Биофлавоноиди – видове и ползите им за здравето

Биофлавоноиди е общ термин, който се използва за наименование на биологично активни растителни полифенолни съединения, известни като флавоноиди. Открити са за първи път през 1936 г. от Нобеловия лауреат Алберт Сент-Дьорги, който първоначално ги означава с обобщаващото име „витамин Р“. Оттогава досега хиляди биофлавоноиди са идентифицирани и класифицирани според различната си химическа структура. Някои от тях, които са с изявени полезни свойства, се използват в медицината и могат да се открият под формата на хранителни добавки – самостоятелно или в комбинирани формули. Те са важна част от правилното хранене, защото притежават силно антиоксидантно действие.

Кои са източниците на биофлавоноиди?

Биофлавоноидите се съдържат основно в плодовете и зеленчуците, както и в храни като тъмния шоколад и виното. Те притежават силно антиоксидантно действие и блокират разрушителната сила на свободните радикали. Смята се, че уврежданията, причинени от свободните радикали, са отговорни за много заболявания, включително онкологични. За да бъде в добро здраве, човешкият организъм се нуждае не просто от антиоксиданти, но от различни видове, тъй като всеки антиоксидант действа по различен начин, в различни области на тялото и върху различни органи. Лутеинът и зеаксантинът например защитават предимно здравето на очите. Припомнете си за тяхното действие в нашия блог в статията „Лутеин и зеаксантин за здравето на очите“.

Какви са ползите от биофлавоноидите?

Приемани самостоятелно, биофлавоноидите увеличават активирането на имунната защита, подпомагат кръвообращението и благоприятстват лечението на някои заболявания като артрит, различни видове алергии и възпалителни състояния. Антиоксидантната им сила е добре проучена и описана в различни изследвания, от които става ясно, че:

  • Флавоноидите възпрепятстват ензимите, които създават свободните радикали в тялото, което потиска образуването на реактивни кислородни видове (ROS).
  • Флавоноидите изчистват свободните радикали, което означава, че деактивират действието на тези лоши молекули, преди те да са успели да увредят клетките.
  • Флавоноидите увеличават антиоксидантните защитни сили в организма.
    Освен че са вид антиоксиданти, които могат да противодействат на свободните радикали, биофлавоноидите могат да повлияят и върху транспортирането, активността и по-доброто усвояване на други, по-мощни антиоксиданти като витамин С. Добре проучени за тези свои свойства са цитрусовите биофлавоноиди, които се извличат по естествен път от цитрусовите плодове.

Цитрусовите биофлавоноиди и тяхното действие

Основните биофлавоноиди, открити в цитрусовите плодове, са: диосмин, диосметин, хесперидин, нарингин, нарингенин, нарирутин, неохесперидин, нобилетин, тангеретин, кверцетин, рутин, ериодициол и ериоцитрин. Обикновено в природата витамин С винаги се среща в комбинация с биофлавоноиди и това не е случайно. Тези растителни съединения влизат в досег с витамин С, като усилват антиоксидантните му свойства, подобряват неговата ефективност и увеличават степента на абсорбцията му в тялото. Витамин С в комбинация с биофлавоноиди стимулира производството на колаген, с което укрепва съединителната тъкан, насърчава гъвкавостта на кръвоносните съдове и по този начин намалява уврежданията основно върху сърдечно-съдовата система, очите и мозъка. Затова се предлагат хранителни добавки от Суонсън, които комбинират витамин С с биофлавоноиди. Някои изследователи смятат, че ползите, приписвани единствено на витамин С в миналото, всъщност може да се дължат на комбинираното действие на витамин С и специфични биофлавоноиди. Някои от тези комбинирани ефекти включват:

• Намален риск от сърдечни заболявания.
• Намален риск от някои видове рак.
• Намаляване на негативните ефекти, причинени от стареенето.
• Защита срещу инфекции.
• Подобряване на здравината на кръвоносните съдове.
• Подобрено кръвообращение.
• Намален холестерол в кръвта.
• Подобрена чернодробна функция.

Проучвания върху отделни видове биофлавоноиди

Действието на някои биофлавоноиди е добре проучено и описано. В следващите редове ще разгледаме основните от тях.

Кверцетин. Силата на кверцетина се състои в способността му да стабилизира мембраните на клетките, които освобождават хистамин – съединение, участващо в алергичните и възпалителните реакции. Съдържащ се предимно в елдата и цитрусовите плодове, кверцетинът се предлага и като самостоятелна хранителна добавка от Swanson. Неговият прием може да помогне ефективно за предотвратяването на сезонните алергии.

Рутин. Изследователите смятат, че рутинът укрепва и увеличава гъвкавостта на кръвоносните съдове – артерии и капиляри. Здравите кръвоносни съдове могат да подобрят цялостното здраве на организма. Рутинът подпомага възстановяването при натъртвания и намалява риска от появата на паякообразни вени, разширени вени и крампи. Този биофлавоноид действа благоприятно при хронична венозна недостатъчност – състояние, при което вените не връщат ефективно кръвта от краката към сърцето. Рутинът може да помогне и при посттромботичен синдром – усложнение, което произтича от образуването на кръвни съсиреци във вените на крака.

Апигенин. Апигенинът се съдържа основно в целината, магданоза, лука и др., но заради лечебните си свойства се предлага и като самостоятелна хранителна добавка от Swanson. Апигенинът притежава силно противовъзпалително, антиоксидантно, антибактериално и антивирусно действие. Смята се, че той намалява риска от онкологични заболявания, особено от рак на простатата. Съществуват достатъчно доказателства, че тревожността ускорява процеса на стареене, особено в мозъка. Апигенинът може да намали безпокойството и по този начин да подобри когнитивната функция.

Диосмин. Диосминът е флавоноид, който се открива в цитрусовите плодове. Използва се като естествена терапия за лечение на хемороиди, разширени вени, венозна недостатъчност, язви на краката и други проблеми с кръвообращението, тъй като помага за намаляването на възпалението и за възстановяването на нормалния приток на кръв.

Хесперидин. Хесперидинът също се среща предимно в цитрусите – в портокалите и мандарините. Той намалява възпалението и отоците в областта на краката, подпомага нормалната функция на кръвоносните съдове и подобрява циркулацията. Скорошни проучвания разкриват, че хесперидинът освен изброените ползи е особено полезен за здравето на кожата, тъй като спомага за по-бързото заздравяване на раните, предпазва кожата от УВ лъчите, действа противовъзпалително и дори може да намали риска от рак на кожата.

Нарингин. Нарингинът (агликон нарингенин) принадлежат e флавоноид със илно противовъзпалително, противогъбично и антиоксидантно действие. Някои проведени изследвания дават основание да се смята, че добавянето на нарингин е полезно за лечение на затлъстяване, диабет, хипертония и метаболитен синдром. Заедно с тези свойства, нарингинът на Суонсън увеличава количеството на полезните хранителни вещества, които се усвояват от тялото. Нарингинът прави така, че другите добавки да работят в организма по-ефективно и увеличава продължителността на полезното им действие.

Вече знаете повече за биофлавоноидите и техните полезни свойства. Припомнете си за полезното действие и на друг важен антиоксидант – витамин С, като прочетете статията „Витамин С и неговото антиоксидантно действие”, и бъдете винаги здрави!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *