8 начина да подобрите имунната си защита

Грижата за имунната система е тема, която не бива да бъде сезонна, но много често се сещаме за тази страна на нашето здраве именно с навлизането в студените зимни месеци. Всеки може би е чувал за ползите на Витамин Ц за имунитета. Но има много други полезни вещества, както и здравословни навици, които защитават организма ни от вируси и подкрепят неговите съпротивителни сили. Затова в нашия блог решихме да Ви запознаем накратко с няколко лесни стъпки, които ще Ви помогнат в грижата за здравето на имунната Ви система. 

1.    Хроничен стрес

Хроничният стрес оказва влияние върху здравето на целия организъм. Въпреки че е невъзможно да избегнем всички стресови фактори в съвременния ни живот, трябва да намираме време за почивка и релаксация, защото това поддържа здравето на имунната ни система, както и здравето на всичките ни органи и системи. Всеки човек има различни начини за почивка – четене на книга, разходки сред природата, срещи с приятели. Освен всичко, което обичате да правите, ние Ви съветваме да подпомогнете организма си допълнително в борбата му със стреса. Съществуват различни билки, които можете да намерите под формата на хранителни добавки, които подобряват настроението, насърчават нивата на енергия в организма и му помагат да се пребори със стреса. Опитайте Корен от Елеутеро, Екстракт от Босилек, Корен от Родиола Розеа, както и комбинираната ни формула Родиола, Ашваганда, Женшен Комплекс

2.    Редовни упражнения

Не е тайна, че редовните физически упражнения са важна стъпка към цялостното добро здраве на организма. Много хора мислят, че това е важно само за регулирането на теглото, което е далеч от истината. Движението може да направи много повече – то поддържа здравето на всички органи, стимулира кръвообращението, повишава кислорода в клетките, подобрява настроението и тонуса и не на последно място – подсилва имунната защита.  Спортувайте умерено по 30 минути 5 дни в седмицата, за да бъдете в добра форма. 

3.    Пробиотици 

Пробиотиците са добре известно средство за подпомагане на здравето на храносмилателната система, но може би все още малко хора знаят, че те подсилват и съпротивителните сили на организма. Установено е, че балансът на чревната микрофлора (т.нар. „добри бактерии”) поддържа оптималната функция на имунната система. Можете да си осигурите пробиотици чрез киселото мляко,  както и чрез ферментирали храни като кисело зеле, напр. Но тъй като съществуват различни видове пробиотични бактерии, които няма как да получите в достатъчно количество чрез храната, най-сигурният начин за прием си остават пробиотичните добавки

4.    Билки и подправки

Има някои растения, които са добре известни в кухнята, тъй като са често използвани подправки за овкусяване на различни ястия. Голяма част от тях притежават обаче и уникални ползи за здравето на имунната система, тъй като осигуряват на организма ценни антиоксиданти и полезни вещества, които увеличават съпротивителните ни сили. Това е причината, поради която те се предлагат и под формата на добавки. Непременно включете в своя план за добро имунно здраве Чесъна, Магданоза,  Куркумата и Ригана. Сред билките съществува истинско многообразие от такива, които подпомагат имунитета. Едва ли ще можем да ги изброим всички, но сред най-важните са Ехинацеята, Екстрактът от Бъз, Маслиновите Листа, Коренът от Астрагалус, билката Андрографис Паникулата, както и чудотворните гъби Рейши, Чага и Агарикус Блазей.  

5.    Витамин Ц и Цинк

Няма как да не споменем Витамин Ц, когато говорим за здравето на имунната система. Това е едно от най-популярните средства за насърчаване на имунитета. Уверете се, че получавате достатъчно плодове и зеленчуци, богати на Витамин Ц.  Включете хранителните добавки с Витамин Ц в своята ежедневна грижа. Друг важен компонент за здравето на имунната система е цинкът. Този минерал участва в протеиновия синтез и в повече от 100 ензимни реакции в организма. Доказано е, че цинкът подпомага имунната система на клетъчно ниво. Много хора са изложени на риск от цинков дефицит, като особено застрашени са вегетарианците. Сред храните, богати на цинк, са тиквеното семе, нахутът, какаото, гъбите и спанакът. Цинкът под формата на хранителна добавка е сигурен начин за предпазване от цинков дефицит и гарантира здрава имунна система. 

6.    Правилно хранене

Пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, както и не мазно месо – храненето е от първостепенно значение за здравето на имунната ни система. Правилният хранителен режим гарантира усвояването от организма на всички необходими за неговото правилно функциониране витамини, минерали и хранителни вещества. Комбинираните формули с витамини и минерали могат да допълнят вашата диета, за да подпомогнат съпротивителните сили на тялото ви. 

7.    Сън

За силен имунитет, както и за цялостното здраве на организма, трябва да спите не по-малко от 7-8 часа на нощ. Сънят е често пренебрегван аспект от човешкото здраве, макар че все повече се говори за това, че някои важни процеси в организма се случват само по време на сън. Безсънието и некачественият сън оказват силно негативно въздействие върху почти всички органи в човешкото тяло и отслабват имунитета. Ако имате проблеми със съня, опитайте да ги преодолеете с помощта на добавки с доказан ефект в борбата с безсънието

8.    Витамин Д 

Ползите на Витамин Д не се изчерпват само с благоприятното му действие върху здравето на костите. Той е много важен и за здравето на имунната ни система. Естественият синтез на Витамин Д намалява значително по време на зимните месеци, затова е важно в тези периоди да си го набавяме допълнително.
 Едва ли съществува универсална рецепта за здравето на имунната система, която да дава еднакви резултати при всички хора. Но със сигурност споменатите в тази статия стъпки ще ви помогнат да подсилите съпротивителните сили на организма си, особено в сезона на грипните вируси. Споделете това, което сме пропуснали, а е важно за Вас в коментарите към тази статия. Следете нашия блог за още интересни новини от света на здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *