Топ 10 витамини и добавки за мъже над 50 години

С напредването на възрастта тялото неминуемо търпи промени и те се случват дори и когато полагаме всички усилия да живеем здравословно, да спортуваме и да избягваме стресовите ситуации. Всеки мъж над 50 години изпитва такива промени и те могат да варират от спадове в биохимичните процеси до проблеми със съня. Възрастта изправя здравето пред много предизвикателства, но голяма част от тях могат да бъдат овладени с балансирана и добре преценена диета. Редица основни хранители вещества могат да Ви помогнат в борбата със стареенето, но за тази цел трябва ги познавате. Ако сте мъж над 50 години е препоръчително да приемате хранителни добавки, с които да поддържате имунната си защита, нивата на енергията, здравето на сърдечно-съдовата система, сексуалното здраве и др. В тази статия ще разгледаме 10 от тези най-важни добавки. Имайте предвид, че това е само ориентировъчна извадка, като всяка една програма трябва да бъде съобразена и с индивидуалните Ви нужди.

  1. Магнезий за здравето на мозъка и сърцето

Липсата на Магнезий може да доведе до множество неприятни симптоми, тъй като този минерал участва в стотици биохимични процеси в цялото тяло – от производството на енергия до регулирането на кръвното налягане и укрепването на костите. Магнезият също така улеснява транспортирането на Калция през клетъчните мембрани, което е жизненоважно за здравословното функциониране на нервите, мускулите и сърцето. Ако консумирате всекидневно много пресни плодове и зеленчуци, Вие можете да си набавите някакво количество Магнезий, но то няма да бъде достатъчно. Причината е в това, че растенията днес нямат достатъчно запаси от Магнезий, тъй като почвите са прекалено експлоатирани и не са достатъчно богати на минерали. В резултат на това около две трети от хората в развитите страни не получават достатъчно Магнезий. Освен това, когато сме подложени на стрес или сме тревожни, нашите клетки губят Магнезий, което задълбочава проблемите, тъй като ниските му нива увеличават още повече тревожността и стреса. Допълнителният прием на Магнезий, освен всичко изброено досега, може да насърчи и пълноценния нощен сън. Магнезият подпомага правилното функциониране на ГАБА рецепторите, които регулират „изключването” на ума през нощта, за да можете да спите непробудно. Прочетете повече в нашия блог за различните форми на Магнезий, магнезиевия дефицит и как точно този минерал подпомага съня.

2. Витамин Д за здравето на костите

Научните изследвания непрекъснато показват колко важен за човешкото здраве е Витамин Д, но въпреки това много хора не получават нужното количество от него. Възрастните са изложени на още по-голям риск от дефицит, защото, както знаете, Витамин Д се синтезира по естествен начин, когато се излагаме на слънце, но при застаряващата кожа този синтез не е достатъчен, за да задоволи нужните на организма. Освен това възрастните хора не прекарват толкова много време на открито. Витамин Д е важен за здравето на костите, за имунната функция и нервната система. Без достатъчно Витамин Д тялото ни няма да абсорбира нужното количество Калций и ще започне да го извлича от костите, което от своя страна ги поставя в риск от счупвания и травми. Вижте всички продукти с Витамин Д, които предлагаме. Прочетете повече в нашия блог за разликата между Витамин Д2 и Витамин Д3.

3. Омега-3 мастни киселини за здравето на сърцето и мозъка

Рибеното масло съдържа две важни Омега-3 мастни киселини – ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Те са изключително важни за здравето на сърцето, тъй като подпомагат регулирането на кръвното налягане и намаляват нивата на триглицеридите в кръвта, с което понижават риска от запушване на артериите, инфаркт и инсулт. Но това съвсем не изчерпва техните ползи. Омега-3 мастните киселини поддържат здравето на човека по много начини. Те подпомагат здравето на очите, костите, кожата, а освен това насърчават пълноценния нощен сън и подобряват настроението. Тлъстите риби като сьомга и скумрия съдържат Омега-3 мастни киселини, но трябва да консумирате ежедневно достатъчно количество от тях, което е трудно осъществимо. Можете да приемате и Омега-3 под формата на хранителни добавки, за да сте сигурни, че давате достатъчно добро ниво от тези полезни вещества на организма си. Изпробвайте нашето Рибено масло с вкус на лимон.

4. Витамин Б12 за повече енергия и по-добра памет

С напредването на възрастта се появяват проблеми с храносмилането, което затруднява извличането на Витамин Б12 от храната, която приемаме. А е много важно, особено след като сме навършили 50, да приемаме достатъчно количество от този витамин. Витамин Б12 намалява нивата на хомоцистеин в кръвта – това е аминокиселина, чиито високи нива се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания. Б12 освен това подкрепя здравето на костите, намалява риска от макулна дегенерация и насърчава производството на енергия. Приемът му може да увеличи значително Вашата работоспособност и физическа издръжливост. Но има една област на здравето, която става все по-важна с напредването на възрастта, и това е когнитивното здраве. Б12 е особено важен за мозъчната дейност и може да намали риска от мозъчна атрофия и загуба на памет.

5. Пробиотици за здравето на храносмилателната система и имунитета

Вече споменахме за промените, които настъпват с храносмилателната ни система с възрастта. Но знаете ли, че от здравето на стомашно-чревния Ви тракт зависи и общото здраве на организма Ви? Голяма част от имунната система се намира в червата, а храносмилателният процес осигурява всички градивни елементи, които са ни необходими. Затова е важно да се поддържа баланса на стомашно-чревния тракт и това може да стане с прием на пробиотици. Това са живи микроорганизми, които увеличават количеството на добрите бактерии в червата. Изследванията показват, че пробиотиците могат също така да подобрят психическото здраве. Те намаляват неприятните симптоми при тревожност и депресия и насърчават способността за запаметяване и концентрация. Освен че укрепват организма и подсилват имунната защита, тези живи микроорганизми се грижат и за сърцето, като намаляват нивата на лошия холестерол и подпомагат регулирането на кръвното налягане.

6. Аминокиселини за здравето на мускулите

Много хора мислят, че аминокиселините са единствено и само фитнес добавки. Но те са много повече от това. Наричат ги градивните елементи на живота. Нашите клетки, мускули и тъкани се нуждаят непрекъснато от тях, за да останат здрави. Аминокиселините изграждат протеините, които от своя страна катализират всички реакции в живите клетки и контролират почти целия клетъчен процес. Една много важна тяхна роля е, че подпомагат отделянето на хормона на растежа, който по естествен начин намалява с възрастта. Този спад води до промени в целия организъм и се свързва с намалена мускулна сила и по-малко телесни мазнини. Специално за мъжете над 50 препоръчваме три аминокиселини – аргинин, орнитин и глутамин. Л-аргининът подпомага възстановяването на мускулите, зарежда тялото с енергия и подпомага притока на кръв, с което транспортира повече кислород и хранителни вещества до клетките. Л-орнитинът спомага за отстраняването на излишния азот и амоняк от организма. Високите нива на тези вещества могат да доведат до редица здравословни проблеми. Л-глутаминът притежава уникалната способност да преминава през кръвно-мозъчната бариера и поддържа здравето на мозъка, като същевременно укрепва и подсилва мускулите.

7. CoQ10 за здравето на сърцето и повече енергия

Коензим Q10 (CoQ10) е хранително вещество, което е от съществено значение за здравето на сърцето и клетъчната енергия. Тялото Ви произвежда част от него по естествен начин, но това производство намалява постепенно с възрастта. Ниските нива на CoQ10 могат да предизвикат проблеми със сърдечно-съдовата система и ние Ви препоръчваме да го приемате като хранителна добавка, за да не допускате неговия дефицит. CoQ10 се препоръчва особено много на хората, които приемат така наречените статини – това са вещества за намаляване на нивата на холестерола, които обаче могат да доведат до разрушаване на мускулните клетки. CoQ10 може да намали страничните ефекти от приема на статини и да подпомогне здравето на мускулите.

Има два вида добавки с CoQ10 – Убихинол и Убиквинол. Убихинолът е активната форма на CoQ10, която тялото Ви използва, но тялото Ви превръща Убихинона в Убиквинол. Изследователите твърдят, че с възрастта тялото загубва постепенно способността си да извършва това преобразуване. Затова за хората над 50 се препоръчва да приемат добавки с Убиквинол. Научете повече за CoQ10 в нашия блог.

8. Добавки за здравето на ставите

Когато сме млади, активността за нас не е проблем. Но с годините физическите ни възможности започват малко по малко да отслабват. За да бъдем активни и да не губим форма, е важно да се грижим адекватно за здравето на нашите стави. Комбинираната формула с Глюкозамин и Хондроитин е чудесен начин да подобрите своите мобилни показатели. Тези две вещества забавят разпадането на хрущяла, което се случва неминуемо с напредването на възрастта. Научете повече за Глюкозамина в нашия блог. Друг важен хранителен елемент е МСМ, който възстановява функцията на ставите. Вижте повече в статията: „Ползите от МСМ: За здравето на ставите и повече”.

9. Сау Палмето за здравето на простатата

Много мъже знаят, че трябва да обърнат особено внимание на здравето на простатата. Нейното уголемяване с възрастта е естествен процес, а това може да окаже натиск върху пикочния мехур и да създаде проблеми както с уринирането, така и със сексуалната функция. Едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да започнете прием на добавки със Сау Палмето. Това е билка, която е източник на мастни киселини и растителни стероли, които благоприятстват здравето на простатата, улесняват уринирането и поддържат сексуалната функция.

10. Алфа липоева киселина

Алфа липоевата киселина (АЛК) ще Ви помогне да се почувствате млади и изпълнени с жизнени сили. Това е антиоксидантна мастна киселина, която се произвежда естествено в човешкия организъм и се среща в някои храни като червеното месо, черния дроб, маята и в определени плодове и зеленчуци. Наричат я „универсален антиоксидант“, защото Алфа-липоевата киселина е разтворима както във вода, така и в мазнини. Според изследователите, типичната западна диета не съдържа достатъчно АЛК и единственият начин да си я набавим в нужните количества е, като я приемаме под формата на хранителна добавка. Проучванията показват, че Алфа-липоевата киселина помага за регенерирането на други антиоксиданти, включително Витамин Ц, Витамин Е и Глутатион, и може да поддържа здравето на сърцето, черния дроб, кожата и енергийния метаболизъм – все области, които биват засегнати от процесите на стареене.
Не забравяйте също така, че възрастта е и рисков фактор за различни видове вирусни инфекции. Погрижете се за Вашия имунитет, като включите в ежедневната си програма витамини и добавки, които подсилват защитната функция на организма. Прочетете в нашия блог кои са най-добрите витамини за защита от вируси. Научете също така повече за Цинка и Селена – два минерала, които ни правят по-устойчиви и укрепват имунната система. А ние Ви желаем да сте здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *