Хранителни добавки при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, наричано още хипертония, е често срещан здравословен проблем, при който налягането от кръвта върху кръвоносните съдове представлява риск за здравето. С течение на времето то може да причини увреждания и да доведе до инфаркт или инсулт. Повече от 1 на всеки 5 възрастни в света живеят с високо кръвно налягане. То се диагностицира посредством две величини – диастолично и систолично налягане. Систоличното налягане е натискът върху артериалните стени по време на свиването на сърцето. Когато то е над 130 се счита за високо. Диастоличното налягане е натискът върху артериите между сърдечните удари. Когато диастоличното кръвно налягане е над 80, то се определя като високо.

Терапията при проблеми с кръвното налягане се назначава от лекар кардиолог след обстоен преглед и изследвания. В повечето случаи тя се изразява в комбинация между медикаменти, диета и физически упражнения, но е важно да се знае, че освен лекарствените препарати съществуват и хранителни добавки, които подпомагат поддържането на нормалното кръвно налягане и също са признати от лекарите и специалистите. В тази статия ще ги разгледаме.

  1. Фолиева киселина
    Увеличеният обем на кръвта по време на бременност може да причини високо кръвно налягане. Фолиевата киселина на Суонсън е важна добавка за правилното развитие на бебето в утробата на майката. Проучванията показват, че тя притежава и допълнителни ползи, които намаляват риска от хипертония по време на бременността. Установено е също така, че ниските серумни нива на фолиевата киселина увеличават риска от сърдечно-съдови проблеми не само при бременните жени. Дефицитът на това вещество може да доведе до хипертония и високо кръвно налягане. Изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association (JAMA), установява, че приемът на фолиева киселина от хора с хипертония може да намали риска от високо кръвно налягане с до 46 %.
    Припомнете си каква е разликата между фолата и фолиевата киселина в нашия блог.
  2. Магнезий
    Магнезият подпомага регулирането на стотици функции в човешкото тяло, включително кръвното налягане, кръвната захар и нервната система. Едно от най-важните свойства на магнезия е способността му да подпомага отпускането на кръвоносните съдове. Той е важен също така за производството на енергия и за правилното развитие на костите. Повечето хора, които страдат от високо кръвно налягане, приемат по лекарско предписание диуретици, които увеличават изхвърлянето на вода от организма. Това обаче може да доведе до ниски нива на магнезий, който се отделя чрез урината. Затова в такива случаи се препоръчва допълнителен прием на този минерал, който има съществено значение за правилната работа на сърцето и за здравето на кръвоносните съдове.
  3. Калий
    Нормалните нива на калий в организма са важни за здравето на мускулите, включително за отпускането на стените на кръвоносните съдове. Приемът на този минерал понижава кръвното налягане и предпазва от появата на мускулни спазми. Нормалните нива на калий поддържат редовността на сигналите в нервната система и сърцето. Това предпазва от аритмия и неравномерен сърдечен ритъм. По същия начин, по който се случва и с магнезия, диуретиците намаляват нивата на калий в организма, затова в такива случаи се препоръчва допълнителен прием под формата на хранителна добавка. Прекалено високите нива на калий обаче могат да доведат но някои неразположения, затова винаги се консултирайте с лекуващия си лекар, преди да започнете прием, както и относно подходящата за вашето състояние дозировка.
  4. Калций
    Калцият на Swanson е друг минерал, който е важен за поддържането на нормалното кръвно налягане. Той регулира свиването и отпускането на кръвоносните съдове, когато това е необходимо. Калцият поддържа също така здравето на костите и подпомага освобождаването на специфични хормони и ензими, от които се нуждаят голяма част от функциите в човешкото тяло.
  5. CoQ10
    Коензим Q10 (известен също като убихинон) е вещество, което може да подпомогне превръщането на храната в енергия и се открива в почти всички клетки в човешкото тяло. То действа също като силен антиоксидант, който може да защити клетките от увреждания от свободните радикали. В някои проведени клинични проучвания CoQ10 може да понижи диастоличното налягане с до 10 милиметра mm Hg, а систоличното – с до 17 mm Hg. Сред сърдечните заболявания, които могат да бъдат предотвратени или лекувани с прием на добавки с CoQ10, са сърдечната недостатъчност, инфарктът и високото кръвно налягане. Някои експерти смятат, че хората с хипертония страдат от дефицит на CoQ10. Проведени са няколко клинични проучвания, които стигат до заключението, че коензим Q10 оказва благоприятен ефект върху кръвното налягане, когато се приема поне 4 седмици.
    Припомнете си с какво е добре да комбинирате CoQ10, за да имате здраво сърце, енергия и красива кожа и прочетете повече по темата в нашия блог.
  6. Ацетил-L-карнитин
    В организма ацетил-L-карнитинът участва в производството на енергия и се произвежда в бъбреците и черния дроб от L-карнитин – вещество, което е производно на аминокиселина. Проучване, проведено през 1992 г. с участието на 160 пациенти с инфаркт, стига до заключението, че приемът на 4 грама L-карнитин дневно в продължение на една година намалява болката в гърдите и подобрява кръвното налягане. Изследването е публикувано в списание Drugs Under Experimental and Clinical Research. По-нови проучвания изследват леко модифицирани форми на молекулата, включително ацетил-L-карнитин и пропионил-L-карнитин. Изследване, публикувано в списание Hypertension през 2009, заключава, че приемът на 2 грама ацетил-L-карнитин два пъти дневно намалява кръвното налягане и подобрява инсулиновата резистентност при 32 пациенти, идентифицирани като изложени на риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания.
  7. Чесън
    Чесънът се е използвал като диуретик и като средство за усилване на циркулацията на кръвта още в Древна Гърция. С ежедневното си меню трудно можем да постигнем осигуряването на достатъчни количества чесън заради силната му миризма и острия вкус. Поради тази причина този природен продукт се предлага и като хранителна добавка от Суонсън. Проучванията установяват, че приемът на чесън може значително да понижи както диастоличното, така и систоличното кръвно налягане и да намали риска от сърдечно-съдови усложнения и хипертония. Това действие на чесъна се дължи на способността му да увеличава производството на азотен оксид в организма, който помага за отпускането на гладките мускули и кръвоносните съдове.
  8. Мелатонин
    Мелатонинът е хормон, който се произвежда по естествен начин в човешкото тяло, но се предлага и като хранителна добавка, като най-често тя се препоръчва при безсъние. Нивата на мелатонин в организма намаляват с възрастта, като е установено, че те са по-ниски от нормалното и при хората с хипертония. За да се проучи връзката между приема на мелатонин и кръвното налягане са проведени проучвания, които са установили, че този хормон може да помогне за нормализирането на кръвното налягане. Прочетете повече за мелатонина тук.
  9. Омега-3
    Дълговерижните полиненаситени омега-3 мастни киселини като докозахексаеновата киселина (DHA), която се открива в мазната риба, благоприятства по много начини човешкото здраве. Омега-3 подобрява имунитета и защитава нервната и сърдечно-съдовата система. През последните 35 години омега-3 мастните киселини от морски източници са изследвани в многобройни клинични проучвания за ролята им да поддържат кръвното налягане. За разлика от растителните източници, те притежават биологична активност. Доказано е, че приемът на хранителни добавки с DHA от морски източници поддържа нормалното кръвно налягане.
  10. Черен кимион
    Черният кимион се използва от векове в арабската и индийската медицина, където са го наричали „лек за всички болести”. Неговите семена са богати на тимохинон – съединение със силни антиоксидантни свойства, което притежава също така и противовъзпалително и антиканцерогенно действие. Черният кимион и маслото от черен кимион на Swanson може да помогне за регулирането на кръвното налягане. Доказано е, че при прием от поне два месеца, това натурално средство може да намали кръвното налягане. Освен това черният кимион може да намали и лошия холестерол, тъй като е богат на мастни киселини, включително линолова и олеинова киселина.
  11. Кверцетин
    Кверцетинът е един от добре проучените флавоноиди и заради широкия си спектър ползи за здравето се предлага и като хранителна добавка. Изследванията показват, че той може да помогне за намаляване на нивата на кръвното налягане, тъй като оказва релаксиращ ефект върху кръвоносните съдове. Установено е, че при прием на кверцетин в продължение на 5 седмици, систоличните и диастоличните стойности на кръвното налягане намаляват средно с 18% и 23%.

    Преди да започнете прием на който и да е продукт за регулиране на кръвното налягане, винаги се консултирайте с Вашия лекуващ лекар. Прочетете още за препоръчителния хранителен режим при високо кръвно налягане в нашия блог и бъдете винаги здрави!

    Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *