостерона в дихидротестостерон.
  6. Цинк
    Цинкът на Swanson е от решаващо значение за нормалната функция на простатата. Здравата и нормално функционираща простата съдържа цинк в най-голяма степен в сравнение с всички останали органи в човешкия организъм. Резултати от проучване от 2011 г. показва, че злокачествената тъкан на простатата съдържа значително по-малко цинк от този, който се открива в здравата тъкан. Цинкът може да се приема самостоятелно като хранителна добавка, но може да се набави и от маслото от тиквено семе, което е много богато на този минерал.
  7. Мака
    Мака (Lepidium meyenii) е билка, която произхожда от Перу, и е наричана още перуански женшен. Нейният корен традиционно се използва за подобряване на плодовитостта, сексуалното желание, енергията и издръжливостта. Коренът от мака на Суонсън е изключително богат на ценни за здравето витамини и минерали, сред които желязо, калий и витамин В6. Той съдържа още и много полезни растителни съединения, включително глюкозинолати и полифеноли. Глюкозинолатите благоприятстват здравето на простатата, като намаляват нейния размер и я предпазват от рак.
  8. Корен от коприва
    Екстрактът от корен от коприва (Urtica dioica) се използва широко за лечение на уголемена простата. Повече от 20 клинични проучвания показват, че прилаган самостоятелно или в комбинация с други билкови екстракти, коренът от коприва на Swanson премахва неприятните симптоми при доброкачествена простатна хиперплазия и простатит. Европейската научна кооперация по фитотерапия препоръчва използването на тази билка специално за облекчаване на проблемите с уринирането, които се появяват при увеличена простата.

    Грижата за мъжкото здраве е от първостепенно значение за доброто настроение и самочувствие на мъжа, както и за неговата работоспособност и издръжливост. Прочетете още в нашия блог кои са едни от най-важните витамини и добавки за всеки мъж над 50-годишна възраст и бъдете винаги в отлична форма!

    Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *