Контролирането на хомоцистеина намалява риска от тромбози

Хомоцистеинът е аминокиселина, която се произвежда по естествен път в човешкото тяло при разграждането на протеините. В кръвния поток след тези процеси трябва да остане много малко хомоцистеин и това се счита за нормално състояние. Небалансираните му нива могат да бъдат знак за недостиг на специфични витамини, както и да увеличат риска от развитието на определени заболявания. Високото ниво на хомоцистеин, наричано още хиперхомоцистеинемия, може да доведе до увреждане на артериите, атеросклероза (втвърдяване на артериите), както и до образуване на кръвни съсиреци и тромби в кръвоносните съдове. Тромбозата е потенциална и сериозна опасност за човешкото здраве, може да причини инфаркт или инсулт, затова поддържането на хомоцистеина в нормални граници е важно за здравето на сърдечно-съдовата система и за цялостното здраве на човешкия организъм.

Кои нива на хомоцистеина се считат за високи?

Някои специалисти смятат, че нивата на хомоцистеина не могат да бъдат постоянна величина при всички хора, но въпреки това за нормално състояние се счита, ако те са по-малко от 13 микромола/литър (μmol/L). За умерено високи са приети нивата между 13–60 μmol/L, а тези между 60–100 μmol/L се определят като силно повишени. Според последния преглед на проучвания, публикуван в списание Nutrition and Metabolism Trusted Source, високият хомоцистеин може да увеличава риска от развитието на някои заболявания, без да ги причинява със сигурност.

Хомоцистеинът обикновено се превръща в други аминокиселини в организма, като за тази трансформация помагат витамините от група В. Повечето хора, които имат високо ниво на хомоцистеин, страдат от дефицит на фолиева киселина, витамин В6 или витамин В12. Допълнителният прием на тези витамини често помага за балансирането на хомоцистеина, а симптомите за техния недостиг са следните:
• слабост
• виене на свят
• рани в устата или езика
• изтръпване в краката и ръцете
• умора
• бледа кожа

Кога да се тествате?

Лекарят може да Ви препоръча да изследвате нивата си на хомоцистеин, ако показвате признаци на дефицит на витамин В6, В12 или фолиева киселина, както и при повишен риск от сърдечни заболявания или инсулт.

Как можете да понижите високото ниво на хомоцистеина?

  1. Фолиева киселина
    Приемането на повече плодове и зеленчуци може да понижи нивото на хомоцистеина. Зелените листни храни като спанака и магданоза са добри източници на фолиева киселина, която може да се набави и чрез прием на хранителни добавки. Магданозът също се предлага като хранителна добавка от Swanson. Припомнете си каква е разликата между фолата и фолиевата киселина в нашия блог.
  2. Витамини В6 и B12
    Може да се наложи да увеличите количеството на витамин В6 във вашата диета. Той се съдържа в картофите, бананите, пилешкото месо, нахута и др, а можете да си го набавите и чрез прием на „Баланс В-комплекс” от Суонсън. Витамин В12 се съдържа в млечните продукти, черния дроб, говеждото месо, някои видове риби и др, а също и в продуктите с В-комплекс. Защо В витамините на толкова необходими на нашето тяло? Припомнете си в нашия блог.
  3. Триметилглицин
    Триметилглицинът (TMG), известен също като бетаин, е вещество, което може да се открие в растения като цвеклото и спанака, а също така се произвежда и от черния дроб. То играе важна роля в метилирането – процес, който участва в синтеза на мелатонин, коензим Q10 и невротрансмитерите допамин и серотонин. Няколко проучвания показват, че допълнителният прием на триметилглицин може значително да понижи нивата на хомоцистеина. Освен това TMG е проучен за способността си да въздейства положително върху физическата работоспособност, силата, енергията и мускулния растеж.
  4. Таурин
    Тауринът е органично съединение, което се открива в животинските продукти, и притежава разнообразни ползи за здравето. Тауринът преминава през кръвно-мозъчната бариера, потиска тревожността и действа като антиоксидант в мозъка, предпазвайки го от различни вредни вещества, включително олово и кадмий. Доказано е също, че приемът му може да понижи плазмените нива на хомоцистеина.
  5. Формула за поддържане на хомоцистеина от Суонсън
    Суонсън предлага специална формула за поддържане на хомоцистеина. Това е продукт, който обединява действието на витамините В6 и В12, фолиева киселина и триметилглицин, за да защити сърдечно-съдовата система от високите нива на хомоцистеина.
    Здравето за сърцето е комплексна грижа и предполага както активен начин на живот, така и балансирано хранене, което да поддържа нормалното кръвно налягане. Прочетете какъв е препоръчителният хранителен режим за здраво сърце в нашия блог, а ние ви желаем да бъдете винаги в отлична форма и пълни с енергия.

    Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *