Кои са най-разпространените митове за пробиотиците?

Кои са най-разпространените митове за пробиотиците?

1. Някои пробиотични щамове са по-добри от други

За пробиотиците вече се знае много, но и много малко. Може да се твърди, че хората са добре информирани за това какво представляват пробиотиците – това са полезни бактерии, които живеят в човешкия чревен тракт. Но ето кой е най-големият проблем – във всеки организам живеят стотици различни щамове на тези полезни бактерии и тяхното съотношение от човек до човек е различно. Това означава, че не може да се твърди за даден пробиотичен щам, че е най-добрият. Това, което ще е добро за вас, може би няма да бъде толкова добро за човека до вас. Ето защо все повече хора предпочитат комбинираните пробиотични добавки, които съдържат повече щамове, а не само един или два.

А средството, което още повече обърква хората, е рекламата. Дадени компании промотират продукти с един-единствен пробиотичен щам и твърдят, че според направени изследвания този щам е „най-важният” и „най-добрият” за човешкото здраве – това може да обърка дори лекарите. Научните изследвания са наистина важни и те показват ползата от дадения продукт, но това не означава, че тази полза не може да бъде постигната и с друг пробиотичен щам. Когато тази информация не се споделя, излиза, че въпросният продукт е уникален и единствен, а това в действителност е малко вероятно при положение, че съществуват стотици пробиотични щамове. 

2. Всички пробиотици трябва да се държат в хладилник

Не е задължително всеки един пробиотик да се съхранява в хладилник. Това зависи от конкретния продукт, така че е добре да обърнете специално внимание на етикета. Ако никъде нищо не се споменава, това означава, че съхраняването в хладилник е излишно.

Преди време се смяташе, че полезните бактерии умират, ако пробиотикът се държи на стайна температура. Отдавна технологиите са разработени така, че не се изисква специален режим на съхранение на този вид хранителни добавки.

Но все пак – следвайте указанията на етикета и няма да сгрешите никога.  

3. Ако не усещам полза, то значи пробиотикът не действа.

Много хора смятат, че като не усещат ползите на пробиотика, то той не върши никаква работа и не е истински. Има един прост начин да разберете това. Пригответе кисело мляко, разтваряйки пробиотична капсула. Ако се получи йогурт – то значи добавката е истинска и работи. Как да приготвите кисело мляко ли? Има доста рецепти онлайн за това, но ето една специална веган рецепта.

Веган кокосово кисело мляко

Съставки:

3/4 до 1 чаша кокосова вода

450 грама кокосов плод

Пробиотик на прах (приблизително 2 капсули)

Инструкции:

  • Смесете кокосова вода и кокосовия плод, докато не получите еднородна смес.
  • Добавете пробиотика (само вътрешната част на капсулите) и разбийте за кратко с миксер или пасатор.
  • Изсипете в дълбока купа, като трябва да остане и празно място, за да не прелее сместта. Покрийте и оставете за около 8-16 часа.
  • Когато вашето веган кисело мляко е готово, можете да добавите ванилия, плодове по избор и да подсладите по желание.

ЗАБЕЛЕЖКА: Времето за приготвяне на киселото мляко може да варира в зависимост от температурата. Има и специални уреди за приготвяне на кисело мляко, които можете да използвате.  След като е готов, продуктът може да се съхранява до 7 дни в хладилник.

 4. Пробиотичните добавки се нуждаят от специално покритие.

Има много изследвания по този въпрос, но със сигурност ще се изненадате от заключенията: изследванията показват, че е по-добре за пробиотиците да нямат специални покрития.

В почти всички случаи те се предлагат под формата на капсули, които са направени достатъчно устойчиви, че да издържат на стомашните киселини. Това е необходимо, за да могат  пробиотиците да достигнат до интестиналния тракт. Но дали специалното ентерично покритие е най-доброто решение?

Процесът, чрез който се прави това специално ентерично покритие, изисква много топлина, а топлината от своя страна може да унищожи пробиотиците.

Така че ако започнете да приемате пробиотици и си купите два вида – един с ентеритно покритие и един без, този без ще даде по-добър резултат. Това е основната причина, поради която повечето пробиотични добавки на Swanson не са с ентерично покритие. 

5. Не се нуждая от пробиотици, понеже ям кисело мляко.

Има няколко неща, които не са както трябва в това твърдение. Като начало, вие трябва много внимателно да четете съдържанието на киселото мляко, което купувате – то не трябва в никакъв случай да съдържа добавена захар. Очевидно е, че внимателно приготвените пробиточини добавки няма да съдържат скрити калории, както може би йогуртите по магазините.

След това стигаме до въпроса – какво количество полезни бактерии си набавяте, консумирайки кисело мляко? Наистина има някои марки, чиито създатели са дали много средства за реклама и научни изследвания, за да покажат, че консумацията на тяхното мляко е много, много полезна. Но участниците в тези проучвания са го яли по няколко пъти на ден.  Ако търсите регулирана е постоянна ежедневна подкрепа за своята храносмилателна система, пробиотичните добавки ще са вашият по-добър избор. Защото те са направени по специални формури и съдържат много по-високи дози полезни бактерии. Това обаче не означава, че трябва да спрете да ядете кисело мляко. Напротив. Пълноценното хранене е важно за здравето на всеки един човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *