4 научнодоказани ползи от инозитола за здравето

Инозитолът е въглехидрат, който се намира в човешкото тяло и в някои видове храна. Открива се в пъпеша, цитрусовите плодове и храните, богати на фибри (като боб, кафяв ориз, царевица, сусам и пшенични трици). Инозитолът често се нарича витамин В8, но всъщност не е витамин. Молекулата на инозитола има различни форми и всяка от тях притежава химическа структура, подобна на основната захар в кръвта ни – глюкозата. Инозитолът участва в много телесни процеси и е проучен за положителните си въздействия върху човешкото здраве.Той влияе върху инсулиновия отговор и психиката.
Инозитолът притежава и антиоксидантни свойства, които се борят с вредните ефекти на свободните радикали в мозъка, кръвоносната система и други телесни тъкани.
Добавките с инозитол могат да помогнат за лечение на специфични проблеми, включително някои тревожни и фертилни разстройства. Представяме Ви 4 основани на доказателства ползи за здравето от инозитола.

  1. Може да намали тревожността, като повлияе на серотонина.
    Инозитолът влияе върху процесите, които произвеждат невротрансмитери – молекулите, отговорни за предаването на информация в човешкия мозък. Инозитолът на Суонсън може да повлияе на серотонина, който е един от най-важните невротрансмитери, поддържащи поведението и доброто настроение. Учените са изследвали дали добавките с инозитол могат да подобрят симптомите, свързани със състояния, засягащи серотонина и мозъка.Това включва тревожни разстройства като паническо разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) и посттравматично стресово разстройство (ПТСР).
    Няколко проучвания показват, че инозитолът може да намали броя на паническите атаки при хората, страдащи от панически разстройства. Едно проучване при 20 души с панически разстройства установи, че 18 грама инозитол всеки ден намалява до четири пъти броя на седмичните пристъпи на паника. За сравнение е установено, че хората, които приемат лекарства за тревожност, могат да намалят с до 2.4 пъти броя на пристъпите си.
    Друго проучване при хора с ОКР установи, че 18 грама инозитол всеки ден регулират симптомите по-добре в сравнение с плацебо групата. Изследванията върху свойствата на инозитола да влияе върху посттравматичното стресово разстройство засега не са достатъчни, за да бъдат направени конкретни изводи.
    Като цяло може да се направи заключението, че инозитолът действа положително върху определени видове тревожни разстройства и може да подобрява настроението.
  2. Може да подпомогне контрола на кръвната захар чрез подобряване на чувствителността към инсулина.
    Инсулинът е хормон, който е изключително важен за контролиране на нивата на кръвната захар. Инсулиновата резистентност е проблем, който касае способността на човешкия организъм да реагира на инсулина. Инозитолът насърчава производството на молекули, които подпомагат действието на инсулина в човешките клетки. Инозитолът е изследван за потенциала му да подобри чувствителността на организма към инсулина, като намалява инсулиновата резистентност.
    Едно шестмесечно проучване при 80 жени в постменопауза с метаболитен синдром установи, че 4 грама инозитол на ден подобряват инсулиновата чувствителност, кръвното налягане и нивата на холестерола повече от плацебо групата. Други изследвания при жени с гестационен диабет също показват ползите от инозитола за инсулиновата чувствителност и контрола на кръвната захар. Нещо повече – инозитолът на Swanson може да подобри действието на инсулина при жени със синдром на поликистозни яйчници.
  3. Може да подобри плодовитостта при жени със синдром на поликистозни яйчници.
    Синдромът на поликистозните яйчници се появява, когато тялото на жената произвежда необичайно високи количества от определени хормони. Жените с този проблем са изложени на по-висок риск от няколко заболявания и могат да страдат от безплодие. Проблемите с инсулиновата чувствителност могат да бъдат една от причините за намалената плодовитост в случая. Тъй като инозитолът може да подобри инсулиновата чувствителност, той е изследван за способността си да въздейства върху плодовитостта. Установено е, че инозитолът може да подобри функцията на яйчниците и да увеличи шанса на жените за възпроизводство.
    Тези проучвания са използвали дози от 2 до 4 грама на ден и са наблюдавани ползи при жени с нормално тегло, наднормено тегло и затлъстяване. Като цяло изследванията установиха, че добавките с инозитол могат да подобрят редовността на менструалния цикъл, овулацията и възможността за бременност при жени със синдром на поликистозни яйчници.
  4. Може да намали симптомите на депресия.
    Поради ефектите си върху невротрансмитерите в мозъка, инозитолът е изследван като средство за лечение на депресия. Някои проучвания показват, че 12 грама инозитол на ден, приемани в продължение на четири седмици, могат да намалят симптомите на депресия. Друго малко проучване съобщава, че 6 грама на ден подобряват депресията при 9 от 11 души. Въпреки това, други изследвания показват, че инозитолът не се е оказал ефективен за намаляване на депресията при хората, които преди това не са реагирали на стандартните лекарства. Вероятно има някои случаи, които се оказват резистентни на медикаменти.
    Прочетете в нашия блог за други естествени добавки за контрол върху кръвната захар и си припомнете каква е връзката между храната и настроението. А ние Ви желаем да сте винаги здрави!
    Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *