Птеростилбен и неговите ползи за здравето

През последните години различни проучвания установиха, че храните, богати на полифеноли, предпазват от заболявания, свързани с възрастта като атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, хипертония и др. Ресвератролът и птеростилбенът са два основни полифенола, които се срещат в гроздето и боровинките. Основните им ползи за здравето са насочени към забавянето на стареенето. И ресвератролът, и птеростилбенът могат да модулират процесите на стареене, особено окислителното увреждане и възпалението.

В нашия блог можете да прочетете повече за ресвератрола, а в настоящата статия ще разгледаме специфичните свойства на птеростилбенът, тъй като неговото действие се насочва към различни от ресвератрола области. Поради това и той се предлага като отделна хранителна добавка.

Какво е птеростилбен?
Птеростилбен е антиоксидантен полифенол от естествен произход, който се открива в някои растения и ядки, включително в бадемите и фъстъците. В особено големи количества присъства в гроздето и боровинките. Среща се и под наименованието „драконова кръв”, а заради силните му ползи за здравето бива наричан още „извор на младостта”.

Какви са свойствата на птеростилбен?
Научните изследвания подкрепят с факти полезните свойства на боровинките и гроздето и се съсредоточават в последните години върху едно от активните вещества в тях, а именно полифенолът птеростилбен. Установено е, че той притежава силни противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства, които подобряват функцията на нормалните клетки в организма. Да разгледаме конкретно полезното му действие.

Здраве на сърцето
Белодробното сърдечно заболяване или пулмонале е състояние, при което дясната страна на сърцето е увеличена, което води до необичаен сърдечен ритъм, хрипове, обезцветена кожа и др. В проведено проучване птеростилбен показва способности да възстановява нормалния антиоксидантен баланс и да намалява симптомите на пулмонале на сърцето. В резултат сърдечните клетки и тъкани подобряват антиоксидантния си отговор при окислително увреждане. Птеростилбенът на Суонсън може да бъде защитно средство срещу съдово увреждане при хора с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Психично здраве
Птеростилбен може да намали тревожността и да подобри настроението. Установено е, че тази естествена съставка повишава нивата на допамина и подобрява умствените способности. Лабораторните проучвания показват, че работната памет се подобрява, когато в хипокампуса на мозъка се съдържат високи нива птеростилбен. Едновременно с това се насърчава растежа на нови клетки в хипокампуса, което е важно за стабилното емоционално състояние. Птеростилбенът също така подобрява функцията на мозъка и когнитивните способности, като намалява ефектите на стареене върху този важен за всички човешки дейности орган.

Регулиране на кръвната захар
Клетъчни изследвания показват, че птеростилбен може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност. Това вещество блокира превръщането на захарите в мазнини и предотвратява размножаването на мастните клетки. Птеростилбен от Суонсън може също да промени състава на чревната флора и да увеличи колониите от бактерии, които подпомагат смилането на храната. Това важи особено за Akkermansia muciniphila, вид бактерии, които изглежда предотвратяват затлъстяването и диабета. A. muciniphila в последните години е във фокуса на изследователите, занимаващи се пробиотични изследвания. Бъдещите проучвания ще изяснят по какъв точно начин птеростилбен поддържа растежа на този вид полезни бактерии.

Защита на клетките
Птеростилбен намалява оксидативния стрес (OS), както и производството на реактивни кислородни видове (ROS), които могат да бъдат причина за някои от болестните процеси в човешкото тяло. Нарастващите нива на затлъстяване и лошото хранене са два от основните фактори за рака на гърдата при жените. Няколко проучвания показват, че птеростилбен може да има ползи в профилактиката на това заболяване, тъй като променя клетъчната окислителна активност.

Стареене
Много проучвания разкриват благоприятните ефекти на птеростилбена срещу процесите на стареене. Това негово действие е свързано със способността му да намалява оксидативния стрес. Проведените изследвания доказват, че птеростилбен регулира мощните антиоксидантни ензими в клетките като супероксид дисмутаза, каталаза, глутатион пероксидаза и глутатион редуктаза (R). Повишаването на собствените вътрешни антиоксидантни защитни механизми на тялото е много по-ефективно антиейдж средство.

Птеростилбенът от Swanson може също така да намали възпалението, свързано със стареенето, като задейства различни механизми в тялото, за да блокира възпалителните съединения. Същевременно с това се подобрява възстановяването на ДНК.

Птеростилбенът, освен всичко изброено до момента, усилва процеса, който изчиства клетъчните отпадъци, натрупващите се в клетките. Това е също един от важните фактори, които го превръщат в мощно противостареещо средство.

Прочетете повече в нашия блог и за друг вид полифенолни съединения от естествен произход, а именно биофлавоноидите. Бъдете в отлична форма всеки ден, а ние ще се грижим за това да бъдете добре осведомени за най-новото от света на здравето.

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *