Защо В витамините са толкова необходими на нашето тяло?

Витамините от група В поддържат цялостното здраве на човешкия организъм, като са особено полезни за здравето на косата, кожата и нервната система. Важно е да приемаме ежедневно достатъчно количество В витамини, тъй като те са водоразтворими и не се натрупват в тялото, което означава, че няма как организмът ни да ги съхранява и да ги използва в случай на нужда. Балансираната и разнообразна диета помага в голяма степен за това да не изпаднем в авитаминоза и дефицит на някой от основните В витамини, но това много често е трудно постижимо. Ето защо допълнителният прием се препоръчва от лекарите и специалистите по хранене.

Кои витамини образуват групата на В-комплекс?

Групата на В комплекс се състои от осем основни витамина: В-1 (тиамин), В-2 (рибофвлавин), ниацинамид (витамин В-3), пантотенова киселина (витамин В-5), витамин В-6 (пиридоксин), биотин (витамин В-7), фолат или фолиева киселина (витамин В-9) и витамин В-12. Ще разгледаме накратко действието на всеки един от тези витамини. Тиаминът е известен още и като витамин В-1. Той изпълнява множество важни функции, като една от най-съществените е, че поддържа всички тъкани в човешкото тяло. Освен това той подпомага превръщането на храната в енергия и поддържа здравето на нервната система. Тиаминът помага за преобразуването на въглехидратите в глюкоза и за разграждането на протеините и мазнините. Витамин В-1 се открива основно в яйцата, черния дроб и пълнозърнестия хляб. Хората, които страдат от алкохолизъм, болест на Крон и анорексия са застрашени в голяма степен от дефицит на витамин В-1. Неговият недостиг може да причини проблеми с нервната система и сърцето.

Рибофлавинът е известен още като витамин В-2. Той подпомага метаболизирането на глюкозата – форма на захарта, която тялото използва за енергия. Рибофлавинът също така поддържа производството на червените кръвни телца и действа като антиоксидант, предпазвайки клетките от увреждания, причинени от свободните радикали. По този начин витамин В-2 намалява риска от развитието на множество заболявания, които се свързват със стареенето. Рибофлавинът поддържа също така здравето на кожата, очите и нервната система. Този витамин се открива най-вече в млякото, яйцата, ориза и зърнените закуски. Важно е да се каже, че ултравиолетовата светлина може да унищожи рибофлавина, който се съдържа в храните, и те често, поради лошо съхранение, могат да загубят това важно за здравето хранително вещество.

Ниацинът е известен още като витамин В-3. Съществуват две форми на ниацин – никотинова киселина и никотинамид. Ниацинът може да понижи нивата на лошия холестерол с до 20% и да повиши нивата на добрия холестерол с до 35%. Освен това той може да понижи триглицеридите до 50%. Тези негови свойства го превръщат в отлично средство за предпазване на сърдечно-съдовата система от увреждания. В допълнение към тези предимства ниацинът намалява оксидативния стрес и възпалението, с което предотвратява втвърдяването на артериите и предпазва от атеросклероза. Съществуват изследвания, които доказват, че витамин В-3 може да предпазва от развитието на диабет тип 1, при който тялото атакува и унищожава клетките, които синтезират инсулин в панкреаса. За да получи енергия и за да функционира правилно, мозъкът също се нуждае от ниацин. Ниацинът защитава също така мозъчните клетки и намалява риска от Алцхаймер и шизофрения. Освен това той предпазва кожата от увреждания, причинени от слънцето, облекчава симптомите на остеоартрит и подобрява подвижността на ставите. Ниацинът намалява значително риска от пелагра – заболяване, което протича с диария, деменция и дерматит.

Пантотеновата киселина (витамин В-5) основно подпомага превръщането на храната в енергия и допринася за намаляване на умората. Този витамин от група В се използва също така успешно и за лечение на кожни раздразнения, получени в следствие на лъчелечение. Витамин В-5 е наричан от някои учени също така „антистрес витамин”, тъй като се предполага, че може да контролира нивата на стреса и да подпомага релаксацията. Съществува също така мнение, че пантотеновата киселина намалява нивата на триглицеридите и лошия холестерол, но са необходими още изследвания в тази посока.

Витамин В-6 е известен още като пиридоксин. Той подпомага образуването на енергията и на червените кръвни телца, които пренасят кислорода в тялото. Ниските нива на витамин В-6 могат да доведат до депресия, а изследванията показват, че неговият прием подобрява настроението. Освен това пиридоксинът намалява нивата на вредния хомоцистеин, който може да причини мозъчни увреждания, включително болест на Алцхаймер. Редица изследвания показват също така, че недостигът на витамин В-6 увеличава риска от анемия, а приемът на този витамин може да регулира нивата на хемоглобина.

Биотинът (витамин В-7) подпомага по изключителен начин едновременно здравето на косата, кожата и ноктите. Изследователите смятат, че това действие се дължи на неговата способност да подобрява кератиновите структури в човешкото тяло. Ако ноктите Ви са чупливи, а косата Ви е слаба и тънка, то може би имате нужда от допълнителен прием на биотин. Тъй като влияе върху метаболизма на мазнините, биотинът благоприятства и здравето на кожата, като насърчава нейното възстановяване и забавя процесите на стареене. Някои изследвания предполагат, че хората с диабет тип 2 могат да приемат допълнително биотин, за да подпомогнат регулирането на кръвната захар. Други проучвания лансират тезата, че биотинът може да предотврати бъбречните увреждания при хората с инсулинозависим диабет тип 1. Необходими са, обаче, още изследвания в тази посока.

Витамин В-9 може да се открие в своите две основни форми – фолат и фолиева киселина. Въпреки че всяка една от тях притежава своите специфики, много хора ги използват като синоними и взаимно ги заменят, без да правят разлика между тях. А това не е правилно. Прочетете повече в нашия блог за разликата между фолата и фолиевата киселина и научете повече за техните специфични ползи за здравето. Витамин В-9 изпълнява много важни функции. Той влиза във връзка с витамин В-12, за да подпомогне образуването на червените кръвни телца, и намалява риска от дефекти на централната нервна система като спина бифида. Затова е особено препоръчително бременните жени, както и тези, които желаят да забременеят, да приемат добавки, осигуряващи фолат или фолиева киселина.

Витамин В-12 помага за поддържането на нервите и кръвните клетки в организма и участва в създаването на ДНК – генетичния материал във всички клетки. Витамин В-12 също така намалява риска от анемия. Когато нивата на този витамин са твърде ниски, производството на червени кръвни клетки се променя и може да причини така наречената мегалобластна анемия, изразяваща се в слабост и умора. Витамин В-12 се среща в месото, сьомгата, млякото, сиренето, яйцата, както и в някои подсилени зърнени закуски. Важно е да се каже, че този витамин не се съдържа в плодовете и зеленчуците и много често от негов недостиг страдат хората, които спазват вегетарианска диета. Балансираните нива на витамин В-12 са от решаващо значение за и за бременността. Изследванията показват, че мозъкът и нервната система на плода изискват достатъчни нива на B-12 от майката, за да се развият правилно. Дефицитът на този витамин в началните етапи на бременността може да увеличи риска от вродени дефекти, като дефекти на невралната тръба. Освен това, недостигът на B-12 при майката може да предизвика преждевременно раждане или спонтанен аборт. Този витамин предпазва също така от остеоартрит и макулна дегенерация.

Вече знаете повече за всички витамини, които образуват групата на В-комплекс. Надяваме се, че тази информация ще Ви помогне да поддържате още по-добър здравословен ритъм в ежедневието си. Вижте всички В-витамини, които предлагаме на нашия сайт и бъдете винаги здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *