Витамин С и неговото антиоксидантно действие

Есента е особено важен за нашето здраве сезон, тъй като трябва да ни подготви за зимата и за честите грипни и респираторни инфекции, които ни заплашват именно през студените месеци. Човекът винаги е бил част от природата, но за разлика от нея често забравя да помисли за настъпващите промени и да се подготви за тях, като подкрепи по адекватен начин здравето на организма си. Укрепването на имунната система през есента може да ни направи по-устойчиви през зимата и да намали риска от усложнения, причинени от различни видове вируси. Витамин С е изпитано и ефективно средство за укрепване на имунната система. Той е и силен антиоксидант, който неутрализира действието на свободните радикали в тялото. Нека разберем повече за неговите антиоксидантни свойства.

Какво означава „свободни радикали” и как витамин С ги наутрализира?

Всяко едно съединение, което има способността да противодейства на нестабилните молекули, известни като „свободни радикали”, се определя като „антиоксидант”. Когато достигнат прекалено високи нива, свободните радикали започват да застрашават здравето ни, тъй като могат да разрушат клетките и да причинят така наречения „оксидативен стрес”. Всеки организъм образува свободни радикали и те са нормален страничен продукт от процесите, които протичат в човешките клетки. Тези молекули се създават и в следствие на тютюнопушенето, въздействието на околната среда и УВ лъчите. Тяхната потенциална разрушителна способност се дължи на факта, че те нямат пълния набор електрони. За да запълнят тази липса, свободните радикали поглъщат части от другите клетки в тялото като протеини, ДНК и клетъчни мембрани, като по този начин могат да причинят хронични и дегенеративни заболявания, сред които и автоимунни нарушения.

Антиоксидантите могат да неутрализират действието на свободните радикали, като им предоставят част от своите електрони. Така се прекъсва верижната реакция, което не позволява да бъдат засегнати и увредени другите клетки. Витамин С от Суонсън е един от най-силните антиоксиданти и особено ефективно средство за подсилване на имунната система. Освен че неутрализира свободните радикали и спира тяхното разрушително действие върху клетките, този витамин възстановява вече причинените от тях щети. По този начин той предотвратява развитието на потенциално опасни за здравето дегенеративни и хронични заболявания и подсилва здравето на имунната система. Това действие на витамин С от Swanson е особено важно да се осигури през есента, когато човешкият организъм започва да изпитва недостиг от приема на сезонни пресни зеленчуци и плодове и когато се настройва за зимния сезон. С особено внимание трябва да подходят и възрастните хора, които са особено застрашени от имунен срив.

Защо имунната система на възрастните хора е по-крехка?

Според скорошно проучване, публикувано в престижното списание „Cell Reports”, изследователи от американския „The Scripps Research Institute” приписват слабата имунна защита на атрофия в тимуса, който произвежда борещите се с патогените Т-лимфоцити, известни също и като Т-клетки. Тези имунни клетки трябва постоянно да се регенерират, за да могат да се преборят с инфекциите. Стареенето обаче забавя този процес и намалява общия брой на Т-лимфоцитите. Изследователите са открили още, че приемът на витамин С в комбинация с Н-ацетил цистеин (NAC) може да предпази тимуса от атрофия и по този начин да подпомогне здравето на имунната система, особено на хората в застаряваща възраст. „Тимусът старее по-бързо от която и да е друга тъкан в тялото, намалявайки способността на възрастните индивиди да реагират на новите имунологични предизвикателства, включително еволюиращите патогени и ваксините, които по правило трябва да могат да ги защитят от вирусите“, казва Хауърд Петри, един от авторите на изследването и професор по имунология в института. Витамин С от Суонсън защитава тимусната жлеза, но не само поради тази причина специалистите го наричат незаменимо средство за подсилване на имунната система. Витамин С действа по много начини върху имунитета и в следващите редове ще се спрем накратко върху най-отличителните от тях.

Как витамин С подпомага имунната ни система?

  1. Фагоцитите са вид бели кръвни клетки, които неутрализират болестотворните патогени. Витамин С притежава свойството да подобрява функцията на фагоцитите.
  2. Витамин С подпомага увеличаването на нивата на интерфероните, които се произвеждат тогава, когато се установи наличието на патогенни организми. Интерфероните подпомагат клетките в осъществяваната от тях клетъчната защита.
  3. Витамин С действа основно в белите кръвни клетки, чиито нива са изключително важни за силната имунна защита. Някои от белите кръвни клетки съдържат до 80 пъти повече витамин С в сравнение с нивата, които се откриват в кръвната плазма.
  4. Витамин С е особено необходим за поддържането на клетъчния имунен отговор. Човешкият организъм реагира по два начина, когато срещне патоген – посредством клетъчния имунитет и чрез антитела. Клетъчният имунен отговор зависи в голяма степен от активирането на макрофагите, т. нар. „естествени убийци”, и Т-лимфоцитите, които атакуват всичко онова, което тялото възприема като чужд нашественик. Витамин С регулира функцията на макрофагите и подпомага размножаването и действието на Т-лимфоцитите.
  5. Витамин С увеличава количеството на азотен оксид, който се произвежда от фагоцитите. Достатъчните нива на азотен окис е един от факторите, отговорни за неутрализирането на патогените.
  6. Витамин С спомага за образуването на цитокини от белите кръвни клетки. Цитокините са вид протеини, които предават информация между клетките, като по този начин гарантират и подсилват имунния отговор.
  7. Някои видове антибиотици се усвояват по-трудно в организма. Витамин С може да увеличи пропускливостта на бактериалните мембрани и по този начин да подпомогне ефективното действие на съответния антибиотик.
  8. Витамин С увеличава нивата на В-лимфоцитите, които участват в производството на антитела като част от имунния отговор и като противодействие срещу първоначалното постъпване на патоген или антиген в организма.

Освен за имунната система, витамин С от Swanson е нужен и за нормалния растеж и възстановяване на съединителната тъкан, с което той заема важно място и по отношение на здравето на костите, хрущялите, кръвоносните съдове и кожата. Припомнете си неговите ползи в нашия блог в статията „Ползите от витамин С и неговите различни форми – как да изберете най-добрата за Вас”. Прочетете повече и за биофлавоноидите и как те си взаимодействат с витамин С, за да увеличат нивата на усвояването му в организма. И не забравяйте, че добрата информираност е крачка напред в грижата за здравето.

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *